Flashalternatívát fejleszt az Apple

Milkovits Gábor, 2010. május 10. 08:01

Az Apple Insider hírblog értesülése szerint a Flash alternatívájaként használható szoftvert fejleszt az Apple, ami a cég és az Adobe közötti friss ellenségeskedés fényében egyáltalán nem meglepő.

A „Gianduia” névre hallgató technológiát állítólag már tavaly bemutatta az Apple szoftverfejlesztőknek, kísérleti jelleggel. A cégtől kiszivárgott információk szerint a Gianduia egy olyan, széles körű internetes alkalmazások fejlesztését és futtatását támogató platform, amely az iparág által elfogadott szabványokon alapszik. Ez utóbbi azért is kiemelten fontos, mert Steve Jobs éppen azon az alapon kritizálta a Flasht, hogy az egy „zárt technológia”, amely felett az Adobe gyakorolja a kizárólagos ellenőrzést. A Gianduia-t az Apple állítólag már használja is a One to One programban, az iPhone helyfoglalási rendszerénél, valamint Genius Bar és Personal Shopping vevőszolgálati megoldásainál.

Az Apple első lépésként száműzte az Adobe Flash szoftverét az új iPad mini táblagépről, majd Steve Jobs a sajtóban is kritizálta a programot. Pedig a legtöbb internetes videó, játékprogram és egyéb beépülő megoldás éppen a Flash segítségével kel életre a weboldalakon, alternatív technológiája pedig egyelőre csak a Microsoftnak van, a Silverlight képében. Igaz, a jövendő HTML5 szabvány remélhetőleg változtat majd ezen, és alapból támogatni fogja a fent említett alkalmazások futtatását webes környezetben. Az Apple lépéseire válaszul az Adobe nemrég bejelentette, hogy nem fejleszt több Flash alkalmazást az iPhone-ra.

Kulcsszavak: Apple Adobe flash iPhone iPad

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Philips bemutatja az új Evnia gaming monitort

Az Evnia bemutatja 5000-es gaming monitor sorozatának új, díjnyertes tagját. A Philips Evnia 27M2N5500 mindent tartalmaz, amire egy felhasználónak szüksége van a lebilincselő gaming élményhez és a folyamatos kiváló teljesítményhez, miközben nagyobb figyelmet fordít a fenntarthatóságra: 27 hüvelykes (68,5 cm) Fast IPS panel QHD felbontással, 180 Hz-es frissítési ráta, akár 0,5 ms MPRT és 1 ms GtG válaszidők, DisplayHDR 400 és teljesen új, környezetbarát dizájn.

2024. május 26. 16:59

Profi tippek a tudományos anyagok hatékony olvasásához BOOX tabletekkel

A tudósoknak, kutatóknak és diákoknak a kutatási cikkek olvasása olyan, mintha egy tudástornyot építenének. Minden tégla egy-egy információt képvisel, amit alaposan megvizsgáltak, hogy biztosítsák a zökkenőmentes integrációt a teljes szerkezetbe. Tekintettel az információsűrűségre, a tudományos művek olvasása mindig tanulságos, ugyanakkor megterhelő. A produktivitás javításához megfelelő módszerekre és eszközökre van szükségünk.

2024. május 24. 13:04

Magas felbontás és fejlett csatlakoztathatóság otthoni és irodai használatra

A kijelzőspecialista AOC büszkén mutatja be új, elegáns QHD modelljét, a B3 sorozat B2C monitorcsaládjának értékorientált kiegészítését. A 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC Q27B3CF2 QHD felbontást (2560x1440) kínál otthoni és irodai környezetbe egyaránt, és elegáns dizájnnal ötvözi a funkcionális kiválóságot. Az olyan funkciók, mint a 100 Hz képfrissítési ráta, az USB-C csatlakoztathatóság (65 W Power Delivery tápellátással) és az Adaptive-Sync lehetővé teszik a produktív és kényelmes munkavégzést – mindezt rendkívül jó árazással kombinálva.

2024. május 23. 18:03

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17