Közös érdek az elektronikai hulladék szelektív gyűjtése

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 2. 16:13

A feleslegessé vált mobiltelefon, fényforrás, porszívó nem csak környezetterhelő, hanem érték is - állítják az MTI által megkérdezett szakemberek.

Nagy Andor, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke kifejtette: a Hollandiából származó papírdobozos "Jekko" módszer megoldást kínál arra, hogy az elhasznált izzókat, elemeket és kisméretű elektromos készülékeket otthon, munkahelyen vagy az iskolában külön lehessen gyűjteni a visszagyűjtést koordináló szervezetek számára.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon használatos elektronikai berendezések összetevő anyagának már több mint 80 százalékát dolgozzák fel újra, lehetővé téve, hogy a visszanyert anyagokból új termékek készülhessenek, és a bennük lévő veszélyes és nem hasznosítható anyagok semlegesítése megtörténjék.

A magyarországi visszagyűjtési rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti a háztartási elektronikai hulladékot - mondta Tóth Zoltán, az elektromos hulladékok begyűjtésének és újrahasznosításának koordinálásával foglalkozó Electro-Coord
Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: begyűjtő papírdoboz akciót szerveztek, ennek során ingyen osztogatták a kihajtogatható dobozokat az otthoni elektronikai hulladék összegyűjtésére.

Az Elektro-Coord ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a nagy elektronikai termékgyártók által létrehozott Electro-Coord Magyarország - amelyhez mostanra Magyarországon mintegy 400 gyártó csatlakozott - 2005 óta dolgozik a piacon. Az elmúlt öt év alatt több mint százezer tonna elektronikai hulladékot gyűjtöttek be, ez mintegy 10 milliárd forint költséget jelentett.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 2008 végéig kellett elérni az egy főre jutó 4 kilogrammos visszagyűjtési arányt, ami 40 ezer tonna a teljes lakosságra vetítve, de 44 ezer tonnát sikerült begyűjteni, ezzel az újonnan csatlakozott országok közül Magyarország elsőként teljesítette az uniós elvárást. A kereskedőknek is vissza kell venniük a "régi készüléket", akár házhoz szállításnál is vállalják ezt, az Electro-Coord ugyanis ingyen elviszi tőlük az elektronikai hulladékot.

Világviszonylatban évente mintegy 40 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik. Egy átlagos mobiltelefonban például a periódusos rendszer több mint 40 eleme megtalálható, köztük több nemesfém is (például 24 milligramm arany). Csak a világon eddig legyártott mobiltelefonokban mintegy 300 tonna ezüst, 29 tonna arany és 11 ezer tonna réz "szunnyad". Ezeknek a fémeknek a bányászata óriási természeti terhelést jelent, és belátható időn belül el is fogynak, ezért fontos a hulladékká vált elektronikai berendezések újrahasznosítása.

Kulcsszavak: környezetvédelem

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

Megvette a Netflix a Marsra magyar! első évadát

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című sorozat első évada május 15-én került fel a Netflixre, ahol már másnap bekerült a Top10 legnézettebb TV Show közé Magyarországon. A döntés, hogy egy márkával közösen létrehozott magyar sorozat megjelenik hazai és nemzetközi streaming platformokon is, rendkívüli siker a hazai médiaiparban. 

2024. május 24. 17:44

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Profi tippek a tudományos anyagok hatékony olvasásához BOOX tabletekkel

A tudósoknak, kutatóknak és diákoknak a kutatási cikkek olvasása olyan, mintha egy tudástornyot építenének. Minden tégla egy-egy információt képvisel, amit alaposan megvizsgáltak, hogy biztosítsák a zökkenőmentes integrációt a teljes szerkezetbe. Tekintettel az információsűrűségre, a tudományos művek olvasása mindig tanulságos, ugyanakkor megterhelő. A produktivitás javításához megfelelő módszerekre és eszközökre van szükségünk.

2024. május 24. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17