Gyermekek robotötleteit valósítja meg a Vodafone Magyarország Alapítvány

forrás: Prím Online, 2022. október 10. 15:55

Október 8. és 23. között rendezik meg a 10., jubileumi európai programozási hetet, a CodeWeeket, melynek célja a programozás és a digitális jártasság szórakoztató és érdekes módon történő népszerűsítése. Az eseményre a Vodafone Magyarország Alapítvány idén is számos programmal, többek között a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című fenntarthatósági ötletpályázattal készül, ezzel is támogatva a magyarországi diákok digitális kompetenciáinak erősítését, a tanárok munkáját és a fenntartható fejlődést.

A CodeWeek szervezői Európa-szerte képzésekkel, erőforrások biztosításával és közösségi tevékenységekkel készülnek a programozás iránt érdeklődő gyermekek számára. Magyarország idén is csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek nyitóeseménye egy tanároknak szervezett konferencia volt, ahol Váczi Dorka, a Vodafone Magyarország Alapítvány oktatási programjainak szakmai vezetője elmondta: „A digitális kompetenciafejlesztés kapcsán nem csupán a gyermekek és diákok edukálása a cél, de a pedagógusoké ugyanennyire fontos. Ma Magyarországon minden lehetőséget meg kell ragadnunk arra, hogy a tanárokat támogassuk. Úgy gondoljuk, hogy a kódolás és programozás olyan alapvető kompetenciák, amelyek a jövő számos kihívására jelenthetnek megoldást – ehhez kívánunk kedvet csinálni a CodeWeek idején is az iskolások számára. Azok a gyerekek, akik elsajátítják ezeket a képességeket, eszközt kapnak a terveik, ötleteik megvalósításához. Ezt szeretné támogatni a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld kód – Kódolj a holnapért! kedvcsináló ötletpályázattal is. A pályázatra 10-14 éves, Magyarországon tanuló diákok ötleteit várjuk olyan robotokról, amelyek valamilyen fenntarthatósági problémára jelenthetnek megoldást. A legizgalmasabb ötleteket a verseny döntőjében szakértők segítségével meg is valósíthatják – ezzel is támogatni szeretnénk a pályázó diákok programozási és digitális ismereteinek elmélyítését.”

 

 

2021-ben világszerte több mint 80 országból 4 millióan vettek részt az európai programozási héten, ahol közel 78 ezer foglalkozás közül választhattak az érdeklődők. Az események 88%-át intézményi keretek között rendezték meg, ami mutatja az iskolások körében meglévő érdeklődést CodeWeek programjai iránt, és a programozás integrálhatóságát az oktatásban. Tavaly az átlagos életkor 11 év volt, a résztvevők közel felét lányok és nők adták. A szervezők azon dolgoznak, hogy 2022-ben a foglalkozások száma elérje a 100 ezret, ezzel újabb szintre emelve a CodeWeek látogatottságát.

 

A digitális kompetenciafejlesztés napjaink egyik legfontosabb kihívása Magyarországon is: a digitális gazdaság és társadalom fejlettség tekintetében az Európai Bizottság által közzétett DESI mutató szerint* 2022-ben Magyarország a 27 uniós tagállam között a 22. helyen áll. A Vodafone Alapítvány legfrissebb, 11 európai országban kitöltött tanári kérdőíve** szerint a pedagógusok 92%-a úgy véli, hogy az iskolák felelőssége a digitális írástudás előmozdítása, ugyanakkor a pedagógusok többsége azt érzi, több képzésre lenne szükségük ezen a területen. Ugyancsak a felmérésből derült ki, hogy Magyarországon a tanárok az online képzéseket részesítenék leginkább előnyben. A Vodafone Magyarország Alapítvány számára mindig is kiemelkedő fontosságú volt a digitális kompetenciák fejlesztésének támogatása, éppen ezért hoztak létre a Digitális Iskola Program keretében egy teljes mértékben e-learning alapú képzési rendszert, az E-skolát, amelyben a pedagógusok és szülők egyaránt lehetőséget kapnak digitális tudásuk fejlesztésére.

 

____________

* The Digital Economy and Society Index — Countries' performance in digitisation 
 
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/countries-digitisation-performance?fbclid=IwAR3gQavnxoMs0DpsPIhZ3qft9CYfDiD4TBS9FIX2_fIu3rE5Igbl8z2tpCM

** 21st Century Teachers Global Report by IPSOS: https://www.vodafone.com/sites/default/files/2022-09/vodafone-foundation-21st-century-teachers-survey-2022.pdf 

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már tizedik éve lehet pályázni a Városmarketing Díjra

Májusban elindult a városmarketing „gyémántok” szakmai elismerések gyűjtése! A tizedik alkalom egy hosszabb pályázati időszakot ölel fel, mert a díj is csatlakozik a Magyar Marketing Szövetség februári díjátadó gálaestjéhez, így a pályázatok egészen 2024. december 31-ig folyamatosan beadhatóak a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet versenyére. 

2024. május 23. 21:14

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52