Kirobbanó növekedés a technológiai kiadásokban: jön az IT befektetések aranykora

forrás: Prím Online, 2023. október 26. 16:00

Folyamatosan emelkedik a technológiai beruházások aránya a vállalatok költségvetésén belül. Ahogy a cégek évről-évre többet költenek informatikára, úgy az informatikai vezetők szerepe a szervezeti stratégia formálásában is egyre kritikusabb. Az IT beruházási stratégia alapvetően befolyásolja a vállalat jövőbeli képességeit és versenyhelyzetét, a célok megvalósításhoz azonban fontos a fejlesztések hatásának mérése és kommunikációja, illetve a költségvetés rugalmas tervezhetősége – állapítja meg a Deloitte Technology Leadership Study kutatása.

A várakozások alapján 2024-ben rekordszintet ér a vállalatok globális technológiai kiadása és meghaladja az 5 milliárd dollárt, ami 8,6 százalékos emelkedést jelent 2023-hoz képest. Pedig a cégek már idén is jelentősen növelik IT kiadásaikat, 2023 egészére 5,5%-os növekedés várható, a Gartner prognózisa szerint. 

 

A 2024-es előrejelzéshez hasonló mértékű kiugrás utoljára 2021-ben volt, a világjárvány hatására felgyorsuló digitalizációnak és az új működést támogató stabilizációs fejlesztéseknek köszönhetően. A növekedés üteme Magyarországon is közelít a globális átlaghoz, a nyugati és közép-európai régiós átlagnál a Gartner adatai szerint csupán pár százalékponttal alacsonyabb.

 

Jelentős változás tapasztalható a cégek bevételarányos IT kiadásaiban: a Deloitte Tech Trends kutatása szerint a 2016-ban mért 3,3%-ról a tavalyi évben ez 5,5%-ra nőtt. Szinte minden iparágban emelkedés volt tapasztalható, a legnagyobb a pénzügyi szolgáltató és telekommunikációs szektorban történt. A CIO mellett a megkérdezett cégek fele rendelkezik technológiai vezetővel is (CTO), 25%-uk pedig már digitalizációs és adatkezelési vezetőket is alkalmaz.

 

 

Hangsúly a modernizáción és kockázatkezelésen

 

A Deloitte kutatásában megkérdezett technológiai vezetők a legnagyobb hatású IT befektetéseknek a kiberbiztonság növelésére és kockázatkezelésre tett erőfeszítéseket értékelték. Ezen felül több, mint 50%-uk emelte ki a központi rendszerek modernizációját, illetve a cloud transzformációs projekteket. Az erős technológiai alapokról a jövőben könnyebb lesz elrugaszkodni.

 

IT értékteremtés – tényleg sokba kerül?

 

Legnagyobb kihívásként az IT vezetők a technológiai beruházások hatásának mérését jelölték meg, a fejlesztések ugyanis sokszor indirekt módon járulnak hozzá az értékteremtéshez: egy automatizáció például segíti a munkavállalók magasabb hozzáadott értékű feladatokra való összpontosítását. 

 

Gyuró László

„Pontos hatáselemzés hiányában a technológiai projektek gyakran túl költségesnek tűnnek, ez pedig szűkíti a CIO-k és a vállalati stratégia mozgásterét. Kutatásunkban a válaszadók kétharmada emelte ki, hogy a technológiai projektek értékelése jelenleg is pénzügyi mutatók alapján történik, amellyel nem értékelhetők megfelelően a hosszabb távon realizálható előnyök” – mondta Gyuró László a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

 

Rugalmas költségmenedzsment

 

Projektek terén a vállalatok felismerték az agilitás előnyeit, költségvetésük negyedét fordítják az utóbbi években ilyen kezdeményezésekre. Az agilis szemléletet azonban vállalati szinten is alkalmazni kell, a technológiai beruházások költségvetéstervezési és portfóliókezelési folyamatainál egyre fontosabbá válik a rugalmasabb működés. 

 

Egy agilis szervezet a pénzügyi év során gyorsabban tud reagálni a hirtelen bekövetkező változásokra, például egy új, értékteremtő technológia megjelenésére – ennek köszönhetően pedig versenyelőnyt realizálhat olyan versenytársakkal szemben, akik a fejlesztéseikhez kapcsolódó finanszírozást éves szinten tervezik, és csak alkalmanként vizsgálják felül.

 

Kiss Dániel

„A költségvetéstervezésre olyan adaptív folyamatként kell tekinteni, amely képes a változó prioritások kiszolgálására. Fontos, hogy ez a rugalmasabb megközelítés olyan hatékony döntéshozatali struktúrát igényel, amely lehetővé teszi a finanszírozás szükség szerinti újra priorizálását és átcsoportosítását. Ennek kialakítása erőfeszítést követel mind az üzleti mind a technológiai vezetőktől, végül azonban hatékonyabb döntéshozatalt tesz lehetővé” – mondta Kiss Dániel, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának partnere.

 

El is kell adni az értékteremtést!

 

Az IT nem költségközpont, hanem értékteremtő funkció. A költségvetés tervezése során az IT és üzleti vezetők közös feladata a technológiai projektek által elérhető előnyök számszerűsítése és az üzleti érték mérési módszertanának meghatározása. Az értékteremtés megvalósulását is ez alapján célszerű kimutatni, folyamatos és transzparens kommunikáció mellett, az elvárások és célkitűzések strukturált finomhangolásával. A felek együttes felelősségvállalása és a beruházás elejétől használt „benefit realization” keretrendszer alkalmazása kulcsfontosságú lehet a sikerhez.

 

A fejlődő technológiai beruházási horizont egyszerre rejt lehetőségeket és kihívásokat. A várakozások szerint előnyhöz juttathatják vállalatukat azok az élenjáró IT vezetők, akik a hosszútávú értékteremtésre fókuszálnak: mozgásterük kiszélesítéséhez azonban szükséges a fejlesztések hatásainak hatékony mérése és kommunikációja, az agilisabb tervezés, illetve a rugalmas finanszírozás – állapítja meg a Deloitte kutatása.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09