30 éves a CD-lemez - vajon mennyi van hátra?

Milkovits Gábor, 2009. március 9. 19:04

A Philips egész pontosan három évtizede mutatta be a nagyközönségnek a Sonyval közösen kifejlesztett első CD-lemezt, amely sok tekintetben forradalmasította az otthoni zenehallgatást és a számítógépes adattárolást.

A Philips 1979. március 8-án tárta a publikum elé az első CD-prototípust, amely a kis termetű holland mesehős után a „Pinkeltje” (kb. „Hüvelyk Matyi”) kódnevet viselte, nyilvánvalóan arra utalva, hogy jóval kisebb, mint a hagyományos analóg „bakelit” nagylemezek. A CD piaci bevezetésére csak 3 évvel később, 1982-ben került sor, azóta azonban az első valóban szinte minden háztartásba eljutó digitális médium hihetetlen karriert futott be. CD-lejátszóból 3,5 milliárd darabot, CD-ROM számítógépes meghajtókból 3 milliárdot, magukból a fekete helyett immár ezüstösen csillogó lemezekből pedig nem kevesebb, mint 240 milliárd példányt értékesítettek közel 27 év alatt.

A fentiek mellett persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a CD jelentette a technológiai alapot a későbbi DVD-hez majd a Blu-rayhez, amelyek az otthoni filmnézést alakították át, illetve még inkább kibővítették a digitális adattárolás lehetőségeit. Más kérdés, hogy a szórakoztató tartalmak digitalizálása egyúttal olyan egyszerű, gyors és minőségromlás-mentes másolást tett lehetővé, ami a magnókazetták vagy pláne a VHS videószalagok korában elképzelhetetlen volt. Mindez elsősorban a zeneipart taszította mély válságba, mivel az internetes fájlmegosztás szinte korlátlan teret enged az ingyenes letöltésnek, a kiadók valószínűtlenül drága CD-lemezei pedig nem igazán kínálnak pluszt a borsos árért.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50