Együttműködési megállapodást kötött az NMHH a Széchenyi István Egyetemmel

forrás: Prím Online, 2022. november 8. 16:42

Együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetem és Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az Egyetem érintett szervezeti egységei – a Digitális Fejlesztési Központ, a Járműipari Kutatóközpont, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar, valamint a Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központ – 2023. december 31-ig részesülnek a hatóság támogatásában. Az NMHH részéről Koltay András elnök, a Széchenyi Egyetem képviseletében Filep Bálint elnök látta el kézjegyével a megállapodást.

Az NMHH és a győri egyetem évek óta jó viszonyt ápol egymással, ezt az együttműködést fűzték most szorosabbra. A Hatóság a rendelkezésére álló forrásokból és eszközökből a hírközlés és a média területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztésére – így különösen a hírközlési, a médiajog, a tudományos-oktatási programok és a szakemberek képzésére – nyújt támogatást.

 

A Széchenyi Egyetem a mérnöki-műszaki képzések egyik legfontosabb hazai központja. Oktatási és kutatási területei közé tartozik az ipari digitalizáció, a járműipar, a mobil távközlő rendszerek, a mikrohullámú technológia, valamint az űrtávközlés is. Fejlesztési és kutatási központjainak együttműködésében több olyan kutatási projektjük van folyamatban – például az önvezető járművek és connected car tárgyában –, mely során vezetéknélküli kommunikációs rendszereket (4G-5G, WIFI, később 6G) használnak vezérlési vagy adattovábbítási céllal. Többek között ezeknek a kutatásoknak az előrehaladását és eredményeit is segíti mostantól az NMHH.

 

„A Széchenyi István Egyetemmel jelentős múltra tekint vissza szakmai együttműködésünk. A Hatóság több vezető munkatársa oktatóként segíti a mérnökök, közgazdászok és jogászok képzését. A hazai hírközlést és médiát felügyelő szervezetként feladatunk, hogy magas szakmai színvonalú válaszokat adjunk a folyamatos technológiai fejlődésből eredő kihívásokra, valamint ezeken a területeken segítsük Magyarország versenyképességét. A most aláírt megállapodás lehetővé teszi, hogy még hatékonyabban járulhassunk hozzá a jövő szakembereinek gyakorlatorientált képzéséhez” – mondta Koltay András, az NMHH elnöke.

 

 

„A Széchenyi István Egyetem egyre meghatározóbb szereplő az olyan innovatív területeken, mint például a vezeték nélküli kommunikációs rendszerek vagy az autonóm járművek kutatása. A legmodernebb technológiák fejlesztésével is a térség és hazánk versenyképességének erősítését kívánjuk elősegíteni, támaszkodva többek között évtizedek alatt felhalmozott tudásbázisunkra, valamint kompetenciaközpontjainkra, így Digitális Fejlesztési Központunkra és Járműipari Kutatóközpontunkra. Köszönjük, hogy ebben a munkában az NMHH támogatására is számíthatunk” – hangsúlyozta Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

 

„Kölcsönösen előnyös együttműködésről van szó. A nálunk végzett, magas szintű tudással rendelkező hallgatók az NMHH számára kiváló szakember-utánpótlást jelentenek, intézményünk pedig profitál abból, hogy a Hatóság hozzájárul színvonalas laborhátterünk további megerősítéséhez, a kutatásokhoz, hallgatói csapataink tevékenységéhez, munkatársai több tárgyat oktatnak és segítik tudományos diákköri dolgozatok megszületését. Erről a szintről fogunk most feljebb lépni” – fogalmazott Horváth Zoltán, az egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának dékánja.

 

Az együttműködés kiterjed az egyetem mezőgazdasági mikró és makró robot flották kommunikációs rendszerének fejlesztésére és kiépítésére, az autonóm robotok (járművek) kommunikációs kérdéseinek megoldására, a mikrohullámú laboratórium fejlesztésére, valamint az űrtávközlés területére is. Az utóbbi azért is fontos, mert az űrkutatással foglalkozó szakemberek utánpótlását biztosító, több magyar egyetem által közösen szervezett képzésben a győri egyetem négy tárggyal szerepel, amelyek egyike az űrtávközlés.

 

Az egyetem további segítséget kap a kvantumkommunikáció terén, amely egy perspektivikus és jövőálló, ma még hiányterületnek számító tantárgy. Az első komplett, saját gyártású győri műhold fejlesztésének elindítására is készül a győri intézmény, amelynek az együttműködés keretében lehetősége lesz specifikus tantárgyi tematikák fejlesztésére, szakmérnökök képzésére, valamint a hallgatói elismerések bővítésére is.

 

Az együttműködési megállapodás 2023. december 31-ig szól.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális Agrártájoló: rekordszámú kiállító várta a jelen és a jövő agrárszakembereit

A győri Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán rendezték az idei Digitális Agrártájolót, a térség egyik legfontosabb agráreseményét. A kiállítók között a szektor legjelentősebb piaci szereplői, valamint az egyetem kutatási és oktatási egységei is megtalálhatók voltak. A program célja, hogy a jövő fiatal agrárgenerációja megismerje és alkalmazni tudja a digitalizációra és a precíziós gazdálkodásra épülő megoldásokat az élelmiszer-előállítás teljes folyamatában.

2024. április 14. 13:51

Mit tehet a vasút a fenntarthatóbb turizmusért?

A MÁV-START szervezésében rendezték meg az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition idei rendezvényt, amely a tagvállalati vezetők közös munkájának legfőbb eseménye. 

2024. április 14. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09