Úgy tűnik, mégis lesz egységes USB 3.0 szabvány

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 17. 19:06

Némi huzavona után az AMD és az nVidia csipgyártók is beleegyeztek abba, hogy támogatni fogják az Intel által kidolgozott USB 3.0 specifikációt, így elvileg elhárult az akadály az egységes szabvány elfogadása előtt.

Az USB 3.0, vagy más elnevezéssel SuperSpeed USB 5 gigabit/s-os elméleti maximális adatátviteli sebességet biztosít, ami nagyjából a tízszerese a jelenlegi USB 2.0 sebességének. Nyár elején azonban olyan helyzet fenyegetett, amilyen a kéklézeres DVD-technológiában alakult ki néhány éve és mindmáig jelentősen visszavetette a végül győztes Blu-ray elterjedését. Az AMD, az nVidia és a Via ugyanis azt állították, hogy az Intel saját állításával ellentétben nem szolgáltat elegendő információt a következő generációs USB specifikációról azoknak a cégeknek, amelyek konkurensei a CPU- vagy lapkakészlet-üzletágban. Ezért az AMD egyes vezetői kilátásba helyezték, hogy az említett cégek saját, konkurens USB-spcifikációt dolgoznak ki, illetve fognak szabványosítani.

A mostani, felülvizsgált USB 3.0 xHCI 0.95 specifikáció kibocsátása végül megoldotta a helyzetet, habár az AMD részéről úgy kommentálták a lépést, hogy elszomorító módon azt csak a párhuzamos szabvány kilátásba helyezésének, azaz egy fenyegetésnek a hatására tette meg a gyakorlatilag monopolhelyzetet élvező Intel. Akárhogy is, a legfrissebb specifikációhoz már most sikerült megnyerni a Microsoft és a Dell támogatását is. A vezető csipgyártó szerint az USB 3.0 kidolgozottsága jelen pillanatban 90 százalékos. 

Kulcsszavak: USB szabvány

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt az új Dell Latitude 7320 leválasztható billentyűzetű laptop

A Dell Technologies bemutatta legújabb Latitude 7320 Detachable modelljét. Az új termékkel számos funkció és tervezési innováció is érkezett, amelyeknek célja a kényelmesebb, rugalmasabb és végeredményben hatékonyabb munkavégzés. A leválasztható billentyűzet, a felhasználói élményt javító akkumulátor- és hűtéstechnológia vagy a jelenlét-érzékelő mind a munkaközpontú tervezés eredménye. 

2021. május 3. 16:12

Pozitív technológiai élmények a nagyobb hatékonyságért

A Dell Technologies bemutatta az első Brain on Tech-tanulmányt, amely a technológiai megoldások, a hatékonyság és az érzések közötti kapcsolatot vizsgálja. Tavaly március óta függünk a különböző informatikai eszközöktől, igyekszünk átalakítani a munkamódszereinket és küzdünk az egyén és a társadalom számára egyaránt fontos emberi kapcsolatok hiányával. A tanulmányból kiderül, hogy a vállalatok milyen azonnali intézkedésekkel segíthetik elő a dolgozók hatékonyabb munkavégzését, illetve mérsékelhetik az alkalmazottak kiégését.

2021. május 2. 16:16

10 éven belül eltűnhet a klasszikus ügyfélszolgálati irodák többsége

A vírushelyzet kapcsán szinte nincs olyan területe a világnak, ahol ne merült volna fel a kérdés, hogyan lehetne úgy minimalizálni a személyes érintkezést, hogy az a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel és hátránnyal járjon. A technológia bebizonyította, hogy minden körülmény adott ahhoz, hogy kizárólag azon esetekben találkozzunk személyesen– például üzleti vagy hivatalos ügyekben –, amikor ezt tényleg akarjuk. A NETLOCK úgy látja, hogy ezzel együtt a fogyasztói igények és a technológia hamarosan eltüntethetik az ügyfélszolgálati irodákat is.

2021. április 30. 17:24

Új stílusos, környezetbarát Inspiron termékcsalád

A Dell Technologies bemutatta a legújabb, környezetbarát Inspiron termékeket, amelyeket minimalista, modern külső és természet ihlette színek jellemeznek. Az Inspiron laptopok csomagolótálcái* 100%-ban újrahasznosított papírból, az egyéb csomagolóelemek** pedig akár 90%-ban újrahasznosított anyagokból készültek. A modellek festett alkatrészei száz százalékban alacsony illékonyanyag-tartalmú, organikus összetételű (VOC), vízbázisú festékkel*** készültek.

2021. április 29. 17:09

Magyarországon is kapható a Huawei első asztali monitorja

A Huawei Technologies Magyarországra is elhozza nemrég bemutatott, első asztali monitorját. A Display 23,8” névre keresztelt megjelenítő FullView kijelzője keskeny, mindössze 5,72 mm-es kávát kapott, Full HD felbontású, valamint 1000:1 kontrasztaránnyal rendelkezik, és szemvédő funkcióval is ellátták. A monitor nem csak számítógépekkel, hanem mobiltelefonokkal is könnyedén összekapcsolható. A Display 23,8” április 23-tól elérhető a Huawei kereskedelmi partnereinél bruttó 63.990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron.

2021. április 23. 12:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35