Európa rákapcsol a napelemgyártásra

forrás: Prím Online, 2023. július 14. 12:44

Az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség tagjainak új adatai szerint az iparág a küszöbén áll annak, hogy a fotovoltaikus-értéklánc egészében több mint 30 GW éves gyártási kapacitást építsen ki. 

Az Európai Bizottság által életre hívott Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség (ESIA), amelynek titkárságában az EIT InnoEnergy, valamint az irányítóbizottságában a SolarPower Europe és az Európai Napelemgyártási Tanács is részt vesz, friss jelentésében rámutatott, hogy Európa a megfelelő politikai támogatással 2025-re akár túl is szárnyalhatja az EU által kitűzött 30 GW-os éves napelemgyártási kapacitást. Ez a megállapítás a kevesebb mint egy éve (2022 decemberében) megalakult ESIA munkacsoportjainak átfogó cselekvési tervét vette alapul, amelynek fő célja a nemzetközi ellátási lánc versenyképességének javítása, szem előtt tartva az olyan megfontolásokat, mint az energiaköltségek, a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és a nyomon követhetőség. 

 

„A Bizottság határozottan támogatja az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség törekvéseit a napelemes gyártás uniós fellendítésére. Ahogyan azt a nettó zéró iparági intézkedéscsomag is rögzíti, célunk a nettó zéró technológiák elterjedését gátló szabályozási akadályok leküzdése, amelyben központi szerepet játszik a fotovoltaika és végső soron az EU energiaügyi rugalmasságának és versenyképességének növelése.” – mondta Kerstin Jorna, az Európai Bizottság belső piacokért, az iparért és a kisvállalkozásokért felelős vezetője.

 

 

Tavaly december óta az EISA munkacsoportjai a cselekvési tervben meghatározott kulcsfontosságú intézkedések végrehajtásán dolgoznak. Ennek részeként foglalkoznak az energiaárak szabályozására vonatkozó jogszabályok kiigazításával az Európa számára stratégiai jelentőséggel bíró, energiaintenzív iparágak igényeinek figyelembevétele mellett. Továbbá szabályozási és szakpolitikai megoldásokat keresnek a kínai napelemes üveggel kapcsolatos problémák megoldására, szem előtt tartva az újrahasznosíthatóságra és a CO2-szintre gyakorolt hatásokat. A munkacsoportok szintén kiemelt figyelmet fordítanak a teljes fotovoltaikus-értéklánc mentén megmutatkozó hiányosságok beazonosítására (mind az OPEX, mind a CAPEX terén), a kínai és az amerikai támogatási rendszerekkel összehasonlítva. 

 

A szakemberek felmérték azt is, hogy a 30 GW-nyi fotovoltaikus napelemgyártás áthelyezése az EU-ba akár 50.000 új, szakképzett munkavállalót is igényelhet, ami 2027-ig együtt járna 30.000 munkavállaló tovább- és átképzésével. Emiatt elindítják az egész EU-ra kiterjedő, a tantervi követelményeket, a tanúsítási rendszereket és a képzési akkreditációs folyamatokat is magában foglaló készségfejlesztési ütemterv kidolgozását. Továbbá létrehozzák a Napenergia-akadémiát az új tantervekhez és a távoktatáshoz való szélesebb körű hozzáférés lehetővé tétele érdekében. 

 

Az Európai Bizottság által 2022 decemberében létrehozott ESIA, amely több mint 120 tagot számlál 17 országból, egy olyan európai ipar növekedését szorgalmazza, ami a teljes értéklánc mentén áttörést jelentő napelemes technológiákat fejleszt és forgalmaz, miközben innovatívabb, hatékonyabb, körforgásos és fenntarthatóbb termékeket eredményez, elősegítve az EU éghajlati és energetikai célkitűzéseinek megvalósítását.

 

A terv és a következő lépések részletes leírása itt olvasható.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50