Nigéria: mobiltelefonnal a választási csalás ellen

Milkovits Gábor, 2007. április 22. 18:22
Emberi jogi szervezetek egy olyan önkéntesekből álló hálózatot hoztak létre, amelynek tagjai biztonságosan és hatékonyan, mobiltelefonos sms-ben értesíthették az illetékeseket az általuk tapasztalt visszaélésekről a szombati általános választásokon.
A Human Emancipation Lead Project nevű szervezet által felállított Network of Mobile Election Monitors (NMEM) hálózat számos előnnyel rendelkezik. Mivel tagjai egyszerű szavazópolgárok, a csalásokat esetlegesen végrehajtó politikai erők nem tudják azonosítani az ellenőrzést végző személyeket, így nem is készülhetnek fel az érkezésükre, illetve nem tudnak erőszakkal fellépni ellenük. Másrészt a legnépesebb, 60 millió választót felvonultató fekete-afrikai országban 30 millió mobiltelefonos előfizetés található, azaz a többi technológiai infrastruktúránál a mobil lényegesen hatékonyabb. Az sms ráadásul gyorsan beérkezik, és az is rögtön ellenőrizhető, hogy a bejelentő valóban az adott helyszínen tartózkodik-e. Az egy helyről befutó sms-eket egyeztetik egymással, mielőtt levonnák a következtetéseket. A technológiai hátteret a Ken Banks programozó által kifejlesztett ingyenes Frontline SMS nevű rendszer biztosítja, amely egyszerre teszi lehetővé a tömeges csoportos sms-küldést, illetve a bejövő szöveges üzenetek hatékony számítógépes feldolgozását.

Nigériában az ország 1960-as függetlenné válása óta most először adódik lehetőség arra, hogy egy demokratikusan megválasztott, polgári elnököt egy másik hasonló követhet. A választások tisztaságát az EU hivatalos ellenőrei is felügyelik, és a leköszönő Olesegun Obasanjo szintén a csalások megelőzésére szólította fel a választást bonyolító illetékeseket.
Kulcsszavak: politika

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

Így küzd meg az E.ON a hirtelen áramszünettel

Lánctalpasokat, drónokat is bevetnek a hibaelhárításban – Papp Gergő mutatja be videóban a megfeszített munkát.

2024. április 22. 11:33

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50