Az abszolút humán interfész: saját magunk

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 18. 19:44

Egy fejlesztés alatt álló, ám már működőképes rendszerben úgy használhatjuk saját kezünket billentyűzetként, hogy nem kell chipet a bőrünk alá ültetni, vagy speciális fóliával bevonni a kezünk.

A Skniput nevet viselő rendszer azon alapul, hogy bár ez legtöbbünknek nem tűnik fel, de valójában az ízületek és a puha szövetek meglehetősen változatos formába rendeződése miatt a kéz kisebb ütésre számos helyen teljesen eltérő hangot ad. Ezeket az akusztikai különbségeket ismeri fel és elemzi az új rendszer, mely ma még kísérleti fázisban van, de idővel a hétköznapok részévé válhat.

A saját testünk érintésének hangját magunk is vezetjük, ezt érzékeli a most még kissé bumfordi karszalag, melyet a könyök fölött helyeznek el. A jelek elemzés után szinte bármilyen kóddal elláthatóak, ugyanúgy kioszthatóak, mint egy billentyűzet kalibrálása esetén. A praktikusan mindig kéznél levő felület használatának határai ma még teljesen fel sem mérhetőek. Az egyszerű tetrisz játéktól a hordozható médialejátszó kézre eső vezérlésén át bonyolultabb feladatokig számos felhasználási mód elképzelhető.Amennyiben sikerül a megoldást tökéletesíteni és jelentősen lecsökkenteni méretét, néhány éven belül a ma még alacsony költségvetésű sci-fi filmeket idéző megoldás könnyen elterjedhet és a mindennapi élet részévé válhat.

Kulcsszavak: tudomány

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

2024. április 12. 18:50

Itt az első magyar emoji-körkép

Szinte minden magyar internetező használ hangulatjeleket, mégis a háromnegyedüknél előfordult már, hogy nem ismerte egy-egy emoji jelentését - derült ki egy friss országos, reprezentatív kutatásból. A felmérés alapján a különböző generációk sokszor más jelentést tulajdonítanak egy-egy hangulatjelnek: a mosolygó fej vajon kedves vagy negatív jelző? Mit jelenthet a vörös zászló, a bohóc vagy a barack? Most segítünk megfejteni az emoji-használat különbségeinek okait.

2024. április 12. 16:54

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Csaknem ötven munkaadó várta a hallgatókat a Széchenyi-egyetem Állásbörzéjén

Nagy népszerűségnek örvendett a győri Széchenyi István Egyetem áprilisi Állásbörzéje az intézmény hallgatói körében, akik közel ötven vállalkozással és intézménnyel kerülhettek közelebbi kapcsolatba. A fiatalok közül sokan találják meg gyakorlati helyüket, sőt állásukat is a félévente megrendezett programon.

2024. április 12. 11:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09