A Magyar Telekom 50 forint osztalékot tervez

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 14. 12:03

A Magyar Telekom igazgatósága a 2010. évi eredmény után 50 forint osztalékot javasol minden 100 forint névértékű törzsrészvény után - közölte a társaság a BÉT honlapján hétfőn.

A tervezett osztalékjavaslatot a most rendelkezésre álló információk alapján hozta meg a testület.

Az osztalékjavaslat kissé elmarad a piaci várakozásoktól. Az Equilor is magasabb, 55-60 forintos osztalékot várt, ám az MTI-nek eljuttatott véleményük szerint a még így is 10 százalék feletti osztalékhozammal forgó részvények akár 580 forintig emelkedhetnek.

Hozzáteszik, hogy bármilyen makrogazdasági momentum vagy kötvénypiaci hozamemelkedés ronthat a társaság megítélésén, az elmúlt hetek árfolyam-eróziójában azonban mindenképpen fordulatra számítanak ezt követően.

Az első háromnegyed éves gyorsjelentésben Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a távközlési szektorra is kivetett különadó jelentősen befolyásolja a társaság eredményeit. Ebben az évben a különadó teljes összege körülbelül 27 milliárd
forint lesz, és várhatóan érinti majd az EBITDA-t is. A társaság a kormányzati megtakarító intézkedések nyomán 5-7 milliárd forintos negatív hatással számol a 2010-es árbevételt és az EBITDA-t tekintve, de - jegyzi meg az elnök-vezérigazgató - várhatóan kisebb hatással lesznek az idei eredményekre.

Korábbi piaci vélekedések szeri a cég jelentős eredménytartaléka lehetővé tenné ugyan a 74 forintos osztalék kifizetését a következő néhány évben, de 2011-től már igen nagy a valószínűsége, hogy ez alatti - ám 54 forint feletti - összegre számíthatnak a befektetők a különadó miatt.

A tavalyi eredmény után a cég részvényenként 74 forint osztalékot szavazott meg a részvényeseknek. A társaság a 77 milliárd forint osztalékot a  74,2 milliárd forint nettó eredményből, míg a fennmaradó 2,8 milliárd forintot az eredménytartalékból fizette ki.

Az osztalékjavaslat hétfői bejelentését követően a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában forgó részvény ára emelkedett ugyan, de így is az éves minimum záróár alatt maradt. Délután 16 óra után a részvény 534 forintot ért, 0,56 százalékkal maradt el a múlt hét pénteki zárótól.

Az elmúlt egy évben a papír ára 536 és 815 forint között alakult.

Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Az Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletágának felvásárlásával tovább erősíti piacvezető szerepét a Daniella Villamosság a pécsi régióban.

2024. július 15. 11:39

Így vásárolunk autót – az ár mellett a márka és a műszaki paraméterek számítanak leginkább

A 16-59 éves magyarok közel egyötöde tervez autóvásárlást a közeljövőben, több mint felük kétmillió forint alatti összeget szán erre – derül ki a Chery Group megbízásából készült, reprezentatív felmérésből. Bár a többség számára az ár a legfontosabb szempont, a férfiak körében ugyanennyire számít az is, hogy megbízható és ismert gyártó járműve legyen, illetve sokan kiemelték a műszaki paramétereket is.

2024. július 15. 10:12

Radikálisan javult a hatékonyság és az eredményesség a gyárakban AI megoldásokkal

Az elmúlt évek során a Zyxel Networks, a biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója világszerte átalakította a gyártóüzemeket. A kis önálló gyáraktól a több telephelyen működő hatalmas üzemekig, a bútorgyártóktól a húsfeldolgozókig ezek a gyártók most villámgyors csatlakozási lehetőséget és intuitív, központosított hálózatirányítást élveznek gyáraikban és raktáraikban, ami radikális javulást eredményez a hatékonyságban és az eredményességben.

2024. július 14. 15:50

Kihirdették az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét

Kihirdették az EU mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét („MI-Rendelet”), amely a világon az első igazán átfogó, mesterséges intelligenciával („MI”) kapcsolatos, szektorsemleges jogszabály.

2024. július 14. 13:49

A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért

A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért utánpótlásprogramja első lépéseként jelképes regisztrációs díj ellenében elérhető Summit Youth jegyekkel várja a 25 év alatti, szakmai felsőoktatásban tanuló hallgatókat az idei Marketing Summiton. Az utánpótlásprogram alapvető célja, hogy a jövő szakmai generációja megismerje az aktuális trendeket, kihívásokat és az arra adandó gyakorlati válaszokat. A Marketing Summit Youth, mint a jövő marketingeseinek csúcstalálkozója pedig végső soron vonzóbbá teheti a hazai márkákat és ügynökségeket is a fiatal tehetségek számára.

2024. július 14. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01