Vízhűtésű chipeket fejleszt az Intel, az AMD, és az IBM

Tóth Kristóf, 2003. október 8. 08:42

A három processzorgyártó óriás egyaránt komolyan veszi a vízhűtésű
chipek lehetőségét, és a közeljövőben várhatóak is ilyen processzorok a
társaságoktól.
A Stanford University egyetemből kivált Cooligy a közelmúltban egy olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a processzorok teljesítményének jelentős növelését anélkül, hogy bonyolult, nagy méretű, és zajos hűtőrendszereket kellene alkalmazni a chipeken.

A vízhűtést alkalmazó, túlhajtott processzorok már eddig sem számítottak ritkaságnak, a Cooligy megoldása azonban teljesen más. A társaság egy olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel a vízhűtés a processzoron belül valósulhat meg. Az Active Micro Channel Cooling (AMC) elnevezésű megoldás egy olyan szilícium rétegre épül, amely több száz rendkívül vékony csatornát tartalmaz, és közvetlenül a chip magja fölött helyezkedik el. Működés közben a hűtőfolyadék ezeken a csatornákon keresztül áramlik, így közvetlen hűtőhatást tud gyakorolni a meglehetősen nagy hőt termelő magra.

A Cooligy szerint az AMC alkalmas arra, hogy mindössze 1 négyzetcentiméter felületről akár 1000 watt hőt is biztonságosan továbbítson a hűtőrendszer felé. Ez a jelenlegi, legjobb megoldások hozzávetőleg négyszerese.

Az AMC egy mozgó alkatrész nélküli, elektrokinetikus pumpát használ a víz, illetve hűtőfolyadék körforgásának biztosítására. A megoldás ezért megbízható, hosszú élettartamú, és halk. A Cooligy még az év folyamán eljuttatja a megoldás mintapéldányait a vezető PC gyártókhoz. A társaság már az Intel, AMD, és IBM gyártókkal is fejlesztett ki vízhűtéses processzor prototípusokat.

A Cooligy szerint az Intellel készített prototípus olyan hűtési teljesítményt nyújtott, amilyet a chipóriás kutatói korábban még nem láttak.

A Xiaomi bemutatta a MIX Fold 4 és a Xiaomi MIX Flip készülékeket

A pekingi ShouGang Stadion adott otthont a Xiaomi rendezvényének, amelyen Lei Jun, a társaság alapító-vezérigazgatója megtartotta 2024-es beszédét, bemutatva az új Xiaomi MIX termékcsaládot. A Xiaomi újabb innovációt valósított meg az összehajtható telefonok terén, köszönhetően a felhasznált anyagokra, a szerkezetre és a hálózati funkcionalitásra is kiterjedő technológiai fejlesztéseknek. 

2024. július 22. 18:51

Imádják a Netflixesek az olcsóbb, reklámalapú előfizetést

A Netflix legújabb jelentése szerint a felhasználók körében egyre népszerűbbek az olcsóbb, reklámalapú előfizetési csomag – írja a marketinglife.hu.

2024. július 22. 17:03

UserBenchmark 4.3.8.0

Az egyszerűen kezelhető alkalmazás segít felmérni a számítógépünk teljesítményét, és összehasonlítja azt más hasonló konfigurációjú gépekkel. Az alkalmazás teszteket futtat a merevlemez, az USB-meghajtó, a processzor és a grafikus kártya állapotának felmérésére.

2024. július 22. 15:58

Driver Magician Lite 5.59

Az ingyenes Driver Magician a már feltelepített meghajtóprogramokat menti el a kiválasztott helyre úgy, hogy azok bármikor újratelepíthetők legyenek. A biztonsági mentésből a rendszer újra rakása után pillanatok alatt visszaállítható a nélkülözhetetlen programcsomag.

2024. július 22. 15:56

A kínai piacon már elérhető a Xiaomi két új készüléke

A pekingi ShouGang Stadion adott otthont a Xiaomi rendezvényének, amelyen Lei Jun, a társaság alapító-vezérigazgatója megtartotta 2024-es beszédét, bemutatva az új Xiaomi MIX termékcsaládot. A Xiaomi újabb innovációt valósított meg az összehajtható telefonok terén, köszönhetően a felhasznált anyagokra, a szerkezetre és a hálózati funkcionalitásra is kiterjedő technológiai fejlesztéseknek. 

2024. július 22. 15:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59