A Bosch további milliárdokat fordít jövőbeni digitalizációs projektekre

forrás: Prím Online, 2022. november 18. 12:39

A Bosch tovább folytatja a digitális átalakulást. A technológiák és szolgáltatások szállítója 2025-ig tízmilliárd eurót fordít digitalizációra és hálózatba kapcsolásra. Ennek kétharmadát ígéretes új technológiák fejlesztésére és bővítésére szánja, különös tekintettel a hosszú távú fenntarthatóságra, valamint a mobilitás és az Ipar 4.0 megoldásaira. „A Bosch minden területén komoly lehetőségeket kínál a digitalizáció” – jelentette ki Dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának elnöke Berlinben, az idei Bosch Connected World (BCW) AIoT-iparági konferencián.

„Az ígéretes új technológiákon túl munkatársaink képzése és szakmai fejlődése is meghatározó, hiszen ma és holnap is ők jelentik az „Életre tervezve” technológiák kulcsát” – fejtette ki Hartung. A vállalatcsoport vezetője bejelentette, hogy a jövőben a Bosch az IBM-mel működik együtt a kvantum-számítástechnika területén. A cél az, hogy az elkövetkezendő tíz év során az anyagok kvantum-számítástechnikai szimulációjával találjanak helyettesítő anyagokat a szén-dioxid-semleges hajtásrendszerekben – az elektromos motorokban és az üzemanyagcellákban – alkalmazott nemesfémek és ritkaföldfémek kiváltására.

 

 

Gyorsul a fenntartható megoldások kutatása

 

A Bosch az ipari alkalmazások szempontjából különösen fontos anyagok szimulációja terén rendelkezésére álló sokévi tapasztalatát viszi az együttműködésbe, cserébe pedig az IBM-felhőn keresztül az IBM több mint húsz fejlett kvantumszámítógépből álló flottájához férhet hozzá. A kvantumszámítógépek jövőbeni generációinak segítségével a Bosch olyan módszerekkel tervezi kiszámítani az új anyagok tulajdonságait, amelyek a szükséges idő vagy az adott komplexitás következtében már nem alkalmazhatók praktikusan a hagyományos számítógépeken. Amint a távolabbi jövőben tovább nő a kvantumszámítógépek teljesítménye, már a hagyományos számítógépek számára szükséges idő töredéke alatt is lehetővé válhat, hogy következtetéseket vonjanak le az új anyagok jellemző tulajdonságairól. Az érdeklődésre számot tartó alkalmazások felkutatására szolgáló kvantum-algoritmusokon zajló munkában a Bosch és az IBM szakértőinek kutatásai is megjelennek. „Megosztjuk az IBM szakembereivel a kimondottan specifikus alkalmazási területekre szánt anyagok szimulációja során gyűjtött tapasztalatainkat, cserébe pedig mélyebb betekintést nyerünk a kvantum-számítástechnika – a hardvert is beleértve – teljesítményébe és alkalmazhatóságába. Együtt új szintre emelhetjük a kvantumszimulációt, és nemzetközi szinten is versenyelőnyre tehetünk szert” – hangsúlyozta Hartung. Az üzemanyagcellákban felhasználható új anyagokon kívül a Bosch az elektromos motorokba építhető új mágnesek iránt is érdeklődik, amelyek könnyebbek, kompaktabbak, hatékonyabbak és könnyebben hozzáférhetők. Az ilyen új anyagok várhatóan környezetkímélőbbnek is ígérkeznek az elektromos járművek fontos alapanyagának számító ritkaföldfémeknél.

