Kényelmet és biztonságot nyújtanak a Continental innovációi az új Mercedes-Benz E-osztályban

forrás: Prím Online, 2024. május 29. 14:28

A Continental fontos alkatrészeket és termékeket szállít az új Mercedes-Benz E-osztályhoz. A cég intelligens eszközalapú hozzáférési megoldásával (röviden CoSmA) a technológiai vállalat olyan rendszert kínál, amely az okostelefonokat vagy az okosórákat autókulcsokká alakítja. A technológia a digitális kornak megfelelő kényelmes felhasználói élményt tesz lehetővé. A Continental most először kínál olyan teljeskörű rendszert, amely átfogó kapcsolatot biztosít a jármű digitális ökoszisztémája, az okoseszközök és a felhő között.

 

• Digitális kulcs: a rendszer lehetővé teszi a járműkulcsok megosztását az arra jogosult felhasználókkal, akár okostelefonon keresztül

• Philipp von Hirschheydt, a Continental Automotive szektorának  vezetője: „A Continental most először kínál hardverből és szoftverből álló teljes rendszert a kulcs nélküli jármű-hozzáféréshez sorozatgyártásban”

• A nagy hatótávolságú radartól a térhatású kamerákig számos alkatrész látja el a vezetéstámogató rendszereket pontos adatokkal

• Tartós műbőr a ContiTech-től: a speciális felületi technológia különösen ellenállóvá teszi az ülések anyagát a szennyeződéssel szemben

 

Az intelligens eszközök kényelmes és biztonságos hozzáférést tesznek lehetővé

 

A beépített intelligens eszközalapú CoSmA hozzáférési rendszer a digitális autókulcs központi eleme. Az alkalmazott ultraszéles sávú (UWB) technológiával a mobileszközök, például okostelefonok vagy okosórák automatikusan nyitják és indítják a járművet.

 

„Kulcsfontosságú számunkra, hogy termékeink segítségével ügyfeleink hatékonyan és holisztikusan fejlődhessenek olyan összetett területeken, mint például a fenntartható járműdigitalizáció. A CoSmA kulcsnélküli hozzáférési rendszerrel most először kínálunk olyan komplett megoldást, amely az összes hardver- és szoftverkomponenst magában foglalja” – magyarázza Philipp von Hirschheydt, a Continental Automotive szektorának vezetője. 

 

A járműtulajdonosok egyszerre több digitális kulcsot is létrehozhatnak és kezelhetnek anélkül, hogy egy fizikai kulcsot kellene átadniuk egymásnak. Ez azt jelenti, hogy a járművet kényelmesen meg lehet osztani a családtagokkal és a barátokkal a virtuális kulcs továbbításával. A jármű tulajdonosa különböző jogokat rendelhet a kulcshoz, és így például meghatározhatja, hogy egy személy csak kinyithatja a járművet, de nem vezetheti azt.

 

Első lépésként a rendszer felismeri az eszközön tárolt érvényes virtuális kulcsokat, és kezdeményezi a hitelesítést a Bluetooth Low Energy-n keresztül, amely a Bluetooth-szabvány egy különösen energiatakarékos változata és képes folyamatosan aktívan futni a háttérben. Amikor ez sikerül, az intelligens eszköz helyzetét az UWB-technológia segítségével centiméterre pontosan meghatározza a rendszer. A jármű csak akkor nyílik ki, ha az eszköz a meghatározott területen belül van. Ez a rendkívül pontos jelazonosítás megakadályozza, hogy a rádiójellel illetéktelenek visszaéljenek. A motor indítása is csak akkor lehetséges, ha az ellenőrzött eszközt a jármű belsejében felismerte a rendszer. A CoSmA teljes mértékben kompatibilis az iparágak közötti Car Connectivity Consortium (CCC) specifikációival, amelyben autógyártók, okoseszköz-gyártók és technológiai vállalatok fogtak össze a mobileszközök és járművek kommunikációjának és integrációjának előmozdítása érdekében.

 

A Continental a Mercedes-Benz AG-nak első alkalommal szállítja a teljes CoSmA rendszert, amely egy központi vezérlőegységből, ultraszéles sávú rádiótechnológiával ellátott adó-vevőegységekből és intelligens szoftverből áll.

 

 

Intelligens technológiák a legmagasabb szintű biztonságért

 

Az intelligens rendszerek segítenek megelőzni a baleseteket és növelik a vezetés kényelmét. A Mercedes-Benz E-osztályban a Continental nagy teljesítményű, nagy hatótávolságú radarja megbízhatóan látja el az előttünk haladó járművekre és akadályokra vonatkozó adatokkal az olyan fejlett vezetéstámogató rendszereket, mint az adaptív sebességtartó automatika és a vészfékasszisztens. A Continental másik elektronikus biztonsági eleme a járműbe épített telematikai vezérlőegység, amely biztosítja a zökkenőmentes adatcserét a mobiltelefon-hálózatokkal, és olyan biztonsági szempontból fontos funkciókat is lehetővé tesz, mint az automatikus segélyhívás (eCall).

