A versenytársak bírálják a Microsoft MPEG-4 licencelését

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán, 2003. január 11. 08:48
Az MPEG-4 technológia mögött álló piaci résztvevők keményen bírálják a szoftveróriás nemrég nyilvánosságra hozott licencelési ajánlatát, szerintük az árazás kizárja a piaci versenyt.
Miután történetében először a Microsoft licencelhetővé tette média-technlógiáját és rendszerein alkalmazott dekódolóit, beleértve az MPEG-4-et is, a rivális cégek a túl alacsony árazás miatt panaszkodnak. A Microsoft 10 centet kér a dekódolóért, 20 centet a kódolóért, és a kettőért együttesen 25 centet. Az MPEG LA, mely az MPEG-4 szabványainak jó részét birtokolja, 25-25 centet kér a kódolóért és a dekódolóért, a kettőért együtt pedig 50 centet. A szoftveróriás kritikusai szerint az árak túlzó csökkentése megakadályozza a formátum természetes terjedését, és hogy az az előd MPEG-2-höz hasonlóan bevett, általánosan használt megoldás legyen az egész iparágban.

Tulajdonképpen amíg a Microsoft Windows technológiájának saját operációs rendszerén túli terjedését reméli, a többiek éppen ettől félnek. Ahogy a digitális kamerákhoz való médiaszoftverek gyártásával foglalkozó iVast vezérigazgatója, Elliot Broadwin megfogalmazta: "Minden kamera oldalán ott lesz a Windows logo, vagy minden DVD-nek képesnek kell lenni lejátszásra Microsoft Windows Media formátumban?"

Kulcsszavak: multimédia mpeg Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29