Novell iFolder

Adatok ott és akkor...

, 2001. augusztus 19. 14:12
Dolgozni kellett volna még otthon a bemutatón, de bent maradt az irodában az állomány. Ma meg túl nagyra nőtt a fájl, és nem fér fel egy floppyra, pedig még lenne rajta mit csiszolni. Mit tehetünk? Az ember (immár sokadszor) hazaküldi magának a bemutatót e-mailben – alig másfél megabájt. Ma egy hotelben szállt meg. A noteszgép csatlakoztatása és az internetszolgáltatóhoz való betárcsázás után már csak várni (és várni, és várni) kell, hogy lejöjjön a másfél megabájtos csatolt fájl az 56 kilobit/másodperces kapcsolaton. Amikor ez végre megtörténik, a merevlemezre mentésnél sikerül felülírni az ugyanolyan nevű fájlt… Ami nem is lenne baj, ha abban nem lett volna két új kép, amit most újra kell készíteni. Másnap, az ügyfél irodája felé igyekezvén, taxiba száll; végre ott a jól sikerült bemutató a noteszgépen. Megérkezésnél, fizetés után a sofőr másodpercek alatt eltűnik a forgalomban a hátsó ülésen felejtett noteszgéppel. A bemutató egyetlen teljes változata a múlté... Micsoda pech! Hát nem borzasztó?
Dehogynem. Csakhogy az ilyen és ehhez hasonló problémák – mármint problémák az adatok tárolásával és visszanyerésével – mindennaposak. No jó, nem mindennap felejti az ember a noteszgépét a taxiban, de elveszhet, vagy akár el is lophatják. Akárhogy is, a lényeg, hogy annak ellenére, hogy az adatok elvileg mindenütt ott vannak – a munkahelyen, otthon, a noteszgépen –, gyakran mintha mégsem lennének sehol. Vagy ha vannak, akkor Murphy törvénye biztosítja, hogy nem a megfelelő verziók.

A most megjelent iFolder nevű termékével a Novell megoldást kíván nyújtani az adattárolással és -visszanyeréssel kapcsolatos univerzális, örökké bosszantó gondokra. A Novell ezt a megoldását például internet- és alkalmazásszolgáltatóknak (xSP-knek) kínálja, akik a Novell iFolder szolgáltatásait kiépíthetik előfizetőik számára. Talán még fontosabb azonban, hogy a Novell az iFoldert cégeknek – vagyis az Önök számára – is kínálja.

A Novell iFolder biztosítja, hogy az adatok legfrissebb verziói mindig és mindenütt kéznél legyenek, ugyanakkor csak az Ön számára legyenek hozzáférhetők – a szerveren és a hálózaton keresztül egyaránt. A Novell iFolder a gyakorlatban egy létfontosságú hálózati szolgáltatás, amely leegyszerűsíti, felgyorsítja és biztonságossá teszi a hozzáférést az adatokhoz az interneten keresztül. (A hálózati szolgáltatásokról további információ a www.novell.com címen olvasható.)

Kényelmes elegancia

Önmagában az, hogy a Novell iFolderrel az adatok legfrissebb változata mindig elérhető, csupán összefoglalása az új tárolási megoldás eleganciájának – vagy talán épp csak utalás rá. A Novell iFolder egyik vonzóbb tulajdonsága a kényelmes használat. Nem is igazán bízunk benne, hogy néhány mondattal tökéletesen le tudjuk írni, de talán sikerül a cikk végére képet adni róla.

Bevezetőnek elég annyival tisztában lenni, hogy a Novell iFolder lehetővé teszi egy bizonyos dosszié – a személyes iFolder (i-dosszié) – készítését és publikálását egy Novell iFolder-szerveren. Az iFolder minden olyan gépre letölthető és telepíthető, amelyet rendszeresen használunk.

A Novell iFolder-kliens telepítése során a személyes iFolder tartalma – a Novell iFolder-szerveren kívül – létrejön, és tárolódik ezeken a számítógépeken is. Ezek a gépek, ha úgy tetszik, "előfizetnek" a megosztott dossziéra, iFolderre. A Novell iFolder automatikusan, a felhasználó számára láthatatlan, mégis hatékony módon szinkronizálja a személyes iFolder tartalmát a szerver és az összes előfizető számítógép között. A személyes iFolder teljesen ugyanolyan módon érhető el az előfizető gépekről, mint a saját merevlemezek tartalma.

Még akkor is használható a Novell iFolder tartalma, ha nem a saját gépünk előtt ülünk. A személyes iFolder egy internetkapcsolaton és egy Java-képes böngészőn keresztül is elérhető.

