ABB – 2023. II. negyedévi eredmények

forrás: Prím Online, 2023. július 21. 15:47

„A gyorsan számlázható rendelésállomány arányának pozitív alakulása, valamint az új, rekordmagas működési EBITA-eredmény és -marzs tovább erősíti az ABB 2023-as üzleti teljesítményébe vetett bizalmunkat, ami lehetővé teszi, hogy növeljük a marzs szintjével kapcsolatos várakozásainkat." – mondta Björn Rosengren, vezérigazgató.

A rendelésállomány összehasonlító alapon mért értéke a magas bázisról is tovább növekedett, és rekordmagas a működési EBITA-marzs*.  

 

• Megrendelések: 8 667 millió $, -2%; összehasonlító alapon* +2%  

• Árbevétel: 8 163 millió $, +13%; összehasonlító alapon +17%  

• Működési eredmény: 1 298 millió $; marzs: 15,9%  

• Üzemi EBITA*: 1 425 millió $; marzs*: 17,5%

• Alap EPS: 0,49 $; +145%**  

• Üzemi tevékenységek cash-flow-ja4: 760 millió $

 

KULCSSZÁMOK

 

* A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a 2023. II. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban. 

** Az EPS növekedési ráták számítása nem kerekített összegekkel történt. 

*** Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően).

**** 4Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel. 

 

Vezérigazgatói összefoglaló

 

A második negyedév eredményeinek összefoglalása során először a megrendelések összehasonlító alapon mért, 2%-os növekedését emelném ki, amely meghaladta a tavalyi magas szintet, valamint kiemelném a gyorsan számlázható megrendelések arányának (book-to-bill) pozitív alakulását is. Üdvözlendő, hogy az ügyfelek aktivitása az egész időszak alatt erőteljes maradt. Második helyen az árbevétel magas, 13%-os (összehasonlítható alapon 17%-os) növekedése érdemel említést. Ezt a növekedést a teljesítésre váró megrendelések gyors ütemű teljesítése támogatta. Fontos eredmény, hogy mind a működési EBITA 1,4 milliárd dolláros abszolút értéke, mind a 17,5%-os működési EBITA-marzs rekordnak számít. Az EBITA marzs 200 bázisponttal magasabb, mint tavaly, és szintje mind a négy üzletágban 15% felett alakult. Ezt az árképzési politikánk erős, pozitív hatása támogatta, amely bőven ellensúlyozta a munkaerőköltség növekedését, valamint az alapanyagokhoz kapcsolódó enyhe költségnövekedést, illetve a megnövekedett termelési volumenekből származó működési tőkeáttétel is kedvező hatást gyakorolt. Végül pedig az üzemi tevékenységből származó, 760 millió dolláros stabil cash flow-t szeretném kiemelni. Mindeközben végrehajtottuk a portfólió optimalizálását, és folytattuk a vezető új technológiák bevezetését, amelyek segítségével az ügyfeleink a tevékenységüket fenntarthatóbbá és erőforrás-hatékonyabbá tehetik. Véleményem szerint a negyedév további bizonyítéka annak, hogy az ABB működési teljesítményét sikerült magasabb szintre emelnünk.

 

Björn Rosengren, vezérigazgató

 

A megrendelések növekedési lendülete a rendszerekkel és projektekkel kapcsolatos üzletágakban volt a legerősebb, motorjának elsősorban a középfeszültségű szegmens és a folyamatokhoz és feldolgozáshoz kapcsolódó iparágak számítottak. Ez ellensúlyozta a rövid ciklusú üzletágban a tavalyi magas rendelési szinthez képest bekövetkezett némi lanyhulást, ami főként a lakásépítési szegmensben és a diszkrét gyártásban volt tapasztalható, ahol az ügyfelek a rövidülő szállítási határidők miatt normalizálják a rendelési gyakorlatukat. A négyből három üzletágunknál tapasztalt pozitív trendeknek köszönhetően a gyorsan számlázható megrendelések aránya 1,06 volt, és tovább növeltük a teljesítésre váró megrendeléseket is.

 

Örvendetes, hogy a működési tevékenységből származó pénzforgalmunk 378 millió dollárral javult a tavalyi évhez képest, emiatt arra számítok, hogy innentől kezdve javulni fog a pénzkonverziós teljesítményünk. Az első hat hónap során valamivel több mint 1 milliárd dollár üzemi tevékenységből származó cash-flow-t realizáltunk, ami kedvező helyzetet teremt számunkra ahhoz, hogy az idei évben jó készpénzforgalmi eredményeket érjünk el. 

