Átadták az idei Zöld Nyomda díjat

forrás: Prím Online, 2023. november 14. 12:51

Idén november 9-én, összességében 13. alkalommal adták át Az Év Zöld Nyomdája díjakat. A rangos szakmai elismerést minden évben négy kategóriában ítélik oda, így a nyomdák mellett külön indulhatnak a papírkereskedők, a csomagolóanyag-gyártók és a papírgyártók is. Idén a díjat összesen 12 nyomda érdemelte ki, ezzel elismerve, hogy ezek a vállalkozások tették a szakmában a legtöbbet a környezetért, az egyébként is „zöld” ágazaton belül ők csökkentették a leghatékonyabban tevékenységük ökológiai lábnyomát.

A szakma képviselői eltérő mértékben elhivatottak a környezetvédelem iránt ‒ ezért is érdemes a díjjal elismerni az élen járókat. Ugyanakkor ennek a díjnak nincs egyetlen nyertese. A megmérettetés célja a papír-, nyomda- és csomagolóipar területén végzett kiemelkedő, környezetközpontú vállalatirányítási tevékenység, környezetkímélő technológiák alkalmazásának elismerése, a környezettudatosság fejlesztéséért végzett tudatformáló, valamint kiemelkedő CSR tevékenység példaként állítása ‒ hívta fel a figyelmet a díj kapcsán Tóth Gábor, a díj egyik fővédnökeként is érintett Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezetője. A szakember hozzátette: az esemény egyben alkalom arra is, hogy szót emeljünk a közvéleményben még mindig mélyen gyökerező, a nyomda- és papíriparral kapcsolatos sztereotípiák ellen 

 

Évtizedekkel korábbi, szűklátókörű gondolati panel például, hogy a papírgyártás miatt „fákat vágnak ki”. Azok a fák, amiből korunk papírja készül, a karácsonyfákhoz hasonlóan kifejezetten erre a célra, ültetvényeken termelt növények, tehát a mondat nagyjából annyit jelent, mintha azt mondanánk, hogy az élelmiszergyártás miatt búzát, vagy kukoricát vágnak ki. Így lehetséges például, hogy Európában folyamatosan és régóta nő az erdővel borított területek aránya, miközben a papírfelhasználás is növekszik. A környezetvédelméért is irigyelt Finnország évente és fejenként 380 kg papírt használ, ami több mint négyszerese a magyarországi értéknek.

 

Miközben például az irodák papírfelhasználása világszerte csökken, a csomagolóipar lendületesen igyekszik átállni a papír használatára, nem véletlenül. Az ipar ‒ helyesen ‒ folyamatos nyomás alatt van a politikai döntéshozók és a közvélemény részéről, hogy minél zöldebb, környezetbarátabb eszközöket hozzon létre. Ez nagyon gyakran abban nyilvánul meg, hogy papír alapanyagra állnak át ott, ahol korábban műanyagot vagy fémet használtak ‒ mutatott rá Tóth Gábor. A papír 100%-ban lebomlik, európai újrahasznosítási aránya pedig 70% körüli, ami semmilyen más csomagolóanyagról nem mondható el. Érdemes továbbá megfigyelni egy-egy termék teljes életciklusát. A digitális eszközök összetevőinek jelentős részét nem lehet gazdaságosan újrahasznosítani, miközben például a mobiltelefonok 85%-a még ötéves sincs.

 

Az év zöld nyomdája és a másik három ágazati díj tehát arra is minden évben felhívja a figyelmet, hogy a természetes alapanyagokból álló papír „az erdők gyilkosa” titulust évtizedekkel korábban levetkőzve egyre inkább kezd a „föld megmentője” lenni. Ideje tehát másképp gondolkodni erről az ősi anyagról még akkor is, ha nyilvánvalóan mindennek, amit teszünk ezen a világon, van valamekkora ökológiai lábnyoma ‒ zárta szavait a szakember.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

Exkluzív budapesti esemény keretében mutatták be a hazai szakmai közönségnek május 23-án, az Everguest Intelligence-t. A mesterséges intelligencia a szemünk előtt alakítja át és forgatja fel a turizmus és a vendéglátás mindennapjait. Az Everguest legújabb fejlesztése pedig már a piaci bevezetése előtt jelentős figyelmet kapott, mostanra pedig már több mint 250 szálláshely iratkozott fel a várólistára. Azóta a szoftvert már nemzetközi környezetben, Bécsben, Barcelonában és Amszterdamban is bemutatták, mindenhol kitörő sikert aratva. Az eseményen szó esett az AI emberi vonatkozásairól is.

2024. május 27. 17:30

Magyarországon lép az európai piacra a díjnyertes amerikai felhőszolgáltató

Magyarországon és Romániában terjeszkedik az Intuitive.Cloud, amely a térség diverz és tapasztalt tehetségbázisát veszi célba, hogy továbbra is csúcsminőségű szolgáltatásokat nyújthasson ügyfeleinek. A felhőszolgáltató a következő egy évben több, mint 10 pozíciót tervez nyitni és 200 IT-szakembert venne fel a toborzással foglalkozó Hays segítségével, ezzel pedig életjeleket mutathat az utóbbi időszakban visszaeső IT-piac. 

2024. május 27. 15:56

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.

2024. május 27. 14:28

Az ABB bemutatja „Kőbe zárt zene” sorozatának legújabb részét

Az észak-európai faházakról elsőre egy fjord partján álló színes halászkunyhó vagy egy tóra néző erdei faház juthat az ember eszébe. A svédországi Skellefteå-ban épült Sara Kulturális Központ egy hipermodern technológiával felszerelt, 20 emeletes felhőkarcoló, amely új fenntarthatósági szinteket megcélzó, innovatív megoldásokra épít, ugyanakkor alapjaiban egy faszerkezetes toronyház.

2024. május 27. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17