 

 

A technológiai önállóság szempontjából meghatározó kvantumtechnológiák

 

A kvantumszámítógépek szoftvereit tekintve a németországi tudomány és ipar szilárd pozícióval rendelkezik az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával zajló globális versenyben. A piackutató intézetek is nagy lehetőséget látnak ebben a technológiában, például a Boston Consulting Group becslése szerint a kvantum-számítástechnika piacának volumene az új termékekkel és szolgáltatásokkal együtt 850 milliárd dollár is lehet a következő 15-30 évben. Ugyancsak biztatóak a kvantumérzékelő-technológia területére vonatkozó előrejelzések, a McKinsey várakozásai szerint ez a piac akár hétmilliárd dollárra is bővülhet a jövőben. „A kvantumtechnológia döntő fontosságú Európa technológiai szuverenitása szempontjából. Fontos, hogy ne más régiókra bízzuk az önálló fejlesztést, hanem új ipari alkalmazási területeket nyitva üzleti modelleket dolgozzunk ki” – emelte ki Hartung.

 

Jelenleg a Bosch mintegy 30 szakértője dolgozik a kvantumérzékelő-technológia és a kvantum-számítástechnika területein, az év eleje óta pedig egy Bosch startup cég igyekszik felgyorsítani a kvantumérzékelők megjelenését a kereskedelmi forgalomban. A Bosch kutatásai már évek óta zajlanak ezen a területen, és nemzetközi szinten is vezető szerepet tölt be. Akárcsak a kvantumszámítógépekben, a kvantumérzékelőkben is óriási lehetőség rejlik, amelyek mindeddig soha nem látott pontosságot kínálnak a hagyományos mikroelektromechanikai (Mikroelectromechanical System; MEMS) szenzorokhoz képest – belátható időn belül akár ezerszeres mérési pontosság is elérhető velük. Az orvostudományban például a kvantumérzékelők olyan neurológiai rendellenességek pontosabb és könnyebb diagnosztizálását segíthetik elő, mint az Alzheimer-kór. Akár az idegi impulzusokat is érzékelhetik majd, így mozgathatnak orvosi protéziseket, illetve a puszta gondolatvezérlést is lehetővé tehetik a virtuális valóságban. „A kvantumérzékelők szakterületén végzett tevékenységünk és az IBM szakembereivel folytatott kutatási együttműködésünk révén a legjobb értelemben véve alkothatunk „Életre tervezve” technológiákat” – mutatott rá Hartung.

 

 

Csak egy kattintásnyira a fenntarthatóság

 

A digitalizáció kínálta lehetőségek kiaknázása és a hálózatba kapcsolt világ alakításában való aktív szerepvállalás érdekében a Bosch is igyekszik megnyerni a mélyreható informatikai és szoftveres szakértelemmel rendelkező munkatársakat. A vállalat jelenleg mintegy 40 ezer szoftverszakértőt alkalmaz. A Bosch új Decarbonize Industries startup cégének munkatársai például olyan szoftvermegoldást fejlesztenek, amely az ipari vállalkozásokat segíti szén-dioxid-semlegességük megvalósításában. Ez a megoldás egy a Bosch és az EWE AG energiaszolgáltató közös fejlesztésében készülő platform, amely többek között az energiapiac, a jogi szabályzás aktuális adatai alapján segítik a vállalatokat a hosszú távú fenntarthatósági célok megvalósításában. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Már lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem közös ösztöndíjprogramjára

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az ösztöndíj a diákok tudományos terveinek megvalósításához járul hozzá; a program keretösszege egy évre összesen 5 millió forint és szemeszterenként 4 diák nyerheti el.

2024. május 22. 17:48

Jövőbe mutató megoldások a 10. Smart Factory ConnAction konferencián

Az ipar 4.0 koncepciója több mint egy évtizede tartja izgalomban a termelővállalatokat. Ez idő alatt az ipari termelés digitalizálása és automatizálása, valamint az okos gyártás és az innovatív technológiák használata az egyik legnépszerűbb témává vált, amely még a mindennapi beszélgetésekben is megjelenik. 

2024. május 22. 16:05

Globális jelentőségű mérföldkőhöz ért a mesterséges intelligencia szabályozása

Hosszas jogalkotási folyamat lezárásaként a mai napon az Európa Tanács elfogadta a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetet, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételtől pedig megkezdődik a visszaszámlálás a rendelet alkalmazásáig. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, mit is tartalmaz pontosan a rendelet.

2024. május 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17