Szemmel verés: tekintettel vezérelt zenelejátszó

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 7. 08:10

A japán DoCoMo egyik legfrissebb agyszüleménye a szemmel irányított lejátszó, melynek első működő darabját már be is mutatták.

A DoCoMo kutatási és fejlesztési részlegét soha nem lehetett lustálkodással vádolni, most a szemvezérlés gyakorlati megvalósításával álltak elő. A cég az első ilyen kísérleteket még tavaly folytatta le, ám akkor még egy nagyon kényelmetlen és bonyolult fejre húzható eszköz segítségével. A mérnökök azóta jelentősen finomítottak a megoldáson, és most már valóban egyszerűen használható, kényelmes, ám mégis többnyire értelmetlen terméket sikerült kifejleszteniük.

A CEATEC technológiai vásáron a gyakorlatban is bemutatott eszköz egy optikai érzékelőre épül, és valóban úgy működik, ahogy elképzelnénk. Tekintetünk jobbra fordítása például egy számmal előbbre ugratja a lejátszási listát, ugyanez ballra természetesen visszafelé léptet. A DoCoMo szerint még folytatják a kísérleteket, nem sorozatgyártásra érett modellről van szó, a fejlesztés folytatódik, csupán az eddig elért gyakorlati eredményeket akarták hogy is mondjuk, szemléltetni. Nagy kérdés, hogy mindez a technikai kunszton kívül mire lesz jó, ám ha a mindennapok felhasználói nem is kapkodnak majd érte, hatalmas segítség lehet a fogyatékkal élők milliói számára.


 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09