Amerikában a kiberkalózok a közösségi oldalakon támadnak

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 12. 11:16

Amerikában a kiberkalózok leginkább a közösségi oldalakon támadnak, az utóbbi két évben 4,5 milliárd dollár kárt okoztak magánszemélyeknek az internetes bűnözők - írta a Consumer Reports fogyasztói magazin.

Ma már az internetező amerikaiak kétharmada tagja valamelyik közösségi portálnak, például a Facebooknak vagy a MySpace-nek. Ez az arány az utóbbi egy évben csaknem megkétszereződött.

Sok millió felhasználó azonban nem ügyel a biztonságra, és kényes, személyes adatok közlésével veszélynek teszi ki saját magát és családját - derült ki a magazin felméréséből, amelyet kétezer háztartásban végeztek.

A Consumer Reports adatai szerint az utóbbi egy évben a közösségi oldalakat használók 9 százalékát érte támadás, gépeiket vírusok fertőzték meg, ellopták személyes adataikat vagy zaklatták őket.

A közösségi oldalakra látogatók jelentős hányada ugyanakkor nincs tisztában a kockázatokkal, 40 százalékuk például félelem nélkül megadja teljes születési időpontját. A családosok 26 százaléka helyez fel fotókat gyerekeiről, közölve nevüket, megkönnyítve a ragadozók dolgát.

Az ismert számítógépes fenyegetések, köztük a kém- és adathalászprogramok továbbra is magas arányban vannak jelen az összes internetező körében, a vírusfertőzések száma tavaly jelentős mértékben nőtt.

Nicole Ozer, az ACLU jogvédő szervezet észak-kaliforniai szakértője szerint a közösségi portálok bővítik a bűnözők online működési terepét, "még csak az elején vagyunk mindannak, ami ennyi információ közlésével jár".

A legnagyobb szolgáltató, a 400 milliós aktív tagságú Facebook oldalán bármely bűnöző rákereshet bizonyos személyes adatokra, ha azokat a felhasználók nem védik le. Charles Pavelites, a Szövetségi Nyomozó Irodával, az FBI-jal együttműködő ICCC internetes biztonsági
panaszközpont szakértője azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy a virtuális világban ugyanolyan óvatossággal járjanak el személyes adataik közlésénél, mint a nem számítógépes valóságban.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Tudjuk, hogy kritikus a jelszavak cseréje, de mégsem tesszük meg

Egy friss felmérés szerint bár a lakosság háromnegyede gondolja úgy, hogy meg kell változtatni bizonyos időközönként az online felületeken használt jelszavakat, egyharmaduk nem teszi ezt meg. Sőt, az internetes vásárlók ötöde minden felületen ugyanazt a belépési azonosítót használja. A biztonságos internethasználathoz azonban elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk az ilyen alapvető adatvédelmi beállításokkal. Éppen ezért az OTP Mobil egy edukatív, online információs kampányt indított, melyben gyakorlati, egyszerűen alkalmazható tanácsokkal, tippekkel látja el az internetezőket. 

2024. április 12. 10:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09