Ballmer: az ötödik számítógépes forradalom előtt áll a világ

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 4. 09:01

Az ötödik számítógépes forradalom előtt áll a világ, ez az átalakulás pedig forradalmasíthatja a tudományt is - mondta Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója hétfőn Hannoverben, a világ legnagyobb információtechnológiai és telekommunikációs kiállítása, a CeBIT megnyitóján.

Steve Ballmer szerint az ötödik forradalmat egyebek mellett az erősebb számítógépek, az adattárolás növekedése, a természetes emberi kommunikációra épülő számítógépes környezet kialakulása és a kivetítő-technológia fejlődése jellemzi majd.

A Microsoft vezérigazgatója szerint az egyik legjelentősebb elem az új forradalomban az lesz, hogy a számítógépek megtanulják a felhasználók szokásait, azokhoz alkalmazkodnak majd. Emellett univerziálódnak a különböző eszközök, és a számos jelszó és felhasználónév helyett egyetlen digitális azonosítással mindent elérhetnek majd az emberek - tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár szerint az ötödik számítógépes forradalom talán tovább fog tartani, mint az előzőek. Beszédében kiemelte: egy olyan világban élünk, amelyben a társadalmi változások legfontosabb motorja az információtechnológia. Az Európai Uniónak pedig harcolnia kell azért, hogy az emberek továbbra is nyitottak maradjanak az új technológiák iránt - húzta alá.

Németország is csak az IT-vel és a telekommunikációval őrizheti meg versenyképességét. Ugyanakkor a transzatlanti kapcsolatok is fontosak, hiszen csak így őrizhető meg a tisztességes verseny az ágazatban - tette hozzá.

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint biztosnak kell lenni abban, hogy a technológiai fejlődés az emberiség javát szolgálja. A technológia ugyanis egy dolog, a nagyobb problémát a tartalom jelenti - fűzte hozzá beszédében.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke beszédében hangsúlyozta: az európai gazdaság motorja az információtechnológia, az EU GDP-jének öt-hat százalékát az IT adja. Az információtechnológia a záloga a lisszaboni stratégiának is. Ez a stratégia működik, és már konkrét eredményeket is fel lehet mutatni, hiszen Európa jobb helyzetben van, mint 2-3 éve - tette hozzá.

Az Európai Bizottság tíz nap múlva további stratégiai lépéseket terjeszt elő a versenyképesség és információtechnológia tekintetében. Az ajánlások között szerepel az oktatásba történő további befektetés, az üzleti környezet fejlesztése és a szélessávú internet elterjedésének növelése. Ezzel párhuzamosan erősíteni kell a nemzeti szabályzókat az infokommunikációban és rugalmasabb frekvenciaszabályozásra is szükség van.

Az információtechnológia egyik legnagyobb feladata a közeljövőben az energiafelhasználás csökkentése - tette hozzá.

Kulcsszavak: CeBIT

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

„Mit lájkol a gyerek?” – A szülőket segíti az NMHH új kiadványa

A közösségi médiafelületek használata ma már a fiatalok mindennapjainak részévé vált, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelt figyelmet fordít az ezen felületek kínálta lehetőségekre és kockázatokra. 

2024. július 26. 16:32

Magasabb ponthatárok mellett több mint 4400 elsőéves jutott be a Széchenyi-egyetem minőségi képzéseire

Összesen 4409 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben. A ponthatárok a szakok jelentős részén emelkedtek a tavalyihoz képest, van olyan, amelyre 487 ponttal lehetett csak bejutni. Mindez azt mutatja, hogy felkészült hallgatók érkeznek az intézmény magas színvonalú képzéseire.

2024. július 26. 12:18

A HONOR 200 Pro és a mesteri fotózás: fejlődés a Studio Harcourt hagyatékával

Rengeteg ikonikus személyiség mögött ott rejlik egy olyan portré, amely nemcsak a személy lényegét ragadja meg, hanem az örökségét is megörökíti. A hírességektől a politikusokig a portrék alakították a történeteket és magáról az emberiségről alkotott képünket. 

2024. július 26. 10:07

Social Media 2025. Ahol az AI-trend születik!

A jövőben a tartalom forradalmára figyeljünk! A személyes, a hiteles, az egyedi, az őszinte, a releváns, tehát csak emberi érzelmi intelligenciával alkotott mondanivaló a nyerő. A habkönnyű lózungok divatja lejár. A tartalomban zajló trendek tehát nem a gépiesség irányába mutatnak. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Social Media 2025. Ahol az AI-trend születik!” című, szeptember 12-én megrendezendő hibrid konferenciáján mindenki felfrissítheti tudását a legfrissebb trendekkel.

2024. július 25. 20:27

Megérkezett az új, vezeték nélküli LG OLED evo AI M4

Az LG Electronics (LG) megkezdi új OLED evo AI M4 sorozatú televíziójának globális bevezetését a hozzá tartozó Zero Connect Box-szal, amely a vezeték nélküli kapcsolatot biztosítja a televízió és a csatlakoztatott eszközök között. A vállalat a 77, 83 és 97 hüvelykes mellett egy 65 hüvelykes méretű modellt is a piacra dob.

2024. július 25. 18:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55