Folyamatosan növekszik a hazai PKI alkalmazások piaca

forrás Prim Online, 2007. november 13. 13:55

A Noreg Kft. szerint a PKI alkalmazások piaca folyamatosan növekszik, az elektronikus úton történő ügyintézés egyre szélesebb körben való elterjedésével a PKI rendszertervezésre és tanácsadásra is egyre több ágazatban - banki, kormányzati, telekommunikációs és ipari szektorban - van igény.

A Noreg Kft. az információbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője szerint a PKI (Public Key Infrastructure – Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra) alkalmazások hazai piaca folyamatosan növekszik. A Noreg Kft. tapasztalatai szerint a PKI rendszert építő vállalatok száma az utóbbi néhány évben évente mintegy 20-25 százalékkal növekedett. A húzó ágazat a törvényi szabályozásoknak és előírásoknak való megfelelés követelménye miatt a bank és pénzügyi szektor, de egyre nagyobb az igény a telekommunikációs területen, illetve a nagyvállalati szektorban. A vállalat hangsúlyozta, hogy a jövő évben a kormányzati szektorban várnak jelentős előrelépést e területen. A folyamatos növekedés oka, hogy az elektronikus ügyintézés elterjedésével párhuzamosan, annak infrastrukturális hátterét biztosító PKI rendszertervezésre, alkalmazásfejlesztésre és tanácsadásra is van igény. A további terjedés kulcsa az egységes szabályozás és formátum, amelyet a MELASZ-READY, a szakma alapvető, elismert igazolása biztosít. A Noreg Kft. saját fejlesztésű eSign Toolkit fejlesztőkészlete a közelmúltban szerezte meg a tanúsítványt, amely igazolja, hogy a Noreg által bevezetett elektronikus aláírási alkalmazás a MELASZ által egységesített hazai elektronikus szabványrendszer számára is elfogadott megoldás.

„A technológia terjedésével egyre szélesebb körben jelennek meg azok a megoldások, amelyek a nyilvános kulcsú technológiára épülnek, annak egyre több szolgáltatását integrálják. Ilyen megoldások lehetnek a különböző elektronikus ügyintézői rendszerek, elektronikus számlázás, elektronikus archiválás, elektronikus szavazás. Ezek a rendszerek már integráltan használják az olyan alapszolgáltatásokat, mint az elektronikus aláírás, a titkosítás, a hitelesítés és az időpecsét” – mondta Dr. Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója. „Ma még egy vállalat életében a PKI rendszer bevezetése sokszor az innováció iránti igény függvénye. A PKI stabil, kiforrott technológia, melynek használatával a vállalat üzletbiztonsági szintje növelhető, és az alkalmazáskezelés is jelentősen leegyszerűsíthető. Ez egyúttal költségmegtakarítást eredményez, hiszen a párhuzamos biztonsági rendszerek jelszó vagy kártya adminisztrációja helyett egy PKI alapú chip kártya adminisztrációt kell csak üzemben tartani” – tette hozzá Dr. Kőrös Zsolt.

A Noreg Kft. több mint 6 éve foglalkozik teljes körű PKI infrastruktúrák tervezésével és kialakításával, így széleskörű tapasztalattal rendelkezik a hitelesítés szolgáltatás területén. A vállalat megfelelő infrastrukturális hátteret biztosít a törvényi előírások betartásához, és az ügyfelek már meglévő rendszerébe integrálja az egyedi fejlesztésű alkalmazásokat.

Napjaink digitalizált világában kulcskérdéssé vált az adatbiztonság és a hitelesség. A számítógépes hálózatok fejlődése, az elektronikus kereskedelem és ügyintézés elterjedése olyan adatbiztos környezetet igényelnek, amely amellett, hogy könnyen kezelhető, megfelel a törvény által előírt szabályozásoknak is. Az egyszerű kezelhetőség az elmúlt néhány év technológiai fejlesztései révén valósult meg, az elektronikus aláírásról szóló jogszabály pedig biztosítja azt a törvényességi keretet, amely alapján a digitális aláírás hivatalossá teszi az elektronikus dokumentumokat.

Kulcsszavak: trend PKI Noreg

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az OMV kiskereskedelmi hálózatának arculata új megjelenést kap Közép-Kelet-Európában

Az OMV egy újabb lépést tett a cég átalakulásának útján: a vállalat az elkövetkező három évben hét országban, Magyarország mellett Ausztriában, Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Bulgáriában és Szerbiában is bevezeti az új arculatát. A stratégia célja, hogy hozzájáruljon egy olyan világ megteremtéséhez, amelyben a fenntartható energia, a fenntartható mobilitás és a fenntartható életmód mindenki számára valósággá válhat. 

2024. június 17. 13:20

K&H: Adatvédelem szintjén csak kevesen értenek az AI-hoz

Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát, de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy AI projekt megvalósulásakor. 

2024. június 17. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30