Etikus hackerek Magyarországon

MTI Sajtóadatbank, 2008. április 25. 10:02

Az FBI és a Scotland Yard, a Coca Cola és a Google szakemberei után magyar informatikusok is szerezhetnek etikushacker-képesítést.

Soha annyi bizalmas adat nem tűnt el, mint 2007-ben, és idén várhatóan újra megdől a rekord. Tavaly világszerte összesen 162 millió személyes adat került illetéktelen kezekbe, háromszor annyi, mint 2006-ban. Az IT Policy Compliance Group amerikai elemző csoport felmérése szerint a vállalatok és egyéb szervezetek 87 százaléka nincs felkészülve a hackertámadásokra, viszont ahol megfelelő informatikai biztonsági módszereket használnak, ott átlagosan csak 42 évente egyszer járnak sikerrel az adattolvajok.

A felkészülésben segíthet a hadviselés egyik alapszabálya: Ismerd meg az ellenséget! Ezen alapul a New York-i központú International Council of E-Commerce Consultants (EC-Council) etikushackerképzési programja. A kifejezés első hallásra olyan, mint a fából vaskarika, de az informatikai bűnözővel szemben álló szakembernek mégis hasznos, ha megtanul az ő fejével gondolkodni és megismeri a trükkjeit.

Az EC-Council tréningjein 2002 óta több mint ötvenezren vettek részt, egyebek mellett a Deutsche Bank, az FBI, a Scotland Yard és a Microsoft IT-biztonsági specialistái. A világszerte elismert Certified Ethical Hacker (CEH) oklevelet idén már Magyarországon is meg lehet szerezni. A képzést az első magyar Ethical Hacker konferencián mutatták be csütörtökön Budapesten.

A magyarországi oktatóközpont minden olyan cégnek javasolja egy CEH-képesítésű szakember alkalmazását, ahol úgynevezett digitális adatvagyon, számszerűsíthető értékű információs bázis halmozódott fel. A tanfolyam résztvevői jogi képzésben is részesülnek, és alá kell írniuk egy nyilatkozatot, hogy a megszerzett tudást csak etikus célokra használják fel. A diploma két évig érvényes, a megújításához újra le kell vizsgálni.

Az EC-Council magyarországi partnere a NetAcademia Oktatóközpont. Az első tanfolyamokra 50 magyar cég információbiztonsági részlegéből érkeztek szakemberek, az év végére pedig már nagyjából 200 diplomás magyar etikus hacker lesz - mondta az MTI-nek Fóti Marcell ügyvezető a csütörtöki konferencián, amelyen több mint 400 informatikus vett részt.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

„Mit lájkol a gyerek?” – A szülőket segíti az NMHH új kiadványa

A közösségi médiafelületek használata ma már a fiatalok mindennapjainak részévé vált, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelt figyelmet fordít az ezen felületek kínálta lehetőségekre és kockázatokra. 

2024. július 26. 16:32

Magasabb ponthatárok mellett több mint 4400 elsőéves jutott be a Széchenyi-egyetem minőségi képzéseire

Összesen 4409 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben. A ponthatárok a szakok jelentős részén emelkedtek a tavalyihoz képest, van olyan, amelyre 487 ponttal lehetett csak bejutni. Mindez azt mutatja, hogy felkészült hallgatók érkeznek az intézmény magas színvonalú képzéseire.

2024. július 26. 12:18

A HONOR 200 Pro és a mesteri fotózás: fejlődés a Studio Harcourt hagyatékával

Rengeteg ikonikus személyiség mögött ott rejlik egy olyan portré, amely nemcsak a személy lényegét ragadja meg, hanem az örökségét is megörökíti. A hírességektől a politikusokig a portrék alakították a történeteket és magáról az emberiségről alkotott képünket. 

2024. július 26. 10:07

Social Media 2025. Ahol az AI-trend születik!

A jövőben a tartalom forradalmára figyeljünk! A személyes, a hiteles, az egyedi, az őszinte, a releváns, tehát csak emberi érzelmi intelligenciával alkotott mondanivaló a nyerő. A habkönnyű lózungok divatja lejár. A tartalomban zajló trendek tehát nem a gépiesség irányába mutatnak. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Social Media 2025. Ahol az AI-trend születik!” című, szeptember 12-én megrendezendő hibrid konferenciáján mindenki felfrissítheti tudását a legfrissebb trendekkel.

2024. július 25. 20:27

Megérkezett az új, vezeték nélküli LG OLED evo AI M4

Az LG Electronics (LG) megkezdi új OLED evo AI M4 sorozatú televíziójának globális bevezetését a hozzá tartozó Zero Connect Box-szal, amely a vezeték nélküli kapcsolatot biztosítja a televízió és a csatlakoztatott eszközök között. A vállalat a 77, 83 és 97 hüvelykes mellett egy 65 hüvelykes méretű modellt is a piacra dob.

2024. július 25. 18:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55