A Magyar Telekom 50 forint osztalékot tervez

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 14. 12:03

A Magyar Telekom igazgatósága a 2010. évi eredmény után 50 forint osztalékot javasol minden 100 forint névértékű törzsrészvény után - közölte a társaság a BÉT honlapján hétfőn.

A tervezett osztalékjavaslatot a most rendelkezésre álló információk alapján hozta meg a testület.

Az osztalékjavaslat kissé elmarad a piaci várakozásoktól. Az Equilor is magasabb, 55-60 forintos osztalékot várt, ám az MTI-nek eljuttatott véleményük szerint a még így is 10 százalék feletti osztalékhozammal forgó részvények akár 580 forintig emelkedhetnek.

Hozzáteszik, hogy bármilyen makrogazdasági momentum vagy kötvénypiaci hozamemelkedés ronthat a társaság megítélésén, az elmúlt hetek árfolyam-eróziójában azonban mindenképpen fordulatra számítanak ezt követően.

Az első háromnegyed éves gyorsjelentésben Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a távközlési szektorra is kivetett különadó jelentősen befolyásolja a társaság eredményeit. Ebben az évben a különadó teljes összege körülbelül 27 milliárd
forint lesz, és várhatóan érinti majd az EBITDA-t is. A társaság a kormányzati megtakarító intézkedések nyomán 5-7 milliárd forintos negatív hatással számol a 2010-es árbevételt és az EBITDA-t tekintve, de - jegyzi meg az elnök-vezérigazgató - várhatóan kisebb hatással lesznek az idei eredményekre.

Korábbi piaci vélekedések szeri a cég jelentős eredménytartaléka lehetővé tenné ugyan a 74 forintos osztalék kifizetését a következő néhány évben, de 2011-től már igen nagy a valószínűsége, hogy ez alatti - ám 54 forint feletti - összegre számíthatnak a befektetők a különadó miatt.

A tavalyi eredmény után a cég részvényenként 74 forint osztalékot szavazott meg a részvényeseknek. A társaság a 77 milliárd forint osztalékot a  74,2 milliárd forint nettó eredményből, míg a fennmaradó 2,8 milliárd forintot az eredménytartalékból fizette ki.

Az osztalékjavaslat hétfői bejelentését követően a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában forgó részvény ára emelkedett ugyan, de így is az éves minimum záróár alatt maradt. Délután 16 óra után a részvény 534 forintot ért, 0,56 százalékkal maradt el a múlt hét pénteki zárótól.

Az elmúlt egy évben a papír ára 536 és 815 forint között alakult.

Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

FoxPost néven megy tovább a Packeta és FoxPost egyesített cége

A Packeta és a FoxPost egyesítése után a tulajdonosok a lokális márka megtartása mellett döntöttek, ezért az új vállalat FoxPost néven működik tovább. A névváltás, a Packeta csomagautomatái esetében az arculat fokozatos frissítésével is jár, amely a FoxPost megjelenéséhez igazodik, ezzel biztosítva az egységes márkamegjelenést és erősítve a vállalat piaci jelenlétét.

2024. október 21. 15:02

Közösen tehetjük versenyképesebbé és fenntarthatóbbá Európát

Véget ért az idei TECHTOGETHER+ járműipari rendezvény, melynek keretében szakmai fórum, kiállítás és mérnökhallgatói verseny is zajlott. 

2024. október 21. 13:25

Indításrásegítő és a zseblámpába épített powerbankek a Sandbergtől

Hatalmas frusztrációt tud okozni egy nem induló autó. Ennek általában több oka is lehet, melyek között gyakori eset az autó akkumulátorának lemerülése. Ilyenkor ideiglenes megoldást jelenthet az autó bikázása. Ehhez viszont indító kábelre és külső erőforrásra is szükség van. A Sandberg Car Jumpstarter Powerbank 10000-et pontosan erre találták ki.

2024. október 21. 11:47

Online megoldásokkal fejlődik az egészségügyi ellátás

Online időpontfoglalás, e-recept, egészségügyi applikációk, telemedicina – ezek az innovatív technológiák már elengedhetetlen jellemzői a mindennapoknak, új korszakot indítottak a hazai egészségügyben is. A COVID világjárvány alatt ugrott meg a digitális megoldások iránti igény mind a betegek, mind az orvosok részéről. A digitalizáció segítette a pandémia jelentette kihívások megoldását, majd a hosszú távú fejlődés kulcsává is vált. A fejlesztések nemcsak az ellátás minőségét növelik, hanem az orvos-beteg bizalmat is erősíti.

2024. október 21. 10:13

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Nemrég egy olyan új webshop-óriás jelent meg a magyar piacon, amely a legnagyobb európai hátterű online piactér, ahol az aktív vásárlók száma a teljes régióban meghaladta a 20 milliót. Az Allegro Lengyelországból indult, ám már most több mint 5 millió felhasználója van Lengyelországon kívül. A magyar piacra lépés alaposan felboríthatja az itthoni kereskedelmet is.

2024. október 20. 10:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy év alatt 45 milliárd forintot loptak el tőlünk a digitális bűnözők

2024. október 15. 16:51

Idén már ezernél is több résztvevőt várnak a Service Design Day-re

2024. október 7. 09:59

Innovációs versenyen méretik meg magukat a világ egyetemistái

2024. október 2. 19:34

Országos kutatásból netezési körkép: a magyarok többségének élete elképzelhetetlen net nélkül

2024. szeptember 29. 15:24