Etikus hackerek Magyarországon

MTI Sajtóadatbank, 2008. április 25. 10:02

Az FBI és a Scotland Yard, a Coca Cola és a Google szakemberei után magyar informatikusok is szerezhetnek etikushacker-képesítést.

Soha annyi bizalmas adat nem tűnt el, mint 2007-ben, és idén várhatóan újra megdől a rekord. Tavaly világszerte összesen 162 millió személyes adat került illetéktelen kezekbe, háromszor annyi, mint 2006-ban. Az IT Policy Compliance Group amerikai elemző csoport felmérése szerint a vállalatok és egyéb szervezetek 87 százaléka nincs felkészülve a hackertámadásokra, viszont ahol megfelelő informatikai biztonsági módszereket használnak, ott átlagosan csak 42 évente egyszer járnak sikerrel az adattolvajok.

A felkészülésben segíthet a hadviselés egyik alapszabálya: Ismerd meg az ellenséget! Ezen alapul a New York-i központú International Council of E-Commerce Consultants (EC-Council) etikushackerképzési programja. A kifejezés első hallásra olyan, mint a fából vaskarika, de az informatikai bűnözővel szemben álló szakembernek mégis hasznos, ha megtanul az ő fejével gondolkodni és megismeri a trükkjeit.

Az EC-Council tréningjein 2002 óta több mint ötvenezren vettek részt, egyebek mellett a Deutsche Bank, az FBI, a Scotland Yard és a Microsoft IT-biztonsági specialistái. A világszerte elismert Certified Ethical Hacker (CEH) oklevelet idén már Magyarországon is meg lehet szerezni. A képzést az első magyar Ethical Hacker konferencián mutatták be csütörtökön Budapesten.

A magyarországi oktatóközpont minden olyan cégnek javasolja egy CEH-képesítésű szakember alkalmazását, ahol úgynevezett digitális adatvagyon, számszerűsíthető értékű információs bázis halmozódott fel. A tanfolyam résztvevői jogi képzésben is részesülnek, és alá kell írniuk egy nyilatkozatot, hogy a megszerzett tudást csak etikus célokra használják fel. A diploma két évig érvényes, a megújításához újra le kell vizsgálni.

Az EC-Council magyarországi partnere a NetAcademia Oktatóközpont. Az első tanfolyamokra 50 magyar cég információbiztonsági részlegéből érkeztek szakemberek, az év végére pedig már nagyjából 200 diplomás magyar etikus hacker lesz - mondta az MTI-nek Fóti Marcell ügyvezető a csütörtöki konferencián, amelyen több mint 400 informatikus vett részt.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59