A világ legszigorúbb kibertörvényének próbája Romániában

Hûvös Imre, 2004. március 24. 00:34
Iasiban bíróság előtt áll egy 24 éves román fiatalember vírusírásért. A "világ legszigorúbbjának" mondott törvény alapján 3-15 évet kaphat.

Az új törvény azért ilyen kemény, mert Románia, bevallottan, minden áron meg akarja őrizni növekvő hírnevét, mint a nyugati szoftverfejlesztő cégeknek otthont adni képes ország. A vírusírás büntetési tétele kétszerese a nemi erőszakért kiszabhatónak.

A vádirat szerint Dan Dumitru Ciobanu készítette a Blaster.F vírust. A Blaster.F egy lágy változata a pusztító igazinak, amelynek a szerzője azóta sem került rendőrkézre, szemben Ciobanuval, akit olyan hamar lokalizáltak, hogy vírusa csak mintegy 1000 számítógépet fertőzhetett meg. Ciobanu nem is tagadja, hogy egyszerűen itt-ott átírta az eredetit.

A Ciobanu eset kapcsán újra fellángolt a vita, hogy mi legyen az arányos büntetése azoknak a technikamániás fiataloknak, akik leginkább magamutogatásból tévednek erre az útra. Ciobanu ügyvédje szerint "egy játékból bűncselekményt csináltak", és a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette, hogy a tárgyalást április 6-ára elnapolták.

Kulcsszavak: jog security hacker

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53