A szem biztonsága és védelme

forrás: Prím Online, 2021. július 1. 08:34

A munkavédelem kritikus fontosságú szinte minden munkakörben, de a szükséges védelem és óvintézkedések között már jelentős különbségek vannak. Általánosságban azt lehet mondani, hogy ott a legfontosabb, ahol nehéz fizikai munkát végeznek, nehéz gépekkel vagy éppen veszélyes anyagokkal dolgoznak.

Mikor indokolt a munkavédelmi szemüveg viselése?

 

A szem egyike a legfontosabb emberi szerveknek, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a biztonságának és épségének megőrzésére. Ebben a feladatban nagy segítséget jelenthetnek a munkavédelmi szemüvegek. Nehéz általános érvényű szabályt mondani arra, hogy melyik szemüveg a legmegfelelőbb a célra, hiszen ez számos dologtól függ. 

 

Nem mindegy például, hogy mitől kell óvni a szemet, ugyanis másfajta szemüvegre van szüksége annak, aki fémet hegeszt, mint annak, aki valamilyen veszélyes anyaggal, mondjuk maró folyadékkal dolgozik.

 

Az sem mindegy, hogy milyen körülmények vannak az adott munkaállomáson, hiszen amíg egy napfényes helyen egy sötétített szemüveg kiváló szolgálatot tud tenni, addig egy sötétebb helyen, mondjuk alagútban vagy egy keverőüzemben ez a bizonyos sötétített szemüveg jelentős mértékben gátolná a munkavégzést. 

 

Amennyiben védőeszközöket keresel a munkavégzéshez, akkor érdemes lehet szétnézned a Legjobb Munkaruha Webshop szemüvegei között.

 

Hogyan válasszunk szemüveget?

 

A fentiekből már kiderült, hogy van két kardinális pont, a fényviszonyok és a kockázatok jellege, amit mindenképpen figyelembe kell venni szemüvegvásárlás előtt. Ezek többek között azért is fontosak, mert többféle színben lehet kapni a lencséket. A színek eltérően szűrik a fényt, ez pedig nagymértékben meghatározza, hogy a viselője hogyan látja az előtte lévő dolgokat, egy sárga szemüvegen keresztül más színek dominálnak, mint egy kék lencsén keresztül.

 

A szemüvegek között lehet találni olyat, ami a búvárszemüvegekre emlékeztet és résmentesen simul a fejhez, és olyat is, aminek a kialakítása a napszemüvegekéhez hasonló. Folyadékokkal történő munkavégzéshez és hegesztéshez érdemes lehet az előbbit választani. Valamennyi változatot lehet kapni víztiszta, páramentes és karcmentes lencsékkel is. Bizonyos típusok szára eltávolítható vagy állítható, aminek köszönhetően jobban lehet illeszteni a fejhez, illetve néhány szemüveg szára párnázott, ami kimondottan jól jöhet olyankor, amikor a kezeket nem lehet szabaddá tenni és megigazítani az eszközt, ezért a szemüveget hosszú időn keresztül kell hordani megszakítás nélkül.

 

Amin még érdemes lehet elgondolkodni

 

Amikor indokolttá válik a szem védelme, akkor gyakran a teljes fej védelmére is szükség lehet. Ez megoldható például olyan szemüvegekkel, amelyek rendelkeznek arcvédő résszel, de sok esetben jó megoldás lehet a munkavédelmi sisak is, ezért ezeken is érdemes elgondolkodni.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar márka ruhadarabjai a magabiztos magyar nőkre tervezve

Talán már te is gondolkodtál azon, hogy vajon miért külföldi márkákkal vannak telis tele az üzletek, miközben tehetséges magyar tervezők is fantasztikus kollekciókat álmodnak meg, kifejezetten a magyar nőkre. Miért is fontos ez? Gondolj csak bele! Egy olyan kollekció, amelynek minden egyes darabját te magad ihletted! Érted már?

2021. július 1. 14:50

Kényelmes és elegáns overálok a nyári hőségre!

Biztosan minden nő ismeri azt az érzést, amikor rápillant az időjárás-előrejelzésre, és kétségbeesik a ruháját illetően. “Mit vegyek fel, hogy elegáns legyek, mégse legyen melegem a ruhámban?” Itt az ideje bevetni a klasszikus és divatos overálokat!

2021. július 1. 10:18

Ez vár rád a biológia érettségin!

Az érettségi a középiskola igazi mumusa, amiről már az első évben is sztoriznak a tanárok. Azonban nem kell megijedni, hiszen sokan túlélték már, és alapos felkészüléssel biztosan mosollyal az arcodon távozol a tanteremből!

2021. július 1. 10:14

Számoljunk le a szexuális zavarokkal!

Az emberek szexuális viselkedése összetett. Ennek bizonyos tényezői tudattalanok a mélyben, a gyermekkorunkban gyökereznek. Ugyanakkor a jól működő szexuális élet segít abban, hogy a párkapcsolatunk kiegyensúlyozott maradjon, ezért kiemelt jelentőséggel bír a szexuális problémák megoldása.

2021. július 1. 08:38

A szem biztonsága és védelme

A munkavédelem kritikus fontosságú szinte minden munkakörben, de a szükséges védelem és óvintézkedések között már jelentős különbségek vannak. Általánosságban azt lehet mondani, hogy ott a legfontosabb, ahol nehéz fizikai munkát végeznek, nehéz gépekkel vagy éppen veszélyes anyagokkal dolgoznak.

2021. július 1. 08:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53