A Foxconn Kínán belül is az alacsonyabb bérű helyekre telepít át

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 7. 08:40

A Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező tajvani Foxconn nemcsak dolgozóinak országok közti áttelepítésével igyekszik költségeit lefaragni; most Kínán belül is az alacsonyabb bérű területekre csoportosítja át termelését és több százezer dolgozóját.

A világ legnagyobb elektronikai összeszerelője eddigi legfontosabb kínai termelési központjából, Sencsenből (Shenzhen) akarja áttelepíteni 200 ezer dolgozóját az ország belső részeibe, ahol a bérszínvonal jelentősen alacsonyabb.

A Hongkong közelében fekvő Sencsenben az egymillió kínai Foxconn alkalmazott fele, mintegy 500 ezer ember dolgozik. A következő években - a cég szóvivőjének nyilatkozata szerint - ebből 200 ezer munkahelyet az ország belső részeibe telepítenek át.

A sencseni telephely ugyanakkor nem szűnik meg, a Foxconn termelési és kutatási központtá alakítaná, ahol főleg mérnöki, kutatói és tervezői munkahelyek létesülnének.

A Foxconn korábbi bejelentése szerint csak az idén mintegy 400 ezer új munkahelyet hozna létre Kínában, ezek többségét a gazdaságilag legfejletlenebb belső és északi körzetekben.

A Foxconn elektronikai berendezéseket szerel össze más neves elektronikai cégek megrendelésére; legnagyobb partnere a Dell, a Hewlett-Packard és az Apple.

A cég kínai dolgozóinak jelentős fizetésemelését jelentette be a múlt nyáron, miután sencseni gyárában számos öngyilkosság történt, és ezeket összefüggésbe hozták a munkakörülményekkel, illetve a fizetésekkel.

Magyarországon a Foxconn a legjelentősebb tajvani befektető  3 magyarországi üzemében csaknem 6 ezer embert foglalkoztat.

Kulcsszavak: Kína +céginfo Foxconn

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az SAP Hungary és a Gábor Dénes Egyetem

Hosszú távra szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a hazai üzleti informatikai szektor vezető szereplője, az SAP Hungary, és a sokrétű IT és gazdasági képzési portfólióval rendelkező, innovációban élen járó Gábor Dénes Egyetem. Az együttműködési szerződést az egyetem tanévnyitó ünnepségén írta alá Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója és Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

2024. szeptember 16. 11:43

82%-kal nőtt a BÉT-en jegyzett kibervédelmi cég, a ViVeTech bevétele

82 százalékos növekedéssel, 742,4 millió forintra növelte nettó árbevételét a 2024-es év első hat hónapjában a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett kibervédelmi cég az előző év azonos időszakában elért 408,6 millió forintról. A ViVeTech Nyrt. adózott eredménye ezzel párhuzamosan 67 százalékkal, 91,1 millió forintra emelkedett a tavalyi év első felében elért 54,7 millió forintos szintről – derül ki a társaság által publikált 2024. első féléves jelentéséből.

2024. szeptember 15. 13:33

Kell-e a digitalizáció és az MI a cégekben, vagy divatos pénzkidobás?

Egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy időt és kiadást spórolhat a digitalizáció és a mesterséges intelligencia használatával, de csak kevesen vannak, akik a megvalósítással valódi előnyhöz jutnak. Kurinyecz Gergely, digitalizációs szakértő a nagyvállalatok egyedi működésére szabott folyamatainak digitalizációjában szerzett tapasztalatai alapján segít felvázolni a szoftverek adta lehetőségeket, és mutat rá a gyakori buktatókra.

2024. szeptember 15. 10:11

Magyarország legjobb munkáltatói között a Yettel

Mit jelent a céges kultúra vagy a munkavállói jóllét, hogyan lehet a jelölteket bevonzani, miként lehet hatékony a munkatársak hosszú távú elköteleződése és hol a helye a fenntarthatóságnak? Többek közt ezeket a szempontokat vizsgálta egy független nemzetközi intézet, a TOP Employer Institute. Az eredmények alapján a Yettel hazánk legjobb munkáltatói közé került – az elismeréssel Magyarországon mindössze 17 cég rendelkezik.

2024. szeptember 13. 11:59

Alapjaiban alakul át a munkaerőpiac szerkezete

A magyar munkaerőpiac közelít a teljes foglalkoztatottsághoz, mely a következő években számos további kihívás elé állítja a gazdaságot. A munkaerőpiacra ható globális trendek, a digitális átmenet és az új technológiák pedig alapvetően formálják át a munka világát. Az automatizáció, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitális megoldások egyre inkább átalakítják a munkahelyeket és a munkavégzés módját. A külföldi munkavállalók szabályozott keretek között történő alkalmazása pedig lehetővé teszi a vállalatok számára a globális munkaerőpiac lehetőségeinek kihasználását – vázolta fel a jövő munkaerőpiaci kihívásait és lehetőségeit Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.

2024. szeptember 12. 18:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27