Bill Gates felvázolta a következő digitális évtizedről alkotott jövőképét

forrás Prim Online, 2008. január 9. 14:54

A 2008-as CES (Consumer Electronics Show) nemzetközi szórakoztatóelektronikai kiállításon a Microsoft elnöke, Bill Gates és a cég Entertainment and Devices üzletágának vezetője, Robbie Bach a nyitó előadás keretében mutatták be a szórakozás és technológia mind szorosabb összefonódására épülő legújabb szolgáltatásokat és azokon alapuló frissen kötött partnerkapcsolatokról is beszámoltak. A bejelentések jól szemléltetik, miként tudják napjaink felhasználói a szoftverek segítségével újszerű módokon elérni kedvenc tartalmaikat és közösségeiket.

A 11. CES-en elmondott nyitóbeszédében Gates áttekintette a 2001 óta eltelt időszak forradalmi változásait, amelyek nyomán elindult a történelem első valódi digitális évtizede. Ezt az időszakot a Windows-alapú PC-k népszerűségének további növekedése, a szélessávú hálózatok és a mobiltelefonok terjedése, valamint a hordozható digitális médiaeszközök megjelenése jellemezte.

„Amióta 2001-ben először beszéltem a digitális évtizedről, a digitális technika szédítő sebességgel vált mindennapi munkánk, életünk és szórakozásunk központi tényezőjévé” – mutatott rá Gates. „Ám sok szempontból még az elején tartunk a szoftverek által ösztönzött változásoknak. A következő digitális évtizedben a technika izgalmas és alapjaiban újszerű módokon, hatékonyabbá és tartalmasabbá, valamint kapcsolatokban és információban gazdagabbá teszi majd életünket.”

Gates bemutatta a következő digitális évtizedről alkotott jövőképét – azt a korszakot, amelyben a hardverek és a szoftverek rendkívüli fejlődése nyomán a számítástechnika a mindennapi élet összes területét átszövi majd. Felvázolta, hogyan fogják a felhasználói felületek egyre természetesebben követni az emberi kommunikáció sajátosságait. Szinte mindenhol megjelennek majd a nagy felbontású vizuális elemek. A szolgáltatásokhoz csatlakozó webes eszközök és az interneten elérhető óriási tárkapacitás révén a felhasználók bárhol, azonnal, és zökkenőmentesen elérhetik az általuk igényelt információkat és képességeket.

A 2008. évi pekingi nyári olimpiai játékok hivatalos amerikai weboldala, az NBCOlympics.com az MSN-en lesz elérhető


A Microsoft és az NBC Universal közös bejelentése jó példa arra, hogyan változtatják meg a szoftverek az online szórakozást. Az exkluzív megállapodás keretében az NBC Universal és a Microsoft még magasabbra emelik a mércét az élő és igény szerinti internetes közvetítések világában. A két cég közösen üzemelteti majd a 2008. évi pekingi nyári olimpiai játékok hivatalos amerikai online webhelyén, az MSN-en az NBCOlympics.com oldalt. Az első, közvetítésekkel teljesen lefedett olimpia idején az online nézőközönség több mint 3000 órányi élő és igény szerinti tartalomhoz férhet hozzá, így mindenki megtekintheti kedvenc sportolója vagy sportága versenyszámait, attól függetlenül, hogy az adott sport hét vagy hétmillió rajongóval rendelkezik az USA-ban. Az MSN-en működő, ingyenes NBCOlympics.com oldalon a böngésző- és platform-semleges Microsoft Silverlight plug-in technológia gondoskodik a webes videótartalmak kiváló minőségéről.

Az ABC és a Disney Channel népszerű programjai, valamint az MGM legendás filmarchívuma is elérhetővé válik az Xbox LIVE videó kínálatában


A Disney-ABC Television Grouppal kötött megállapodás keretében az Xbox LIVE USA-beli előfizetői már januártól hozzáférhetnek az ABC Television Network, az ABC Family, az ABC News, a Disney Channel és a Toon Disney egyes televízióprogramjaihoz és filmjeihez. A normál és nagy felbontásban elérhető több mint 500 órás kínálatban az ABC Television filmjei közül szerepel például a Lost, a Grace Klinika, a Címlapsztori (Ugly Betty) és a Született feleségek. Az ABC futó és régi programjai igény szerint lesznek elérhetők: az új epizódok a televíziós bemutatás után egy nappal jelennek meg a kínált tartalmak között.

