A jelenlegi struktúrák fenntartásáért szállt síkra az ITU új főtitkára

Milkovits Gábor, 2007. január 13. 19:00
Hamadoun Toure, az ENSZ Nemzetközi Távközlési Tanácsának (ITU) új főtitkára az internet jelenlegi irányítási rendszerének fenntartása mellett szállt síkra.
Toure szerint elhibázott lépés lenne egy bürokratikus ENSZ szuperstruktúra létrehozása az internet felügyeletére, ehelyett továbbra is az ICANN és az ITU kezében kell meghagyni az irányítást. A 191 tagállamot és 640 iparági magáncéget tömörítő ITU fő célját Toure a világháló biztonságosságának növelésében, valamint a gazdag és szegény országok közötti digitális szakadék csökkentésében határozta meg. Az internetes cenzúra elleni harc ugyanakkor az új főtitkár szerint kívül esik a szervezet hatáskörén, mivel az nem illetékes tartalmi kérdésekben. Az ITU az internetet működtető számkódok felügyeletén túl a jövőben a szélessávú szabványok egységesítésén, az elektronikus kereskedelem biztonságának megteremtésén, illetve a mobiltelefonos 3G technológia és az internet integrálásán kíván dolgozni.

Toure az ICANN-al kapcsolatban konzervatív álláspontot képvisel, mivel sokan, főleg a harmadik világban nehezményezik, hogy a domaineket egy az amerikai Kereskedelmi Minisztérium által felügyelt szervezet kezeli. A főtitkár szerint ugyanakkor egy az internet működését irányító ENSZ szuperszerv felállítása egyszerre lenne ellentmondásos és túlságosan bonyolult, helyette inkább a meglévő szervezetek jobb együttműködése lehet a megoldás. A Maliból származó, villamosmérnök végzettségű Hamadoun Toure 1999-ben kezdett az ITU-nál dolgozni, és tavaly novemberben választották meg az előző főtitkár, a japán Ucumi Josió utódjául.
Kulcsszavak: ITU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális Agrártájoló: rekordszámú kiállító várta a jelen és a jövő agrárszakembereit

A győri Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán rendezték az idei Digitális Agrártájolót, a térség egyik legfontosabb agráreseményét. A kiállítók között a szektor legjelentősebb piaci szereplői, valamint az egyetem kutatási és oktatási egységei is megtalálhatók voltak. A program célja, hogy a jövő fiatal agrárgenerációja megismerje és alkalmazni tudja a digitalizációra és a precíziós gazdálkodásra épülő megoldásokat az élelmiszer-előállítás teljes folyamatában.

2024. április 14. 13:51

Ezeket a háztartási gépeket vették tavaly a magyarok

21,8 százalékos visszaesés volt tavaly a nagy háztartásigép-piacon Magyarországon, így 2022-höz képest mintegy 302 ezer darabbal kevesebb, összesen 1 millió 40 ezer készülék talált gazdára a GFK adatai szerint. A mérséklődés itthon volt a legnagyobb az európai országokat nézve, a piac 154 milliárd forintra esett vissza. A szakértő szerint tavaly kevesebb alapgépcsere történt a háztartásokban és az újlakások építésének visszaesése is jelentős hatással volt a beépíthető készülékek piacára. Idén viszont a kormány által meghirdetett lakásfelújítási programok adhatnak masszívabb lökést a piacnak. 

2024. április 14. 12:10

Mit tehet a vasút a fenntarthatóbb turizmusért?

A MÁV-START szervezésében rendezték meg az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition idei rendezvényt, amely a tagvállalati vezetők közös munkájának legfőbb eseménye. 

2024. április 14. 10:24

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Két évtizede az okosotthonok szolgálatában

Húsz évvel ezelőtt mutatta be az Eaton az xComfort RF vezeték nélküli otthonautomatizálási rendszert, amelynek célja, hogy egyszerűbbé és energiahatékonyabbá tegye a világítás, fűtés és árnyékolás vezérlését. Az elmúlt két évtized során a vállalat továbbfejlesztette és bővítette a teljes termékcsaládot, és bevált partnerévé vált az okosotthonok telepítőinek.

2024. április 13. 12:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09