Árfolyamrekordok dőltek meg áprilisban a kriptopiacon

forrás: Prím Online, 2023. május 14. 11:59

A Binance kutatói az elmúlt hónap piaci tendenciát megvizsgálva elemezték a kriptopiac aktuális helyzetét, prognózisokat megfogalmazva a közeljövő várható trendjeiről. Az aktuális elemzésből kiderült: áprilisban a Ethereum Shapella frissítése vezetett árfolyamrekordokhoz, de BNB-token-égetés és a FED kamatdöntése is hatással volt a digitális pénzügyi eszközök áraira. A Binance kutatási részlege, a Binance Research blogsorozatot indít, amelyben ezentúl közzéteszi a havi rendszerességgel készülő jelentések összefoglalóit, hogy értékes információval szolgáljon azoknak, akik megfontoltan és tájékozottan kívánnak kriptovalutákba vagy NFT-kbe befektetni.

A Binance elkötelezett aziránt, hogy olyan információkat osszon meg a széles nyilvánossággal, amelyek segítik a megfontolt kriptopiaci befektetéseket. Ezért blogsorozatot indít, amelyben összefoglalja a Binance Research, a Binance kutatási részlege havi rendszerességgel készülő piaci jelentéseit. A legfrissebb elemzés a Web3 iparág elmúlt egy hónapjának legfontosabb eseményeit veszi számba, átfogó képet nyújtva a kriptó-ökoszisztéma aktuális helyzetéről, előretekintve a közeljövő fejleményeire is.

 

Áprilisban az Ethereum Shapella frissítése indított el jelentős piaci boomot. A bizakodó hangulatot jól mutatja, hogy a főbb kriptovaluták azonnal erősödni kezdtek az április 12-én történt frissítést követően. A Bitcoin és az Ethereum új éves rekordot ért el: a BTC ára áprilisban átlépte a 30 000 dollárt, az ETH-ért pedig a csúcson 2 100 dollárt is fizetettek. Az árak nem sokkal később azonban már erős volatilitást mutattak, majd visszatértek az április eleji szintre. A korrekció részben azért következett be, mert felreppent a hír, miszerint az amerikai kormányzat nagy mennyiségben készül Bitcoint eladni. Ez azonban utóbb téves információnak bizonyult. Ugyancsak hűtötte a piacot, hogy sokan már a Federal Reserve májusi kamatemelésére vártak. 

 

freepik.com

 

Az SOL volt a hónap legjobban teljesítő digitális pénzügyi eszköze a maga 8 százalékos áremelkedésével. A növekedés hátterében az állt, hogy a láncon belüli teljes zárolt érték (TVL) több mint 11 százalékkal emelkedett áprilisban. A BNB, a második legjobban teljesítő eszköz ugyancsak stabilan a zöld, növekedési sávban maradt a huszonharmadik, több mint két millió BNB-t (körülbelül 676,6 millió dollár) érintő BNB-égetési folyamat alatt.

 

A 10 fő kriptovaluta közül a két legrosszabbul teljesítő eszköz a MATIC és az XRP volt. Mindkét valuta értéke hozzávetőleg 12 százalékkal esett áprilisban. A MATIC értékcsökkenése még az előző hónapban elkezdődött, miközben a napi aktív felhasználóinak száma és a tranzakciós volumene is folyamatosan esett. Az XRP annak ellenére teljesített gyengén, hogy márciusban még kifejezetten erős volt. Az esés valószínűleg az XRP-t érintő szabályozás körüli bizonytalanságoknak tudható be.

 

A decentralizált pénzügy (DeFi) TVL-je összességében 0,50%-kal, 49,5 milliárd dollárra esett vissza. Mindeközben a főbb blokklánc-rendszerek TVL-részesedés szerinti összetétele nem változott érdemben: az Ethereum 58,4%-on, a Tron 11,1%-on, a BNB Chain pedig 9,7%-on áll.  Az Ethereum TVL-je április 16-án 32,1 milliárd dollár fölött volt, ami az idei legjobb érték. Hasonló trend látszott az L2 hálózatok együttes TVL-je tekintetében is, ahol az Arbitrum, az Optimism, és a Polygon ugyancsak éves rekordokat döntött. Az azonban még nem egyértelmű az elemzés szerint, hogy miként fogja befolyásolni a TVL-t az Ethereum Shapella frissítése. 

 

Habár a nem-helyettesíthető tokenek (NFT-k) az év elején viszonylag jól teljesítettek, az NFT-k forgalma később fokozatosan visszaesett, és ez a trend áprilisban is folytatódott. A hónap végére a kereskedési volumen a januári érték közel felére csökkent. Az egyéb adatok is megerősítik a lefelé mutató trendet: a napi kereskedések és a napi kereskedők száma is mélypontra süllyedt. A Nansen NFT-500 indexe is visszaesést mutatott, hiszen a meghatározó NFT-gyűjtemények alapára (floor price) csökkent. Az egyik legjelentősebb gyűjtemény, a Bored Ape Yacht Club (BAYC) alapára esett a leginkább, amely az elmúlt öt hónap legalacsonyabb szintjére süllyedt, amikor az egyik NFT-bálna BAYC-állományának jelentős részétől megvált. Ez az ügylet eladási hullámot váltott ki, újabb NFT-bálnák döntöttek úgy, hogy megszabadulnak blue-chip NFT-iktől. 

 

A Binance Research, a Binance kutatási részlege objektív, független és átfogó elemzésekkel segíti a befektetői döntéseket. Rendszeresen készülő jelentéseik a kriptó- és Web3-ökoszisztémáról, a blokklánc technológia és kriptopiac legfrissebb fejleményeiről nyújtanak átfogó képet. Az aktuális jelentés teljes terjedelmében a Binance Research webhelyén, az Insights & Analysis oldalra ellátogatva érthető el. A kriptopiac jellegzetességeit kevésbé ismerőknek érdemes előzetesen felkeresni a Binance Academy magyar nyelvű weboldalát, ahol megismerkedhetnek a blokklánc technológia, az NFT-k és a DeFi alapfogalmaival.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50