Néhány óra alatt bárki megtanul alapszinten kezelni egy építőipari szoftvert

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 1. 17:57

A hazai építőipari vállalkozásoknak mindent meg kell tenniük hatékonyságuk javítása érdekében – írja közleményében az ágazat rendelésállományának és teljesítményének visszaesésére reagálva az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), példaként említve a felnőttképzést, továbbképzést. 

A tapasztalatok szerint az oktatási programok jelentősen hozzájárulnak a szakképzett munkaerő megtartásához, ugyanakkor számos cég attól tart, hogy nem térül meg a tanfolyamokba befektetett idő, energia és pénz. Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó bécsi székhelyű cég, a PlanRadar arra hívja fel a figyelmet, hogy a piacon elérhető digitális megoldások eszközigénye minimális, az alapszintű felhasználói ismeretek elsajátításához pedig nincs szükség hosszadalmas és költséges képzésekre. 

 

Az építőipar rendelésállománya 30 százalékkal csökkent 2023 első félévének végén a megelőző év azonos időszakához viszonyítva, az idén kötött új szerződések volumenében pedig 37 százalékos volt a visszaesés az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) adatai* szerint. A szövetség ezért úgy látja, az év második fele az erős piaci versenyről, a túlélési stratégiákról fog szólni. Számos építőipari vállalkozásnak, tervező- és mérnökirodának jelenthet gondot a megrendelések visszaesése, ezért jelentős részüknél radikális költségcsökkentésre van szükség, ami létszámleépítéseket hozhat magával. Az ágazat szereplői a szakmunkásokat és mérnököket mindenképp szeretnék megtartani, amihez azonban munkára van szükségük, de mint arra Koji László, a szakmai szövetség elnöke rámutatott: az állami megrendelések visszafogása (mintegy 3 ezer milliárd forint nagyságrendben), a lakásépítés és felújítás 25 százalékos csökkenése, valamint a külföldi befektetők importanyag-, unión kívüli munkaerő- és kivitelezői kapacitáshasználata együttesen kritikus helyzetbe hozta a hazai építésgazdasági értéklánc szereplőit. A szervezet számos szakmai ajánlást fogalmazott meg a döntéshozóknak a gondok enyhítésére, megjegyezve, hogy a vállalkozások hatékonyságuk növeléséve, képzési programok beindításával tudnak úrrá lenni a nehézségeken.

 

 

A hatékonyság növelése ma már elképzelhetetlen a korszerű technológiák, így például az építőipari folyamatokat a tervezéstől a kivitelezésen át az épületek üzemeltetéséig nyomon követő digitális megoldások nélkül. A felhasználók tapasztalatai egyértelműen azt igazolják, hogy a projektek szereplői közötti folyamatos és valós idejű kommunikáció jelentősen csökkenti a hibázás és a csúszás veszélyét, javítja a minőséget, támogatja a tervezhetőséget, a feladatok egyértelmű megosztását, a végrehajtás ellenőrzését, így biztosítva a költségek kézben tartását. A nyilvánvaló előnyök ellenére a várható kiadások, az idegenkedés az újításoktól ma még sok vállalkozást visszatart a digitális eszközök alkalmazásától. Pedig a megoldás egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák.

 

„Aki ételt rendel, bankol, közösségi felületeket használ az okostelefonján, annak nem jelenthet komoly gondot egy építőipari szoftver alapfunkcióinak megismerése, kezelése. A mélyebb, átfogó ismeretek megszerzése már több időt igényel, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a befektetés már rövidebb távon is megérül a cégeknek. Ügyfeleinkkel közösen azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbbet kihozhassák építőipari szoftverünkből versenyképességük és hatékonyságuk növelése érdekében” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője.

 

A hivatalos statisztikák megerősítik, hogy nehéz félév vár a hazai építőiparra. 2023 júniusában az ágazat termelésének volumene a nyers adatok szerint 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 20,5 százalékkal visszaesett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,4 százalékkal kisebb volt a májusinál. Azok a cégek, amelyek hatékonyságuk növelésével ragálnak a kialakult helyzetre, most megalapozhatják jövőbeni sikerekeit.

 

_________________

*Forrás: https://evosz.hu/sajto/sajtokozlemenyek/895-sajt%C3%B3k%C3%B6zlem%C3%A9ny-kritikus-szintre-cs%C3%B6kkent-az-%C3%A9p%C3%ADt%C5%91ipar-rendel%C3%A9s%C3%A1llom%C3%A1nya

**Forrás: https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/epi/epi2306.html

Kulcsszavak: PlanRadar

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09