Trojan.FraudLoad - látszólag a saját internet-szolgáltatónktól érkezik

forrás Prim Online, 2010. február 24. 17:25

Hétről hétre más csomagolásban küldenek világgá szerzői egy számítógépes kártevőt, amely újra meg újra begyűrűzik a magyar netre is. Küldeményük most éppen a saját internet-szolgáltatónktól érkezett fontos és hasznos levélnek látszik, ám valójában egy rosszindulatú programot terjeszt - figyelmeztet a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája.

Ismét új színfolttal gazdagította kéretlen leveleink amúgy is tarka avarszőnyegét az a hacker-csapat, amely a szakmai körökben Trojan.FraudLoadnak nevezett számítógépes kártevőt zúdítja a világhálóra. Rosszindulatú programjukat az elmúlt hetekben előbb a DHL, a Facebook, majd a Microsoft nevében küldött levelekhez mellékelték.

"Most kimondottan testre szabott, s ezért még veszélyesebb csalit vetettek be. Üzenetük látszólag a saját internet-szolgáltatónktól érkezik" - tudjuk meg Szappanos Gábortól, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetőjétől. Az angol nyelvű kéretlen levél arról "tájékoztat", hogy e-mail postafiókunk beállításai megváltoztak, s az új paramétereket a csatolt .zip állományban találjuk. A hitelesség látszatát tovább növeli, hogy a hackerek a levél szövegébe a címzett domain-nevét is beillesztik, azaz a VirusBusterhez érkezett üzenet-példányokban virusbuster.hu végződésű postafiók-névre hivatkoznak. "Aki azonban lépre megy, s kinyitja a csatolmányt, már meg is fertőződött" - figyelmeztet a szakember.

A levélbe bújtatott kártevő, a Trojan.FraudLoad az úgynevezett trójai letöltők családjába tartozó rosszindulatú program. A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett programok. S hogy hogyan lehet egy trójai letöltő? Nos, úgy, hogy az internetre kilépve más rosszindulatú programokat tölt le a gyanútlan áldozat gépére.

"Az új támadási hullám láttán megint csak azt tanácsoljuk a számítógépezőknek: tartsák naprakészen antivírus-szoftverjüket, s persze ne halogassák a cégek által kibocsátott biztonsági frissítések telepítését sem" - hangsúlyozza Szappanos Gábor.

Kulcsszavak: VirusBuster security vírus

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tudjuk, hogy kritikus a jelszavak cseréje, de mégsem tesszük meg

Egy friss felmérés szerint bár a lakosság háromnegyede gondolja úgy, hogy meg kell változtatni bizonyos időközönként az online felületeken használt jelszavakat, egyharmaduk nem teszi ezt meg. Sőt, az internetes vásárlók ötöde minden felületen ugyanazt a belépési azonosítót használja. A biztonságos internethasználathoz azonban elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk az ilyen alapvető adatvédelmi beállításokkal. Éppen ezért az OTP Mobil egy edukatív, online információs kampányt indított, melyben gyakorlati, egyszerűen alkalmazható tanácsokkal, tippekkel látja el az internetezőket. 

2024. április 12. 10:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09