ABB: 2024. I. negyedévi eredmények

forrás: Prím Online, 2024. április 20. 19:07

Björn Rosengren, vezérigazgató: „A magas bázisadatokhoz viszonyított első negyedéves teljesítményünk azt mutatja, hogy az év jól indult, a megrendelések dinamikája erősebb a vártnál, az árrés rekordmagas, a készpénztermelési teljesítményünk erős. Mindez kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy a 2024-ben várt árrést felfelé módosítsuk.”

• Megrendelések: 8 974 millió $, -5%; összehasonlító alapon -4%   

• Árbevétel: 7 870 millió $, 0%; összehasonlító alapon +2%   

• Működési eredmény: 1 217 millió $; marzs: 15,5%   

• Üzemi EBITA:1 417 millió $; marzs1: 17,9%  

• Alap EPS: $0,49; -12% 

• Üzemi tevékenységekből származó cash-flow: 726 millió $; +157%

 

Vezérigazgatói összefoglaló

 

A 2024-es év első negyedévének legfontosabb eredményei között említhetem a vártnál jobb, 9 milliárd dolláros beérkező megrendeléseket, az 1,14-es pozitív book-to-bill arányt (rendelésállomány és a kiszámlázott tranzakciók aránya), a rekordmagas üzemi EBITA-árrést, valamint az 551 millió dolláros szabad cash flow-t, ami az első negyedévhez képest erős teljesítményt jelez. Közzétettük fenntarthatósági jelentésünket, amelynek egyik kiemelt pontja az egyik legfontosabb vevői értékajánlatunknak, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésének az alátámasztása volt. A 2023-ban értékesített termékeinkkel lehetővé tettük ügyfeleink számára, hogy a termékeink életciklusa során 74 megatonna üvegházhatásúgáz-kibocsátást kerüljenek el. A jelenlegi 139 megatonnás teljes mennyiséggel jó úton haladunk azon célkitűzésünk elérése felé, hogy segítsünk ügyfeleinknek megelőzni 600 megatonna CO2e-kibocsátást a 2022 és 2030 között értékesített termékek teljes élettartama alatt.

 

Björn Rosengren

 

A várakozásoknak megfelelően a megrendelések csökkentek a tavalyi rekordmagas bázisadathoz képest, a visszaesés azonban mérsékelt, 5%-os volt (összehasonlító alapon 4%-os). A negyedévi adatokat összefoglalva azt látjuk, hogy a projekt- és rendszeralapú üzleti területeken továbbra is magas szintű ügyfélaktivitást tapasztalunk, és bátorítónak tartom, hogy az Energetika üzletág rövid ciklusú üzleti területein a megrendelések növekedése tapasztalható. Így, annak ellenére, hogy az ABB teljes rendelésállománya csökkent az első negyedévben, most még bizakodóbb vagyok 2024-et illetően, mint az év elején.

 

Lenyűgöző volt az új rekordmagasságú rendelésállomány mind az Energetika, mind a Hajtások üzletágban. A Folyamatautomatizálás üzletág rendelésállománya visszaesett ugyan a minden idők legmagasabb szintjéről, ám továbbra is tartja a legutóbbi erős negyedévekben mért szintet. Az idei év elején a tavalyi negyedik negyedévet a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletág rendelésállománya tekintetében mélypontként jeleztük előre. Ez bekövetkezett, és az előre jelzettnek megfelelően a rendelésállomány fokozatosan nőtt. Azonban ez évről évre meredeken csökken, mivel az elővásárlási időszakot követően a vásárlók a rendeléseikkel visszatértek a korábbi szokásaihoz.

 

A bevételek stabilak maradtak (összehasonlító alapon 2%-os a növekedés), a növekedést, összehasonlító alapon, egyenlő arányban az árak és a volumenek generálták. Örömmel tapasztaltam, hogy a bruttó nyereség 270 bázisponttal 37,3%-ra javult, amit minden üzletágban pozitív fejlődés támaszt alá. Az üzemi EBITA 160 bázisponttal, új rekordmagasságra, 17,9%-ra emelkedett, amit a kissé nagyobb volumen és a magasabb árszint hatékonyabb alkalmazása eredményezett. Véleményem szerint jó jel, hogy az ABB-ben még mindig van felfelé ívelő potenciál, és a novemberben bejelentett, új, magasabb fedezeti céltartományon belül középtávon javulást érhetünk el.

 

 

Az évkezdet erőteljes cash flow-ja, a várakozásaink szerint, egy újabb jó, éves szabad cash flow-t eredményez, ami legalább a tavalyi szinthez lesz hasonló. A készpénz felhasználása know-how fejlesztésre, valamint akvizíciókon keresztüli bővülésre, fontos eszköze a hosszú távú részvényesi érték megteremtésének. Öröm volt látni a SEAM bejelentett felvásárlását, amely az Energetika szerviz divízió szolgáltatásait kibővíti energetikai eszközgazdálkodási és tanácsadási szolgáltatásokkal az ipari és kereskedelmi épületek piacán lévő ügyfelek számára. További, jó akvizíciós célpontjaink vannak, beleértve néhány olyan ügyletet, amelyek valamivel nagyobbak, mint a legtöbb közelmúltban bejelentett. A részvény-visszavásárlási program olyan eszköz, amellyel a fennmaradó készpénzt szétosztjuk, és bejelentettünk egy újabb, 1 milliárd dolláros éves programot, amely április 1-jén indult. A program mérete megegyezik a tavalyiéval, bár a végrehajtási idő rövidebb, mivel 2025 január végéig tart, igazodva a 2024 negyedik negyedéves eredménybejelentéshez és a 2024. évi osztalékjavaslathoz. 

 

A negyedév során bejelentettük azt a döntésemet, hogy lemondok az ABB vezérigazgatói tisztségéről. Teljes elkötelezettséggel végzem a tisztséggel járó feladatok ellátását egészen július végéig, amikor Morten Wierod veszi át a cégcsoport vezetést, majd ezt követően az év végéig tanácsadói szerepkörben támogatom az átmenetet. Öröm számomra, hogy Morten kerül a vezérigazgatói székbe, és biztos vagyok benne, hogy a már bizonyított vezetői képességének köszönhetően az ABB Way működési modell még jobban beépül majd a munkamódszereinkbe. Miközben sajnáljuk, hogy távozik, szeretnék gratulálni Tarak Mehtának az ABB-n kívüli új karrierlehetőséghez. Tarak kiemelkedő mértékben járult hozzá vállalatunk sikeréhez, és minden jót kívánok neki a pályafutása következő állomásához. Már keressük az új vezetőket az Energetika és Hajtások üzletágak élére, és úgy tűnik, hogy amikor Morten augusztusban hivatalba lép, már egy teljes csapat áll majd a rendelkezésre.

 

Kilátások

 

2024. második negyedévében arra számítunk, hogy az árbevétel az előző év azonos időszakához viszonyítva közepes szintű, egyszámjegyű növekedést mutat majd, a működési EBITA-marzs pedig némileg magasabb lesz, mint 2024. első negyedévében.

 

A 2024-es teljes évben pozitív book-to-bill arányt várunk, az összehasonlítható alapon mért árbevétel-növekedés körülbelül 5%, a működési EBITA-marzs pedig körülbelül 18% lesz. 

 

• A teljes 2024. I. negyedéves jelentés megtekintése

• 2024. I negyedévi eredmények: pénzügyi tájékoztató

Kulcsszavak: +céginfó ABB

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Az Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletágának felvásárlásával tovább erősíti piacvezető szerepét a Daniella Villamosság a pécsi régióban.

2024. július 15. 11:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01