Magyarországon regionális összehasonlításban is igen kedvező feltételekkel lehet kriptóba fektetni

forrás: Prím Online, 2023. május 6. 11:43

Amint bizonytalanná válik a makrogazdasági környezet, a kriptovaluták árfolyama erősödni kezd, mert az emberek az értékálló és megtérülő befektetési formákért némi kockázatot is hajlandóak vállalni. 

A kriptó azért is lehet vonzó a befektetők számára, mert továbbra is független a kormányok gazdaságpolitikai intézkedéseitől. A nemrégiben az Európai Parlament által elfogadott átfogó szabályozás, a MiCA (kriptoeszközök piacairól szóló rendelet) pedig növeli a befektetői biztonságot, miközben elhárítja az akadályokat a kriptopiaci kereskedelem, a nagyobb verseny és az innovációk elől. Többek között ez hangzott el a legutóbbi, bizakodó hangulatú Binance Budapest Community Meetup-on.

 

Az elmúlt időszakban világszerte – hol kisebb, hol nagyobb mértékben – a fiat valuták értékvesztésének lehettünk tanúi. A jegybankok szigorú monetáris politikával, kamatemeléssel igyekeztek gátat vetni az elszabaduló inflációnak. Ez azonban nehéz helyzetbe hozta a hagyományos pénzügyi intézményeket, alternatív befektetési formák és fizetési eszközök felé terelve az embereket. Ilyen, értékállóságot ígérő, biztonságos pénzügyi eszköz egyre inkább a kriptovaluta is, amelynek árfolyama egy-másfél éves stagnálás után újra emelkedni kezdett. Erről az új trendről beszélt Pinke Attila, a Blockchain Bloom Hungary szakértője a közelmúltban megtartott Binance Budapest Community Meetup-on.

 

Az eseményt az elmúlt másfél-két év kriptopiaci fejleményeinek értékelése céljából tartották meg a Magyar Binance Közösség szervezésében, Pinke Attila mellett olyan neves előadók részvételével, mint Kirilo Khomiakov, a Binance Közép-Kelet Európai Ügyvezető igazgatója, Engelhardt Márk, az AMG-AEY Metaverse Guild társalapítója, Hodozsán Dániel, az Esport1 igazgatója, Szabó Dávid, a Decent Investments és HOLD Investments portfóliómenedzsere, és Sólyomi Dávid, az OsztalekPortfolio.hu alapítója.

 

freepik.com

 

Kirilo Khomiakov előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kriptovaluta manapság az egyetlen fizetési eszköz, amelyben az Ukrajnában élők külföldre irányuló tranzakciókat bonyolíthatnak le, illetve átutalásokat fogadhatnak az Ukrajnából elmenekült honfitársaiktól. A Binance közép-kelet-európai ügyvezetője azt is kiemelte, hogy a magánvállalatok közül a Binance juttatta eddig a legnagyobb támogatást a háború sújtotta Ukrajnának, közel 12 millió eurót, miközben mintegy 15 ezer ukrajnai menekült családnak nyújt anyagi támogatást a Binance Refugee Card-on keresztül. Mindezek mellett Ukrajnában több mint kétezer embert részesített a Binance informatikai továbbképzésben, hogy távolról is tudjanak a hazájukban munkát vállalni. 

 

Kirilo Khomiakov elmondta: az elmúlt év kriptopiaci csődjei, és az utóbbi időben a Binance ellen indított perek miatt a bankok óvatosan viszonyulnak a kriptokereskedelmi platformokhoz.  A szakértő szerint az Európai Parlament által a közelmúltban elfogadott, röviden csak MiCA-ként hivatkozott rendelet – amely részletesen és világosan szabályozza a digitális pénzügyi eszközök kereskedelmét az Európai Unión belül – valódi fellendülést hozhat a regionális kriptopiacon.

 

Pinke Attila kriptó-tartalomgyártó hosszan elemezte a 2021 novemberétől máig tartó pénzpiaci eseményeket, elsősorban a FED kamatpolitikáját. Azt állapította meg, hogy másfél évvel ezelőtt a FED kamatemelése tántorította el a befektetőket a kriptovalutáktól, illetve sokan ezért kezdtek eladásba. Az amerikai kamatemelést követő kedvezőtlen hírek – mint például az FTX-botrány – újabb eladási hullámot váltottak ki. Azok azonban, akik ezek után is kitartottak a kriptó mellett, már immunisnak mutatkoztak a perekről érkező hírekre. Pinke Attila szerint a Bitcoin és Ethereum, valamint altcoin eszközök (a két meghatározó kriptovalután kívüli kriptovaluták) a közeljövőben újra erőteljes növekedési pályára állhatnak, amelynek az első jelei már felfedezhetők a piacon. A növekedési trendet éppenséggel a hagyományos pénzügyi szektor zavarai váltják ki, hiszen az inflációs, recessziós környezetben, amikor gyengül az amerikai dollár világvaluta szerepe, a hagyományos tőzsdei befektetések jövedelmezősége pedig csökken, az emberek a megtérüléssel és biztonsággal kecsegtető kriptovaluták felé fordulnak. Ez utóbbi kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a kriptovaluta decentralizált digitális pénz, szemben a most felfutóban lévő jegybanki digitális pénzzel, amelynek felhasználhatóságát központilag lehet befolyásolni, így a felhasználója jóval kiszolgáltatottabb a kormányok pénzpolitikájának. Az emelkedő trendet tovább erősítik az olyan innovációk (altcoin projektek), mint a DEFI (decentralized finance) és a Web3, valamint a befektetők védelmét szolgáló MiCA európai elfogadása.

 

Balogh Dávid, a Binance community és marketing managere arról számolt be, hogy a Magyar Binance Közösségnek ma már több mint 1600 tagja van a Telegramon; a Binance weboldalán magyarul is elérhető Binance Academy-n több mint 300 cikk olvasható a blokkláncról és kriptovalutákról. Az adóbevallás határidejének közeledtével Balogh Dávid arra is felhívta a figyelmet, hogy a KPMG-vel közösen Binance Tax elnevezésű alkalmazást fejlesztettek, amely a ki- és beutalások részletes kigyűjtésével segít megállapítani az adóköteles jövedelem mértékét. Ha minden jól megy, az új applikációt május 10-től tölthetik le a magyar felhasználók. 

 

A kerekasztalbeszélgetéseken a hagyományos és kriptó befektetések, majd az e-sport és a kriptó gaming, illetve az NFT-k (digitális kódsorral egyedivé tett műalkotások) voltak terítéken, Sulcz Gábor moderálásával. Mindkét beszélgetésben egy, a kriptovilágot jól ismerő szakértő álláspontját ütköztették a hagyományos befektetői vagy informatikai közegből érkező szakemberével.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50