Az internet jövőjét veszélyeztetik Snowden kiszivárogtatásai az NSA volt vezetője szerint

MTI Sajtóadatbank, 2014. március 23. 13:32

A szabad internet jövőjét veszélyeztetik Edward Snowden kiszivárogtatásai az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt igazgatója szerint, aki a Der Spiegel című német hetilapnak adott interjúban bocsánatot kért Németországtól az adatgyűjtő programok lelepleződésének következményei miatt.

Michael Hayden a Der Spiegel vasárnapi számában megjelent interjúban azt fejtegette, hogy az internet "az emberek, a gondolatok és a kereskedelem szabadságát szolgálja", és vannak országok, amelyek ezt az egész világon használt, de amerikai eredetű és amerikai technológiával működő fejlesztést a jelenlegi formájában elutasítják. Ilyen ország például Oroszország, Kína, Irán és Szaúd-Arábia. Ezek az államok az NSA-tól Edward Snowden révén kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva azt állítják, hogy az Egyesült Államok "csak azért akar univerzális hálózatot, mert segíti a kémkedésben", ez a hozzáállás pedig elindíthat egy folyamatot, amely súlyosan veszélyezteti az internetet "abban a szabad formájában, ahogyan megismertük".
 

Az oroszok vagy a kínaiak "nem azért bírálják az Egyesült Államokat, mert védekezni akarnak a hírszerzési tevékenységünk ellen, hanem mert nem barátai a szabad véleménynyilvánításnak. Nemzeti határokat akarnak húzni a kibertérben" - mondta Michael Hayden, aki 1999-től 2005-ig az NSA, 2006-tól 2009-ig pedig a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója volt, és jelenleg a washingtoni Chertoff Group tanácsadó cég partnere.
 

"Az államok kémkednek. Az én hazám is. Nagyon jók vagyunk ebben és sok pénzt költünk rá, évente 50 milliárd dollárnál is többet. A Snowden-féle leleplezések miatt viszont csak amerikai, brit és ausztrál kémkedésről beszélünk, és nem kínairól vagy oroszról, pedig amennyire erős ennek a három nyugati országnak a hírszerzése, annyira erősek a tevékenységük korlátai, ráadásul ezek a leginkább átlátható módon működő hírszerző szervezetek" - mondta Michael Hayden.
 

Szerinte a legnagyobb kihívás Kína. A kínai hírszerzés az amerikaival ellentétben a hazai ipar versenyképességét szolgálja, és az amerikai szolgálatok ugyan talán technikailag felkészültebbek, de "senki nem folytat annyira kiterjedt hírszerző tevékenységet, mint Kína" - mondta az NSA és a CIA volt vezetője. Hozzátette: a kínaiak és az amerikaiak között "két különbség van: mi jobbak vagyunk és vannak határaink. Nem folytatunk ipari kémkedést".
 

Edward Snowden kiszivárogtatásainak következményeiről elmondta: nehezebb "az ellenfelek felderítése" és az együttműködés a külföldi szolgálatokkal. "Melyik hírszerző szolgálat akarna velünk dolgozni, ha nem tudjuk megőrizni a titkainkat?" - jegyezte meg Michael Hayden, hozzátéve, hogy az amerikai ipar is megszenvedi a Snowden-ügyet, ami "talán a legméltánytalanabb" következmény, hiszen az amerikai cégek nem tettek mást, mint amit más országok vállalatai is megtettek volna, ha törvény kötelezi őket.
 

A kiszivárogtatások továbbá "megmérgezték a barátainkhoz fűződő viszonyt", köztük az amerikai-német kapcsolatokat. A német kancellár mobiltelefonjának megfigyelése körüli ügy "megnehezítette a dolgokat" - mondta Hayden. Hangsúlyozta: "nem vagyok hajlandó bocsánatot kérni azért, mert hírszerzési eszközökkel megfigyeltünk egy másik nemzetet. Azért viszont készen állok bocsánatot kérni, hogy (...) nem tudtuk titokban tartani mindazt, amit titokban tettünk, és ezzel nagyon nehéz helyzetbe hoztunk egy barátot. Ez a mi szégyenünk, a mi hibánk" - mondta az NSA volt vezetője, hozzátéve egyebek között azt, hogy a németek "talán történelmi okokból" a magánszféra védelmének olyan nagy jelentőséget tulajdonítanak, mint az amerikaiak a vélemény- és a vallásszabadság védelmének, és "ezt valószínűleg nem vettük figyelembe kellőképpen".
 

Arra a kérdésre, hogy Edward Snowden megérdemelné-e  az elnöki kegyelmet, hangsúlyozta, hogy erről szó sem lehet, mert Snowden követte el a legsúlyosabb államtitoksértést az Egyesült Államok történetében, és az amnesztia vagy kegyelem csak azt üzenné "a következő Snowdennek", hogy elkerülheti a büntetést, ha "elég sok anyagot ellop".

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09