Az Adobe bemutatja a Photoshop Lightroom 1.0 verzióját

Kiss Ádám Zoltán, 2007. január 29. 18:16
Az Adobe Systems ma bejelentette, hogy már előrendelhető és várhatóan 2007. február közepén kerül forgalomba az Adobe Photoshop Lightroom 1.0 szoftver. A Photoshop Lightroom lehetővé teszi a professzionális fényképészek számára a digitális fényképek tömeges importját, kezelését és bemutatását.
Mivel az elmúlt 12 hónapban több mint 500 000 fényképész vett részt a nyilvános béta programban, a Photoshop Lightroom olyan innovatív jellemzőkben bővelkedik, amelyek korszerűsítik a digitális fényképészeti munkafolyamatokat. Az első hónapokra korlátozott bevezető időszakban az Adobe 199 dolláros különleges bevezető áron kínálja a Photoshop Lightroom programot. A Photoshop Lightroom később 299 dolláros kalkulált fogyasztói áron lesz majd kapható.

A Lightroom továbbfejlesztett jellemzői

A Photoshop Lightroom a 4.1 béta verzió óta új funkciókat tartalmaz a jelentősen megváltozott Library (Könyvtár) és a Develop (Előhívás) modulokban, amelyeket a továbbfejlesztett Slideshow (Prezentáció),  Print (Nyomtatás) és Web komponensek egészítik ki. A Library modulban új, továbbfejlesztett kulcsszó eszközök segítik a fényképészeket a hatalmas kollekciók szűrésében, a javított import panel rugalmasabb fájlkezelése pedig a fájl helyének meghatározásánál biztosít nagyobb lehetőségeket. Jobb rangsoroló és minősítő rendszerével az új Key Metadata Browser gyors hozzáférést biztosít az alapinformációs címkékhez, valamint egy olyan színcímkéket és válogató/selejtező rendszert is tartalmaz, amely minden eddiginél gyorsabban leválogatja és megtalálja a fényképeket. A Develop modul Virtual Copies és a Snapshot újdonságaival ugyanannak a képnek több változata jeleníthető meg, így a felhasználók számára a legjobb lehetőségeket biztosítja anélkül, hogy belezavarodnának a fizikai verziók külön történő elmentésébe.
A kibővített eszközök közé tartoznak még a színárnyalatot, telítettséget és fénysűrűséget javító funkciók. A klónozás és retusálás jellemzők felülírás nélküli egy vagy több képen megszüntetik az érzékelő által okozott zavarokat.

Kiváló minőségű nyersfeldolgozás

A Photoshop Lightroom az Adobe Camera Raw technológiára épít, és a JPEG és a TIFF mellett több mint 150 natív nyersfájlformátumot támogat, így egyetlen munkafolyamatban teszi lehetővé a nyerskonverzió elvégzését. A támogatott legújabb fényképezőgép típusok közé tartozik a Nikon D40 és D80 és a Pentax K10D. Importnál lehetőség van a fájlok átkonvertálására digitális negatív specifikációba (DNG), vagy azok átnevezésére és mappák vagy dátum szerint történő szétválogatására. A DNG a munkafolyamat és archiválás problémáinak megoldása érdekében egy univerzális fájlformátum előállítására irányuló iparági szintű kezdeményezés. Célja az, hogy megszüntesse az új fényképezőgépek befogadása előtt álló akadályokat, miközben a professzionális fényképészek számára lehetővé teszi, hogy a digitális képalkotó technológia fejlődésével felvételeik biztonságosan archiváltak és hozzáférhetők maradjanak.

