Mobiltelefonos nemzetközi átutalások

forrás Prim Online, 2007. február 14. 18:38
A MasterCard Worldwide és a GSM Szövetség (GSMA) bejelentette, hogy elindult a mobiltelefonos nemzetközi átutalásokat lehetővé tevő szolgáltatásának teszt programja. A projekt elsősorban a világ ‘alulbankosított’ népességét veszi célba, akik számára a hagyományos banki szolgáltatások csak korlátozottan vagy egyáltalán nem érhetők el.
A féléves projekt kezdetben a világ két fő pénzforgalmi folyosóján zajló személyi átutalásokra korlátozódik, melyeken keresztül rendszeresen nagy mennyiségű pénzt utalnak a fejlett országokban dolgozó külföldiek. Az összeg megérkezéséről az átutalások kedvezményezettjei SMS üzenetben kapnak értesítést, pénzükhöz pedig MasterCard bankkártya segítségével juthatnak hozzá.

"A teszt program páratlan lehetőséget kínál arra, hogy nemzetközi rendszerünk és termékeink segítségével kidolgozzuk a hagyományos pénzforgalmi eszközök alternatíváit mindazok számára, akik jelenleg banki szolgáltatások nélkül élnek, de azok számára is, akik egyszerűen, kényelmesen és gyorsan kívánnak nemzetközi pénzátutalást végrehajtani” – mondta el Roy Dunbar, a MasterCard Worldwide Global Technology and Operations területért felelős elnöke.

Szakértők szerint jelenleg mintegy 5 milliárd ember él tradicionális banki kapcsolat nélkül. Ugyanakkor a külföldön élő munkavállalók hazaérkező pénzküldeményei egyre nagyobb piaci jelentőséggel bírnak a nemzetközi pénzforgalomban. A Világbank adatai szerint a regisztrált nemzetközi átutalások éves összege 257 milliárd dollár volt 2005-ben, és közel ennyire becsülik a nem hivatalos csatornákon lebonyolított pénzküldések összegét is. Sőt, sok fejlődő ország teljes, segélyből befolyó bevételét az állampolgáraik által hazaküldött átutalások összege jócskán meghaladja.

A mobiltelefónia rohamosan fejlődik nemcsak a fejlett, de a fejlődő országokban is (ez utóbbiakban a mobiltelefonok piaci térnyerése kétszer olyan gyors). Míg jelenleg több mint 2,5 millárd mobiltelefon működik világszerte, 2015-re ez a szám várhatóan meghaladja majd az 5 milliárdot. A GSMA szerint a mobil hálózatok az emberiség 80%-ának lakóhelyén elérhetők.

A GSMA-val létrejött megállapodás szerint a MasterCard - MoneySend hálózatán keresztül - biztosítja a fizetési kártya termékeket, a nemzetközi forgalomátkapcsolási, a klíring, valamint az elszámolási szolgáltatásokat. A MasterCard 210 országban és területen, világszerte 160 pénznem használatával végzi magas szintű feldolgozó (processing) tevékenységét. Ugyanakkor a kártyatársaság egyedülálló módon egy műveletet már 120 milliszekundum alatt képes feldolgozni, jelentősen felgyorsítva ezzel a fizetési folyamatot.

A programban részt vevő bankok MasterCard vagy Maestro márkájú kártyákon teszik elérhetővé az átutalt összeget, egyúttal felelősek a pénzátutalások folyamatáért, a helyi piacokra vonatkozó jogi szabályok betartásáért és gondoskodnak a kockázatkezelésről.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50