 

Az adaptív légrugózás intelligens vezérlése a Continental Air Supply (CAirS) rendszeren keresztül valósul meg: az integrált vezérlőegység egyetlen modulban egyesíti a kompresszort, a szeleptömböt és az elektronikus vezérlőt. A rendszer szoftverét kifejezetten a Mercedes-Benz E-osztályhoz igazították, és lehetővé teszi a légrugózás minden helyzetben optimális beállítását, hogy a kényelem és a kiváló menetstabilitás ideális kombinációját biztosítsa minden közlekedési helyzetben.

 

A Continental portfóliójából származó térhatású kamerák által nyújtott tökéletes panorámaképnek köszönhetően a kényelmes és biztonságos manőverezés még rossz látási viszonyok között is mindig garantált. A technológiai vállalat fényvezérlő egységei továbbá a teljes LED-es fényszórók intelligens vezérlésének köszönhetően kiváló menetfényt biztosítanak.

 

Biztonságos közlekedés a gyárilag felszerelt Continental gumiabroncsokkal

 

A biztonságos, csendes és energiatakarékos vezetés érdekében a Mercedes a járművet gyárilag Continental EcoContact 6 Q gumiabroncsokkal felszerelve szállítja. Az abroncsot magas futásteljesítmény és alacsony energiafogyasztás jellemzi. Ezt egy speciális gumikeverék teszi lehetővé, amely csökkenti az abroncs energiaelnyelését vezetés közben, ezáltal mérsékelve a súrlódást, valamint a gördülési ellenállást. Az EcoContact 6 Q emellett alacsony gördülési zajjal, megbízható tapadással és kiváló kanyarstabilitással bír, még nagy sebességnél is. A járműhöz a Continental WinterContact TS 860 S abroncs is elérhető a téli szezonra, amely az alacsony hőmérsékleten, száraz és nedves úton való precíz kezelhetőséget képviseli.

 

Időtálló szépség: az innovatív felületi anyagok különösen könnyen tisztíthatóvá és tartósabbá teszik a belső teret

 

A Continental innovatív és fenntartható felületi anyagai jellemzik a belső teret. Az ülésekhez az úgynevezett staynu technológiával készült Acella műbőrt használják: ez a fejlesztés szinte teljesen ellenállóvá teszi az anyagot a szennyeződésekkel szemben. Az ajtók és a kezelőpanelek fenntartható Acella kárpitanyaga akár 30 százalékban újrahasznosított PET műanyag palackokból készül.

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG szerint a jövő autója gyakorlatilag egy kerekeken guruló élettér lesz

Az LG Electronics (LG), a mobilitási piac egyik vezető technológiai szereplője új szoftvercsomagot adott ki, amely úttörő szerepet játszik majd a szoftveresen definiált járművekre (SDV) való átállásban. Az AlphaWare nevű fejlett, felhasználóközpontú megoldás újraértelmezi az autó fogalmát és a felhasználók autózással kapcsolatos élményét. Az innovatív szoftvercsomagot az AutoTech: Detroit eseményen mutatta be a cég.

2024. június 14. 14:31

Újragondolt belső tér a jövő önvezető autóiban

Filmnézés, játék vagy épp munka: az automatizált járművek jövőbeni használóinak egyértelmű elképzelései vannak arról, hogyan töltenék el az úticéljuk eléréséig rendelkezésre álló időt. Ezek az igények a belső tér teljes körű újratervezését, valamint olyan komfortos utazási élményt jelentenek, ami új kihívások elé állítja a gyártókat és a beszállítókat. Mindez egy, a Bosch által vezetett németországi kutatásból derül ki. 

2024. június 14. 12:56

Két versenyautóhoz szállít motort és hibrid hajtást is fejleszt a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

Mérföldkőhöz érkezett idén a SZEngine Team: egyrészt két Formula Student-versenycsapat autójában is győri szív „dobog” majd, másrészt most először nyit a gárda a hibrid hajtások irányába, olyannyira, hogy ősszel már tesztelik is az innovatív technológiát. A Széchenyi-egyetem motorfejlesztő hallgatói csapata a versenyek előtti szokásos rollout eseményén leplezte le elkészült fejlesztéseit.

2024. június 8. 15:08

Az LG fejlett autós platformjával érkezik a Kia legújabb elektromos járműve

A Kia Corporation (Kia) legújabb, teljesen elektromos SUV-jába is beépítik az LG Electronics (LG) webOS által támogatott, csúcstechnológiát képviselő autós tartalomplatformját (Automotive Content Platform, ACP). Ezzel a nemrégiben bemutatott Kia EV3 az első olyan elektromos jármű, ami megkapta az LG ACP-jét. Az LG autós szórakoztató platformja először tavaly, a Hyundai Motor Group (Hyundai) Genesis GV80 és GV80 Coupe modelljeiben debütált.

2024. június 8. 12:53

Airbnb helyett autóbérlés: pénzkereseti lehetőségek az autóddal

A használtautó-piac évek óta nehéz helyzetben van, a használt gépjárművek egyre drágábbak, ráadásul csökken a választék belőlük és nő a várakozási idő rájuk. Az új gépjárművek, különösen az elektromos autók vásárlásakor pedig pár év alatt többmilliós értékcsökkenéssel kell számolniuk a vevőknek. Érthető, hogy élénkül a kereslet a bérautók iránt. 

2024. június 3. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30