 

Amint azt a negyedév során már bejelentettük, a vállalatunknál informatikai biztonsági incidens történt. Hálás vagyok a munkatársainknak a probléma kezeléséért és az incidens elhárításáért. Sikeres munkájuk eredményeképpen az esemény nem gyakorolt jelentős hatást a negyedév pénzügyi eredményeire.

 

 

Közvetlenül a második negyedév vége után sikeresen lezártuk a Power Conversion divízió eladását. Az eladás megközelítőleg 500 millió dolláros vállalati értéken történt. A tranzakció eredményeként 2023 harmadik negyedévében várhatóan mintegy 50 millió dollárra becsült, nem operatív, könyv szerinti nyereséget könyvelünk el a működési eredményként. Ezzel a tranzakcióval véget ért az a 2020 végén bejelentett folyamat, amelynek a célja a divíziókból álló portfóliónk optimalizálása volt. A folyamat lezárása ellenére az összes divíziónál folyamatosan felülvizsgáljuk a termékcsoportokat a portfólió optimalizálása érdekében. 

 

Az Eve Systems akvizíciója egy újabb példája a portfólióoptimalizálási törekvéseinknek, melyet az Energetika üzletághoz tartozó Smart Buildings divízió hajtotta végre. A mintegy 50 alkalmazottat foglalkoztató Eve 2022-ben közel 20 millió dollár bevételt termelt. Úttörő szerepet játszik az új „Matter” okosotthon csatlakozási szabványban, amely lehetővé teszi, hogy az okosotthonhoz kínált termékek gyártótól és felhasználói operációs rendszertől függetlenül teljes mértékben átjárhatóak legyenek a Thread vezeték nélküli technológián keresztül, amit az utólagos korszerűsítések piaci igényei szerint fejlesztetek ki a felhasználók számára. 

 

Örömmel értesültem, hogy a Folyamatautomatizálás üzletág bemutatta az új, forradalmi meghajtási megoldását, amely elsősorban a kis- és közepes méretű hajókhoz készült, és kiegészíti a nagyobb hajókhoz szállított, piacvezető Azipod kínálatot. Az iparág első elektromos meghajtási megoldásának számító ABB Dynafin a bálna farokúszójának mozgását utánozza a végső hatékonyság növelése, illetve a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Ez az elektromos meghatási megoldás a hajók hagyományos hajtásához képest akár 22%-kal képes csökkenti a meghajtásból erdő energiafogyasztást. Az első kereskedelmi prototípus várhatóan 2025-ben lesz elérhető.

 

Kilátások

 

2023 harmadik negyedévében az árbevétel tekintetében – összehasonlító alapon –, alacsony, kétszámjegyű növekedésre számítunk, míg a működési EBITA marzs a tavalyi harmadik negyedévben jelentett 16,6%-hoz képest várhatóan kissé emelkedni fog.

 

A 2023-as teljes évben a jelenlegi piaci bizonytalanság ellenére azzal számolunk, hogy az árbevétel összehasonlító alapon legalább 10%-kal nő, a működési EBITA marzs pedig 16% felett lesz.

Kulcsszavak: ABB +céginfó

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megbízható Munkaadó 2024-26 címet kapott az SAP

Az SAP Hungary Kft. elnyerte a "Megbízható Munkaadó 2024-26" címet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves taggyűlésén. A díjat olyan cégek kapják, amelyek kiemelkedő HR-gyakorlatot folytatnak, és példaértékű módon gondoskodnak munkatársaik munka- és életkörülményeiről.

2024. május 28. 13:07

Megjelent az első magyar kiberbiztonsági labor az IECEE CB séma alatt

A CCLab Kft. sikeresen teljesített a CBTL auditon és a nemzetközi IECEE CB Rendszerben CB Testing Laboratory (CBTL) jogosultságot szerzett. A magyarországi székhelyű CCLab hivatalosan 2024. május 24-én sikeresen kiterjesztette kiberbiztonsági tesztelői, értékelői és tanúsítási képességét a fogyasztói IoT eszközökre készült ETSI EN 303 645 és az ipari automatizálási és vezérlőrendszerekre szakosodott IEC 62443-4-1 / -4-2 szabványokra az IECEE CB séma keretén belül. A CB séma alatt kiadott tanúsítványokat jelenleg több mint 50 országban fogadják el. 

2024. május 28. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52