Jövő héten indul a világ első 3G mobiltelefon szolgáltatása

Tóth Kristóf, 2001. szeptember 30. 08:20
Többéves várakozást és négyhónapos csúszást követően az ígéretek szerint a jövő hét folyamán Japánban beindítják a világ első harmadik generációs (3G) mobiltelefonos rendszerét, melyre minden bizonnyal az egész világ oda fog majd figyelni.
Az NTT DoCoMo az eredeti tervek szerint egyébként idén májusban elindította volna 3G-s rendszerét Japánban, azonban akkoriban még számos technológiai probléma és a hálózat megbízhatatlansága miatt erre nem kerülhetett sor. A cég képviselői szerint az azóta eltelt hónapokban nagyon alapos és körültekintő teszteken esett át az egész hálózat és várhatóan már a harmadik generációs mobiltelefon készülékekkel sem lesz semmi probléma, vagyis lényegében minden adott ahhoz, hogy a 3G rendszer jövő héttől elinduljon világhódító útjára.

"Ennél többet már nem is tehetnénk. Teljesen készen állunk arra, hogy beindítsuk a világ első 3G mobiltelefonos rendszerét" - nyilatkozta egy a napokban megtartott sajtótájékoztatón Keiji Tachikawa, a DoCoMo cég elnök-vezérigazgatója.

A jelenlegi mobiloknál hatszor, vagy akár negyvenszer nagyobb adatátviteli sebességekre képes harmadik generációs telefonoktól a világ minden táján nagyon sokat várnak. Az európai mobilszolgáltató cégek eddig egyébként már több mint 100 milliárd dollárt fordítottak a 3G rendszerekre, és eddig még semmit sem tudtak felmutatni, ugyanis az egész 3G-ügy az érintettek számára eddig csak annyit jelentett, hogy részvényeik ára jelentősen visszaesett. Ezek után érthető, hogy a befektetők minél előbb szeretnék viszontlátni pénzüket, vagyis minden érintett örül, hogy legalább Japánban már beindul az első ilyen mobiltelefonos rendszer.

A jelenleg 27,5 millió i-mode előfizetővel rendelkező DoCoMo október 1-én három vadonatúj harmadik generációs mobiltelefont dob majd piacra, melyek tudását egyelőre csak a fővárosban, Tokióban lehet majd kihasználni. Érdekesség, hogy még a DoCoMo világszinten egyik legkomolyabb riválisának tartott Vodafone cég vezetői is elismerték, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy a DoCoMo a jövő héten végre beindítja majd a világ első 3G-s mobiltelefonos rendszerét. A DoCoMo képviselői egyébként elmondták, hogy a kezdetekben kapható Panasonic, illetve NEC gyártmányú 3G mobiltelefonok ára 333-500 dollár körül alakul majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09