Egy gigabites Intel NOR flash memória, többszintű cellákkal

Széll Zoltán, 2006. november 12. 07:58
Az Intel megkezdte az ipar első 1Gbites NOR flash memória lapkáinak szállítását, amelyek az MLC (Multi-level Cell = többszintű cella) technológián alapulnak. Az új tároló lapkák 65nm-es technológiával készülnek.
A most bevezetett új tároló komponensek az Intel StratFlash (M18) architektúrán alapulnak, és a megapixeles kamerákat, valamint a videó és nagy sebességű adatátviteli képességeket tartalmazó multimédiás telefonokat veszik célba. Jelenleg a mobil telefonokban NAND architektúrájú tároló eszközöket használnak, mivel ezek magasabb cella- és tömb sűrűséggel rendelkeznek, de ma már NOR architektúrával is készíthetők gigabit kapacitású lapkák. Ezek nagy előnye, hogy gyorsabbak, mint a NAND lapkák, ami lehetővé teszi a használatukat játékokhoz is.

Az Intel képviselője elmondta, hogy az új alkatrészeket az ipar 10 legelterjedtebb lapkakészletéhez hitelesítették, és a Sony Ericsson és Infineon Technológies cégekkel közösen dolgoznak az eszközök fejlesztésén. Az alacsony energia-felvételű, 65nm-es lapkák kompatibilisek az 512Mbites, 90nm-es lapkákkal, amelyeket a gyártó 2005.-ben vezetett be.

Az 1,8V tápfeszültséget használó 65nm-es lapkák olvasó sebessége hasonló a 90nm-es lapkákéhoz, de író sebességüket 0,5MB/s értékről 1,0MB/s értékre növelték. A lapka területe 33%-kal mint a Spansion 1Gbites Mirrorbit lapka.

Az 1Gbites NOR lapkák tömeggyártása a negyedik negyedévben kezdődik. A jövő évben az Intel az M18 család 512Mbit, 256Mbit és 128Mbit kapacitású 65nm-es változatát is bevezeti.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09