Árak és beszerzési lehetőségek

Az Adobe Photoshop Lightroom 2007. február közepén kerül forgalomba és 199 dolláros különleges bevezető áron már előrendelhető az Adobe áruházában a www.adobe.com/store címen. A 100 dolláros engedményt 2007. április 30-ig minden ügyfél igénybe veheti. A Photoshop Lightroom később 299 dolláros kalkulált fogyasztói áron lesz majd kapható. Ajánlott rendszerigény: Macintosh OSX 10.4.3, 1 GHz-es PowerPC G4 processzor vagy Microsoft Windows XP SP2, Intel Pentium 4 processzor és 768 MB RAM, illetve 1024x768 felbontású képernyő. Az Adobe Photoshop Lightroom egy univerzális bináris alkalmazás, amely alapból fut majd a PowerPC és az új Intel alapú Macintosh rendszereken.

A Photoshop Lightroom 1.0 bejelentése a Lightroom béta program hivatalos végét jelenti. A Lightroom béta felhasználók 2007. február 28-ig, annak lejártáig férnek hozzá a programhoz.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan találjuk meg a megfelelő monitort?

Lassan, de biztosan beszivárgott az életünkbe a sokat emlegetett „új normális”, vagyis egy olyan hibrid világ, ahol bár picit visszatérhetünk a régi kerékvágásba, de megmaradnak az újonnan kialakult digitális szokások. Életünk egy része online marad, például sok munkahelyen megtartják a távoli munkavégzést és ma már az online ügyintézés is természetes. Mivel erre a helyzetre hosszú távon kell berendezkednünk, érdemes az otthoni munkakörnyezetünk kialakításába, a számítógépes infrastruktúrába is beruházni. Ideje például egy megfelelő monitort keresni, hiszen a munkaállomásunk egyik legfontosabb eszközéről van szó. 

2021. július 28. 11:15

A Xiaomi öt új okoseszközt mutatott be

A Xiaomi az AIoT termékek széles választékát mutatta be a mai napon. A vállalat szerint az új okos eszközök komfortosabbá és élvezetesebbé tehetik a mindennapjainkat.  A bemutatott készülékek között volt egy csúcskategóriás router, a Mi Router AX9000, egy hajlított, videójátékra tervezett monitor, a Mi 2K Gaming Monitor 27'', egy elektromos roller, a Mi Electric Scooter 3, a Redmi Buds 3 Pro fülhallgató és egy olaj nélküli, forrólevegős fritőz, a Mi Smart Air Fryer 3.5L.

2021. július 27. 19:08

A AOC bemutatta új termékcsaládját

Az AOC gaming monitor- és IT-kiegészítő márkája bejelenti új ernyőmárkáját, az AGON by AOC-t. Az új márka konszolidálja az AOC meglévő gaming monitor-, és kiegészítő kínálatát, továbbá új modellekkel bővíti az alkalmi játékosoknak, a versenyző játékosoknak és az ambiciózus esportolóknak szánt portfólióját.

2021. július 27. 15:52

A Dell Technologies Omnia szoftverével felgyorsíthatók az innovációs folyamatok

A Dell Technologies új megoldásokat mutatott be, amelyekkel ügyfelei hatékonyabban kezelhetik a nagy teljesítményű számítástechnikai megoldások (HPC), a mesterséges intelligencia (AI) és az adatelemzés egyesítésére irányuló műveleteket. A Dell kibővíti igény szerinti (on-demand) HPC-szolgáltatásait és a Dell EMC PowerEdge szervergyorsítási támogatását is, hogy a szervezetek könnyebben birkózhassanak meg az olyan nagy adatmennyiségű munkaterhelésekkel, mint például a genomszekvenálás a termékfejlesztési szimulációk során.

2021. július 27. 12:47

Az adathalászat által legjobban sújtott brand továbbra is a Microsoft

Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat Threat Intelligence részlege kiadta legújabb, 2021 második negyedévére vonatkozó adathalászati trendeket feltérképező jelentését. A jelentés azon brandeket emeli ki, melyeket a bűnözők leggyakrabban használtak azzal a céllal, hogy személyes információkat vagy fizetési igazolásokat tulajdonítsanak el április, május és június hónapok során.

2021. július 27. 11:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53