DAT 2006 és a digitális kreatív iparágak

Kovács Attila, 2006. november 21. 14:12
"A digitális kreatív iparágak szerepe Magyarországon" mottóval került sorra ma Budapesten a DAT 2006 konferencia. A rendezvényen idén már 16. alkalommal vitatták meg teendőiket és lehetőségeiket e gazdasági húzóágazat meghatározó szereplői, a magyar és idegen nyelvű digitális tartalmak alkotói, terjesztői, valamint felhasználói. A szervező Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), valamint tagszervezetei, szakmai partnerei az Nemzeti Fejlesztési Terv 2. kapcsán emlékeztettek: az informatika és a digitális tartalmak előállítása a fejlett gazdaságok növekedésének meghatározó tényezője, amely egyszerre növeli a hatékonyságot és bővítheti az értékteremtő foglalkoztatást.
Az idei tanácskozás központi témája a digitális kreatív iparágak (a kreativitáson alapuló tartalomipari ágak) magyarországi helyzetének elemzése és megvitatása volt. A hazai kreatív iparágak teljesítménye ma már meghaladja a GDP 10-11 %-át, az összes foglalkoztatottak száma 300 ezer főre becsülhető. Nemzetközi összehasonlításban a hazai kreatív iparágak teljesítménye alapján Magyarország az EU tagországok élmezőnyében foglal helyet.

A megjelent mintegy 130 résztvevő összesen 29 előadást és egy kerekasztal-beszélgetést hallgatott meg. Az eseményt Szlankó János (KFKI), a MATISZ elnöke nyitotta meg, a házigazda nevében pedig Straub Elek, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója üdvözölte a megjelenteket. Kijelentette, ma már az országban 3 és 4 millió közötti számú ember használja az internetet. Hangsúlyozta, jelentős lesz a közeljövőben a Magyar Telekomnál a tartalom irányába történő elmozdulás. Rab Árpád, az ITTK kutatója a digitális tartalomipar magyarországi fejlődési irányairól szóló előadásában többek között az alábbi megállapításokat tette: a tartalomipar három fő ága: audiovízuális ipar, nyomtatott kiadványok, elektronikus publikációk; magyar nyelvű publikációkkal nem lehet kilépni a nemzetközi porondra; számunkra a fejlesztések elsődleges kulcsterületei: szoftverfejlesztés, online internetes és mobil játékpiaci termékek, földrajzi információs (GIS) rendszerek. Az előadó az időről időre megismételt mérések fontosságát is kiemelte. A plenáis ülés zárásaként Magyar Bálint, a Fejlesztéspolitikai Tanácsadó Testület alelnöke beszélt a kreatív ipar NFT 2-beni lehetőségeiről.

A délutáni előadások 6 szekcióban (versenyképes tartalomipar 1 és 2, gazdaság-vezérelt informatikai szakképzés, látványtárak/múzeumok, befogadó információs társadalom, könyvtárak digitális világa) kerültek sorra. "Versenyképes tartalomipar - versenyképes gazdaság" című előadásában Hámori Ferenc (Magyar Telekom) egyebek mellett utalt rá, hogy a szélessávú infrastruktúra elterjedésének általánossá válása minden eddiginél kedvezőbb új lehetőségeket kínál a tartalomipar fejlődéséhez, új tartalomszolgáltatások megjelenéséhez. Hozzátette: a versenyképesség záloga a folyamatos innováció. Az innovációs képesség kialakítására és fenntartására államilag támogatott eszközök is állnak a tartalomipari vállalkozások rendelkezésére.
Kulcsszavak: konferencia MATISZ

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

A Zyxel Networks gyors és megfizethető WiFi 7 opciót mutat be KKV-knak

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia alapú felhőalapú hálózati megoldások vezető szállítója, piacra dobta az NWA130BE – BE11000 WiFi 7 Triple-Radio NebulaFlex hozzáférési pontot (AP). Mivel a WiFi 7-támogatott eszközök 2024-ben válnak általánossá, az NWA130BE lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára, hogy páratlan hálózati sebességet, kapacitást és a lehető legjobb WiFi élményt élvezhessék. 

2024. március 6. 19:24

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Gigabit sebességű internetet ad a Vodafone a kisebb díjcsomag áráért

Nagyobb sebességű internetet ad a Vodafone Magyarország a kisebb díjcsomag árért minden új, legalább 1 éves határozott idejű vezetékes internet és TV előfizetésre kötött szerződés esetén 2024. február 15. és április 15. között. Az ajánlat keretében így most TV előfizetéssel együttesen vásárolt Net M csomag áráért Net L csomagot, a Net L csomag áráért pedig Gigabit Net* csomagot ad a szolgáltató. A kedvezmény mindaddig érvényes, amíg az előfizető csomagot nem vált, vagy le nem mondja a szerződését.

2024. február 19. 11:29

Yettel: 89%-kal nőtt az adatforgalom az előző évi ünnepekhez képest

A korlátlan adatcsomagok és az otthoni internetmegoldások térnyerése is hozzájárul, hogy előző évhez képest idén jelentősen, 89%-kal nőtt a mobilinternet-forgalom a Yettel hálózatán a december 24. és január 1. közötti ünnepi időszakot vizsgálva. A szolgáltató ügyfelei szilveszterkor 8%-kal több SMS-t küldtek, mint tavaly ugyanekkor.

2024. január 3. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59