Az innováció gátja a szoftverkalózkodás

forrás Prim Online, 2012. április 26. 15:55

Művészek. Feltalálók. Zenészek. Orvosok. Informatikusok. Minden innovatív, mindennapi életünket alapjaiban megváltoztató termék, megoldás mögött egy nagy fantáziával rendelkező, kreatív személyiség áll, aki hajlandó álmainak, elképzeléseinek megvalósítására. A hamisítás és kalózkodás azonban sok újítónak szegi kedvét attól, hogy ötletét megossza a világgal.

A szellemi tulajdonjogi világszervezet, a World Intellectual Property Organisation idén 12-dik alkalommal megrendezett Szellemi Tulajdonjog Világnapja alkalmából ezekre a vizionárius újítókra szeretné felhívni a figyelmet.
“A szellemi tulajdon védelme adja az innováció gerincét egy gazdaságban” – hangsúlyozta David Finn, a Microsoft szellemi tulajdonjog-védelmi és hamisítás-elleni globális igazgatója. “Amikor az emberek idős és komoly energiát ölnek egy termék, megoldás fejlesztésébe, azért, hogy azt mások egyszerűen ellopják, az megtöri az alkotói kedvet, kevesebb a fejlesztés, kisebb a beruházási intenzitás. Egyszerűen fogalmazva a kalózkodás elfolytja az innovációt.”


A világ legnagyobb szoftverkészítőit tömörítő Business Software Alliance (BSA) által kiadott jelentés szerint a szoftverhamisítás és jogtalan használat kereskedelmi értéke meghaladja az 58 milliárd dollárt világszerte. A jelentésben vizsgált 116 ország több mint felénél a hamisított szoftverek aránya 62 százalék vagy annál magasabb volt.
A BSA és az IDC nemrég végzett, közös - több országra kiterjedő - felméréséből az derült ki, hogy a fejlődő országokban a felhasználók 46 százaléka gondolja úgy, hogy a fájlcserélő oldalakon letöltött szoftverek legálisak, míg a fejlett országokban ez az arány 21 százalék. Ugyanakkor a teljes válaszadók 71 százaléka ért egyet azzal, hogy a szoftver fejlesztőinek fizetni kell, ha termékeiket használni szeretnénk.


A szoftverkalózkodás káros hatásai az egész gazdaságban érezhetők. Az illegális szoftvereket használó cégek például jogosulatlan versenyelőnyhöz juthatnak a programokért törvénytisztelő módon fizetőkkel szemben.
 A Keystone Strategy fejlődő országokban végzett felmérése szerint a burjánzó szoftverhamisítás a helyi szoftverkészítőknek évi 2,9 milliárd dollárra rúgó kart okoz. Ha a szoftverek 5 éves életciklusát vesszük figyelembe, akkor az érték 14,4 milliárd dollár, amelyből a kelet-közép európai régió 1,8, Latin-Amerika 2,7, míg Ázsia és Óceánia 9,9 milliárd dollárral részesedik. A kelet-közép-európai régiót érintő 1,8 milliárd dolláros kár éves szinten 46 400 munkahely létrejöttét veszélyezteti az ipari szektorban.
Tavaly a BSA a PC-felhasználók körében végzett felmérése ellentmondásos eredményeket hozott: a kutatás szerint a felhasználók 71 százaléka támogatja a szellemi tulajdonjogok védelmét, ám 47 százalékuk illegális forrásból szerzi be a szoftvert.



 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az OMV kiskereskedelmi hálózatának arculata új megjelenést kap Közép-Kelet-Európában

Az OMV egy újabb lépést tett a cég átalakulásának útján: a vállalat az elkövetkező három évben hét országban, Magyarország mellett Ausztriában, Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Bulgáriában és Szerbiában is bevezeti az új arculatát. A stratégia célja, hogy hozzájáruljon egy olyan világ megteremtéséhez, amelyben a fenntartható energia, a fenntartható mobilitás és a fenntartható életmód mindenki számára valósággá válhat. 

2024. június 17. 13:20

K&H: Adatvédelem szintjén csak kevesen értenek az AI-hoz

Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát, de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy AI projekt megvalósulásakor. 

2024. június 17. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30