Reméljük, nem tűnik úgy a bemutatásból, hogy a Novell iFolder egy a piacon kapható tárolási megoldások közül. Nem az. Beskatulyázni a Novell iFoldert az ilyen vagy olyan típusú tárolási megoldások közé komoly hiba volna. Ha így teszünk – figyelmeztet Jeff Hawkins, a Novell tárolási szolgáltatásokért felelős alelnöke –, alighanem bármilyen kategóriában is gondolkodjunk, a Novell iFolderhez képest "[a személyes tárolás] alacsonyabb rendű megoldásáról beszélünk". "Az iFolder – mutat rá Hawkins – valóban forradalmi módszert kínál az adatok kezeléséhez és használatához."

A szinkronizáció gyönyörei

Számos előnnyel jár az a tény, hogy a Novell iFolder automatikusan és hatékonyan frissíti az iFolder tartalmát. Először is nem kell többé leveleket küldözgetni csatolt fájlokkal. Az iFolderben az adatoknak mindig a legfrissebb változata található.

Az a tény, hogy a Novell iFolder több példányban tárolja a személyes iFolder tartalmát, azt is jelenti, hogy az adatokról automatikusan biztonsági másolatok is rendelkezésre állnak. Ha el is romlik a noteszgép merevlemeze, csak a csere okoz bosszúságot, az adatvesztés – amely mellesleg jóval nagyobb kárt eredményezhet – nem.

Az, hogy a Novell iFolder csak a megváltozott fájlrészeket küldi át a hálózaton, időt takarít meg, nem is keveset. A bevezetőben említett példa esetében nem kell végigvárni a teljes, 1,5 megabájtos bemutató letöltését. A Novell iFolder-szerver és -kliens összehasonlítja a bemutató két változatát, és csak a különbséget szinkronizálja.

S végül, ha a szinkronizáció során véletlenül felülírnánk egy fájl valamely megtartani kívánt verzióját, az visszanyerhető. Csupán a Novell iFolder ikonjára kell kattintani az egér jobb gombjával (jobb oldalt lent, a Windows Tálcájában). A megjelenő menüből a View Deleted Files (törölt fájlok megtekintése) opciót kiválasztva a Novell iFolder megjeleníti az iFolderből a legutolsó szinkronizáció során törölt vagy felülírt verziót. Az itt megjelenő fájlok bármelyike visszaállítható. A fájl visszaállítását – mint minden más változást – természetesen a Novell iFolder szinkronizálja az összes előfizető géppel.

Adatok néhány kattintásra

Befejezésként próbáljuk meg elképzelni, mi is történt volna a bevezetőben említett "peches" héten, ha a Novell iFoldert használjuk. Igazából a noteszgép elvesztésén kívül több kellemetlenség nem ért volna bennünket.

Egyáltalán nem lett volna hiba hazamenni az irodából. A bemutató legfrissebb változata a C:/MyDocuments/iFolder/felhasználónév/Home könyvtárban várt volna – anélkül, hogy lemezekkel vagy saját magunknak küldött levelekkel kellett volna vacakolni.

A bemutató noteszgépen való megnyitásakor nem kellett volna várni a teljes 1,5 megabájtos fájl letöltésére. A Novell iFolder nem küldi át a teljes fájlt, csak a legutolsó szinkronizáció óta megváltozott darabokat. Ha véletlenül felülírtunk volna egy verziót, amelyet meg akartunk tartani (nem mintha ez túl valószínű lenne a Novell iFolder használata esetén), semmi baj: gond nélkül visszaállítható az adott verzió.

Mi történik, miután elveszett a noteszgép? Egy pillanat! Egyáltalán nem biztos, hogy a Novell iFolder használata esetén elveszett volna. Jó eséllyel a hotelben hagytuk volna – minek annyit cipelni, ha az adatok bármely számítógépről elérhetők, amelyen van internet-hozzáférés?

Mindazonáltal, ha mégis elveszítettük volna a noteszgépet, biztosan nem lennénk túl boldogok. Nem jelentene viszont problémát a bemutatót illetően: egyszerűen csak kérni kell egy számítógépet, amelyen van internetkapcsolat, és máris letölthető a bemutató arra a gépre.

Más szavakkal, a Novell iFoldert használva mindig az adatok legfrissebb változata érhető el – noteszgéppel vagy anélkül. Nem szólhat közbe a pech. Hát nem kellemes?

Kulcsszavak: Novell adattárolás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34