Az MGM-mel kötött megállapodás értelmében az Xbox 360 felhasználói olyan nagy sikerű filmeket tölthetnek le igény szerint, mint a Rocky, a Terminátor, a Doktor Szöszi, A bárányok hallgatnak vagy a Birkanyírás. Az MGM társvállalata, a United Artists szintén biztosítja egyes filmjei igény szerinti elérhetőségét.

A bejelentést követően az Xbox LIVE előfizetők több mint 10 milliós táborának és a 3500 órát meghaladó színvonalas tartalomnak köszönhetően így egyértelműen az Xbox 360 tekinthető az igény szerinti televíziózás és filmnézés, ezen belül a televíziós HD tartalmak első számú platformjának.

Az Xbox 360 értékesítési csúcsot döntött a videojátékok történetében

Robbie Bach szerint az Xbox töretlen sikere szintén jól mutatja, hogyan alakítja át a digitális technika az emberi szórakozás minden területét. Az idei karácsonyi szezonban elért 17,7 millió darabos konzolértékesítés felülmúlta a várakozásokat, és minden idők legnagyobb éves forgalmú platformjává tette az Xbox-ot a videojátékok történetében. Az amerikai felhasználók bármely más játékplatformnál többet költöttek az Xbox 360-ra 2007-ben.

100 millió Windows Vista licenc – A legújabb PC-divat

Nyitóbeszédében Gates szólt a személyi számítógép folyamatos átalakulásáról, és kifejtette, hogy a Windows Vista értékesítési számai alapján a PC és a Windows platform továbbra is katalizátor-szerepet tölt be a digitális fejlődésben. Gates elmondása szerint a Microsoft eddig több mint 100 millió Windows Vista licencet értékesített világszerte.

„A Windows több mint 25 éve segít kiaknázni a személyi számítástechnikában rejlő lehetőségeket” – jelentette ki Gates. „A Windows továbbfejlesztésével most lehetővé tesszük felhasználóinknak, hogy bárhova eljussanak, és minden általuk kívánt feladatot el tudjanak végezni PC-jükön, a weben és mobil eszközeiken. Az így létrejövő képességek a felhasználók életének, érdeklődésének, közösségi kapcsolatainak minden területét átszövik – otthon éppúgy, mint a munkahelyi környezetben.”

A PC-k teljesítményét növelő, hordozhatóságát javító és árát mérséklő technikai fejlesztések mellett a stílus is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A Forrester Research Inc. független kutatócég előrejelzése szerint az otthoni PC-k szegmensében a 2012-ig tartó időszak a „Stílus korszaka” lesz, amelynek során „a tervezők és az értékesítési szakemberek cégük stratégiájának minden részletébe beépítik majd a formatervezéssel kapcsolatos szempontokat, mivel a stílus és a formaterv kritikus márkajellemzővé válik ezekben az években.” (A stílus korszaka az otthoni PC-k történetében tanulmány, Forrester Research, 2007. június 25.). Néhány hardvergyártó termékei az új trend szemléltetésére:
 

  • ASUS-Lamborghini VX3 – A 2008 első negyedévében piacra kerülő ultravékony, pehelysúlyú laptop LED-es háttérvilágítással ellátott 12,1 hüvelykes monitorral és finom kidolgozású, bőrborítású csuklótámasszal rendelkezik, amely különleges tűzése folytán a Lamborghini kocsik bőrkárpitjára emlékeztet.
  • Lenovo IdeaPad U110 – A 2008 januárjától kapható, 1 kg-nál is könnyebb szupervékony noteszgépet kacskaringós mintázatú vörös fémborítás díszíti. A rendszer Dolby házimozi rendszert tartalmaz és opcionálisan SD-meghajtókkal is felszerelhető.


