Szuperszámítógépekhez való vízhűtőrendszert fejlesztettek ki tudósok

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 10. 09:20

Jelentősen csökkentheti az adatközpontok áramfogyasztását az a szuperszámítógépekhez tartozó vízhűtőrendszer, melyet svájci tudósok fejlesztettek ki a közelmúltban.

Az adatközpontok áramfogyasztásának akár a felét is kiteheti a szuperszámítógépek túlmelegedését megakadályozni hivatott léghűtőrendszerek energiaigénye. Az Aquasar nevű új, víz alapú hűtőrendszer ezt az áramigényt csökkenti jelentősen.

"Az Aquasar fontos hozzájárulást jelent egy fenntartható, nagy teljesítményű processzor és számítógéprendszer kifejlesztéséhez. A jövőben a processzorok hatékonyságának meghatározó tényezője lesz a hozzá kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás is" - hangsúlyozta Dimosz Poulikakosz, a projekt vezetője.

Az új hűtőtechnológiát a zürichi szövetségi technológiai intézet az IBM-mel közösen fejlesztette ki. Az intézet közlése szerint a vizes hűtőrendszer a szuperszámítógép szén-dioxid-lábnyomát akár 85 százalékkal is csökkentheti, ami évi 30 tonnányi karbonkibocsátás megspórolását jelentheti.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09