A Huawei innovatív füst- és tűzérzékelő megoldása képes előre észlelni az erdőtüzet

forrás: Prím Online, 2023. október 29. 11:59

A Huawei Technologies egy olyan új drónokra, mesterséges intelligenciára és az 5G hálózat képességeire épülő megoldást mutatott be, amely segít idejében jelezni, és ezáltal megelőzni az erdőtüzeket. Az új technológiát a PROBOTEK dróntechnológiával foglalkozó startup céggel, és a Cyta távközlési szolgáltatóval közösen a ciprusi Athalassa Parkban telepítették. Az új rendszer 5G hálózaton keresztül összekapcsolja a talaj menti szén-dioxid-, hőmérséklet- és páratartalom érzékelőket az erdő felett repülő drónokkal, valamint mesterséges intelligencia segítségével elemzi a drónok által rögzített képeket. A technológia már az első tűzjeleknél képes riasztani, és valós idejű adatokkal látja el a hatóságokat, többek között a tűz méretéről, terjedési irányáról és az optimális oltási útvonalról.

A rendkívül forró és száraz nyarak miatt az erdőtüzek az elmúlt években súlyos problémát jelentettek Cipruson. Az új technológiák, mint például az 5G, a mesterséges intelligencia és a drónok azonban képesek előre észlelni az erdőtüzet, és ezáltal csökkenteni a károkat, védve a helyi lakosságot. A Huawei, a PROBOTEK nevű dróntechnológiával foglalkozó startup céggel együttműködve a Cyta távközlési szolgáltató 5G hálózatán október végén Nicosiában mutatta be továbbfejlesztett, innovatív tűzérzékelési megoldását. 

 

 

Az új rendszer 5G hálózaton keresztül kapcsolódik a talajon lévő szén-dioxid-, hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőkhöz, amelyek az erdő felett repülő drónokkal kommunikálnak, és a mesterséges intelligencia segítségével valós időben elemzi a drónok által rögzített képeket. Ha tűz gyanúja merül fel, a rendszer képes tájékoztatni a hatóságokat SMS-ben, e-mailben vagy telefonon keresztül, és valós idejű információkkal ellátni őket, például a tűz helyszínéről, méretéről, terjedési irányáról és a legoptimálisabb oltási útvonalról. A megoldás egyik legnagyobb előnye, hogy akár már az első jeleknél riasztani tud, például talaj menti füst észlelése esetén, így az új technológia révén az észlelés és a tűzoltók automatikus értesítése akár 2,5 percre csökkenthető. Mindez azért lényeges előrelépés, mert az erdőtüzek keletkezésénél az első 15 perc kritikus, minél hamarabb észlelik a tüzet, annál könnyebb megelőzni a terjedését. 

 

Az innovatív tűzérzékelési megoldást először 2022-ben Athénban telepítették. Azóta a technológia számos tesztelésen és fejlesztésen esett át. A korai tűzérzékelő rendszer bevezetése a Huawei "Smart & Green Village" társadalmi programjának keretében valósult meg, melynek célja, hogy széles körű hálózati lehetőségeket és oktatást biztosítson az ország vidéki területein. 

 

 

„A Cyta 5G hálózata jelentősen hozzájárul a Huawei futótűz-észlelési projektjéhez azáltal, hogy nagy sebességű, alacsony késleltetésű kapcsolatot biztosít, amely elengedhetetlen a valós idejű adatátvitelhez és a drónok működéséhez” – mondta George Metzakis. A Cyta kereskedelmi igazgatója hozzátette, hogy az 5G fejlesztése végtelen lehetőségeket nyit meg a katasztrófaelhárítástól az intelligens városok energiaellátásáig, amelyek javítják a polgárok életminőségét.

 

Radoslaw Kedzia, a Huawei Europe alelnöke hozzátette, a Huawei elkötelezett amellett, hogy olyan kezdeményezéseket és megoldásokat hozzon létre, amelyek hozzájárulhatnak a környezeti és társadalmi problémák kezeléséhez Cipruson és egész Európában: „A technológia nem állhat szemben a természettel, épp ellenkezőleg, segítenie kell a természet kibontakoztatását. A legújabb digitális technológiákat, amilyen a mesterséges intelligencia, a felhő és az 5G, gyorsan integrálják és széles körben alkalmazzák a különböző iparágakban. Ez elősegíti a digitális átalakulást és a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődést, és kézzelfogható előnyöket hoz a társadalom egésze számára.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató megoldások a 10. Smart Factory ConnAction konferencián

Az ipar 4.0 koncepciója több mint egy évtizede tartja izgalomban a termelővállalatokat. Ez idő alatt az ipari termelés digitalizálása és automatizálása, valamint az okos gyártás és az innovatív technológiák használata az egyik legnépszerűbb témává vált, amely még a mindennapi beszélgetésekben is megjelenik. 

2024. május 22. 16:05

Globális jelentőségű mérföldkőhöz ért a mesterséges intelligencia szabályozása

Hosszas jogalkotási folyamat lezárásaként a mai napon az Európa Tanács elfogadta a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetet, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételtől pedig megkezdődik a visszaszámlálás a rendelet alkalmazásáig. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, mit is tartalmaz pontosan a rendelet.

2024. május 22. 13:02

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17