Új IPTV képességek; már 1 millió set-top boxon fut a Microsoft Mediaroom

A digitális technika és a szoftverrel kombinált szolgáltatások televíziós szórakozásra gyakorolt hatását jól érzékelteti, hogy a Showtime Networks és a Turner Broadcasting System TNT és CNN hálózatai is bevezették azokat az új televíziós alkalmazásokat, amelyek segítségével fejlett digitális TV-szolgáltatásokat tudnak nyújtani a Microsoft Mediaroom IPTV platformon. Jelenleg a világ 20 vezető szélessávú szolgáltatója használja a Microsoft platformját.

Az új televíziós szolgáltatások például lehetővé teszik a nézők számára, hogy a kiválasztott sofőr nézőpontjából - az utastérben elhelyezett kamerák közül választva - figyeljék a NASCAR Sprint Cup versenyeit a TNT tudósításai idején, vagy, hogy tetszés szerinti kameraszögből és audio feed-del kövessék a Showtime bokszmeccseit; és a CNN-műsorok figyelemmel kísérése közben szabadon tallózzanak a CNN.com 2008-as elnökválasztási anyagainak gazdag tartalmában.

A Microsoft adatai alapján jelenleg 1 millió set-top boxon fut a Mediaroom szerte a világon. A cég új DVR Anywhere szolgáltatásával a felhasználók rugalmasan, egyszerre több tévékészüléken is lejátszhatják otthonukban a felvett programokat.

A Samsung Electronics támogatni fogja a hamarosan megjelenő Extender for Windows Media Center adaptert, amellyel a televíziók bármilyen Windows Media Centert futtató Windows Vista-alapú PC-re HD-tartalmat továbbítani tudnak az otthoni vezetékes vagy kétsávos Wireless‑N hálózaton keresztül.

A számítástechnika jövőjét alakító új felületek: a beszéd és az érintés

A CES-en bemutatott újdonságok a természetesebb felhasználói felületek terjedésének témáját is érintették. Bach bemutatta a Microsoft beszédhangot és vizuális elemeket integráló (voice-and-visual) mobil szolgáltatása, a „Tellme” legújabb változatát, amelynél a felhasználó a telefonja kijelzőjén megjelenített vizuális elemekkel kap választ hangos parancsaira. Az új szolgáltatás a GPS-képességek kiaknázásával azonosítja pl. a hívó helyparamétereit, így a lehető legrelevánsabb találatokat adja számára, akár menet közben az autójában is. A „Tellme” szolgáltatás jelenleg az AT&T Wireless és Sprint telefonjaival működik, és a Windows Mobile jövőbeni verzióiban is rendelkezésre áll.

A felhasználó például hangos paranccsal „hívhatja” a webet mobiltelefonján, majd ha kiejti a „mozi” szót, a szoftver azonosítja helyparamétereit, és elküldi a telefon kijelzőjére az adott helyhez közeli mozik listáját. A CES-en a Microsoft azokba a fejlesztésekbe is bepillantást engedett, amelyek révén a program jövőbeni változataival akár mozijegyet is lehet vásárolni mobiltelefonon, és szöveges üzenetben lehet továbbítani a családtagoknak és barátoknak a kapott információt.

Bach a Microsoft autós használatra szánt hangvezérelt technológiáját is bemutatta. A teljes körűen integrált Sync kommunikációs, információs és szórakoztató rendszer mobiltelefonokkal és digitális zenelejátszókkal működik együtt. A rendszer szeptember óta egyes Ford modellekben elérhető, és a Ford Motor Company arra számít, hogy 2009 elejéig több mint 1 millió darabot értékesít a Sync-kel ellátott autókból. A Ford által nemrég bemutatott 911 Assist jellemző baleset vagy más szükséghelyzet esetén automatikusan összekapcsolja a sofőrt a készenléti szolgálatokkal.

Kulcsszavak: CES Bill Gates

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50