Nigéria: mobiltelefonnal a választási csalás ellen

Milkovits Gábor, 2007. április 22. 18:22
Emberi jogi szervezetek egy olyan önkéntesekből álló hálózatot hoztak létre, amelynek tagjai biztonságosan és hatékonyan, mobiltelefonos sms-ben értesíthették az illetékeseket az általuk tapasztalt visszaélésekről a szombati általános választásokon.
A Human Emancipation Lead Project nevű szervezet által felállított Network of Mobile Election Monitors (NMEM) hálózat számos előnnyel rendelkezik. Mivel tagjai egyszerű szavazópolgárok, a csalásokat esetlegesen végrehajtó politikai erők nem tudják azonosítani az ellenőrzést végző személyeket, így nem is készülhetnek fel az érkezésükre, illetve nem tudnak erőszakkal fellépni ellenük. Másrészt a legnépesebb, 60 millió választót felvonultató fekete-afrikai országban 30 millió mobiltelefonos előfizetés található, azaz a többi technológiai infrastruktúránál a mobil lényegesen hatékonyabb. Az sms ráadásul gyorsan beérkezik, és az is rögtön ellenőrizhető, hogy a bejelentő valóban az adott helyszínen tartózkodik-e. Az egy helyről befutó sms-eket egyeztetik egymással, mielőtt levonnák a következtetéseket. A technológiai hátteret a Ken Banks programozó által kifejlesztett ingyenes Frontline SMS nevű rendszer biztosítja, amely egyszerre teszi lehetővé a tömeges csoportos sms-küldést, illetve a bejövő szöveges üzenetek hatékony számítógépes feldolgozását.

Nigériában az ország 1960-as függetlenné válása óta most először adódik lehetőség arra, hogy egy demokratikusan megválasztott, polgári elnököt egy másik hasonló követhet. A választások tisztaságát az EU hivatalos ellenőrei is felügyelik, és a leköszönő Olesegun Obasanjo szintén a csalások megelőzésére szólította fel a választást bonyolító illetékeseket.
Kulcsszavak: politika

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Elhunyt Zsakó László, a hazai számítástechnika tanárképzés elindítója

Életének 67. évében elhunyt Zsakó László, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának vezetője.

2024. május 18. 10:24

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59