Hidrogén/oxigén-alapú üzemanyagcella mobiltelefonokhoz

Milkovits Gábor, 2005. február 27. 21:04
A japán NTT mobilcég olyan hidrogén/oxigén-alapú üzemanyagcellát fejlesztett ki, amely a jövőben mobiltelefonokba is beépítésre kerülhet, olcsón, hatékonyan és környezetbarát módon gondoskodva azok energiaellátásáról.
A találmány mindenképpen áttörésnek számít, mivel eddig csak olyan üzemanyagcella prototípusokat sikerült kifejleszteni, amelyek méretük miatt kizárólag külső csatlakoztatásra, és így a mobiltelefonok belső akkumulátorának feltöltésére voltak alkalmasak. Az NTT állítása szerint az ő alternatív energiaforrásuk rövidesen elég kicsi lesz ahhoz, hogy beleférjen egy átlagos méretű mobiltelefonba. A mostani prototípus 13 x 42 x 80 mm-es, súlya pedig 104 gramm. Akijama Kazuja, az NTT kutatója elmondta, hogy két év alatt a megfelelő méretűre zsugorítják az üzemanyagcellát, amely így három év múlva akár már forgalomba is kerülhet.

Az NTT újítása az eddigi típusokhoz képest abban áll, hogy ők a metanol-alapú (DMFC) technológia helyett egy hidrogént és oxigént vegyítő, polimer-elektrolit (PEFC) eljárást használtak üzemanyagcellájuknál, amely meglepően jó eredményt produkált. Az új cella ugyanis négyzetcentiméterenként 200 milliwatt energiát tud szolgáltatni, ami jóval felülmúlja a jobb DMFC eszközök által biztosított 70 milliwatt/cm2-es eredményt. Akijama szerint a praktikus mobiltelefonos használathoz minimum 160 mw/cm2-es eredményre van szükség. A prototípus kipróbálása során egy 2,5 wattos harmadik generációs készüléken 9 órányi beszélgetést tett lehetővé.

A PEFC technológiának azonban van egy hátránya is a jóval elterjedtebb DMFC-vel szemben, ez pedig az, hogy alkalmazásához a hidrogént 2-3 atmoszféra nyomásra kell sűríteni, ehhez pedig meg kell tervezni, és el kell fogadtatni a megfelelő és biztonságos tárolási szabványt. Ebből adódóan az eljárás szabványügyi és jogi elfogadtatása Akijama szerint 3 évet is igénybe vehet, ami 1 évvel több, mint a metanol-alapú DMFC esetében. Ráadásul a nagyobb nyomás miatt a prototípus PEFC tartályok egyelőre vastagabbak és súlyosabbak is, ami nem igazán kedvez a mobiltelefonos alkalmazásnak.
Kulcsszavak: mobiltelefon NTT

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50