Informatikai konferencia a Kaposvári Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 28. 09:33

A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke szerint a kutatás terén már közel vagyunk ahhoz, hogy Európa egy hasonló föderális állammá váljon, mint amilyen az Egyesület Államok, amire azért van szükség, hogy Európa a kutatásra alapozva versenyképes legyen a világon.

Kroó Norbert szerdán Kaposváron, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) háromnapos jubileumi, 20. Networkshop konferenciájának nyitónapján tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "a legfontosabb, ha nem a legfontosabb európai infrastruktúra, az információs technológiákon alapuló infrastruktúra", s ebben azok az európai programok, amelyeknek a NIIF Program is része, kulcsszerepet játszanak. A magyar kutatók elismertek a világon, amire büszkék lehetünk - tette hozzá az akadémikus.

 Szávai Ferenc, a rendezvénynek az idén először otthont adó Kaposvári Egyetem rektora kiemelte, hogy az egyetemen igyekeznek kihasználni a hálózat adta lehetőségeket, folyamatosan fejlesztik a technológiát, az adatbázisokat, a szoftvereket. Megjegyezte, hogy az információk sokaságából összeadódó tudás nemcsak az oktatásban vagy a kutatásban hasznosítható, hanem egyúttal versenyképessé tesz, az informatikának meghatározó szerepe van a mindennapokban, átalakítja a társadalmat, a gazdaságot, a gondolkodásunkat.

 A konferencia több mint háromszázan résztvevője – főként felhasználók és hálózatépítők - hét szekcióban 115 előadást hallhat, a többi között a közgyűjteményi tartalomszolgáltatásról, az adatbázis-kezelésről, jogi szabályozásról és etikai kérdésekről.

 A szakemberek átfogó képet kapnak a kutatási, felsőoktatási és közoktatási intézmények, továbbá a könyvtárak, múzeumok és levéltárak elektronikus infrastruktúrájáról, a számítógép-hálózatok és alkalmazásaik terén elért fejlesztési eredményekről és alkalmazási tapasztalatokról. A rendezvény egyúttal fórumot biztosít a fejlesztők és alkalmazók közötti tapasztalatcserére, a nemzetközi fejlődési trendek és fejlesztési irányok áttekintésére, az ezekhez illeszkedő hazai tervek megvitatására is.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Az Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletágának felvásárlásával tovább erősíti piacvezető szerepét a Daniella Villamosság a pécsi régióban.

2024. július 15. 11:39

Így vásárolunk autót – az ár mellett a márka és a műszaki paraméterek számítanak leginkább

A 16-59 éves magyarok közel egyötöde tervez autóvásárlást a közeljövőben, több mint felük kétmillió forint alatti összeget szán erre – derül ki a Chery Group megbízásából készült, reprezentatív felmérésből. Bár a többség számára az ár a legfontosabb szempont, a férfiak körében ugyanennyire számít az is, hogy megbízható és ismert gyártó járműve legyen, illetve sokan kiemelték a műszaki paramétereket is.

2024. július 15. 10:12

Radikálisan javult a hatékonyság és az eredményesség a gyárakban AI megoldásokkal

Az elmúlt évek során a Zyxel Networks, a biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója világszerte átalakította a gyártóüzemeket. A kis önálló gyáraktól a több telephelyen működő hatalmas üzemekig, a bútorgyártóktól a húsfeldolgozókig ezek a gyártók most villámgyors csatlakozási lehetőséget és intuitív, központosított hálózatirányítást élveznek gyáraikban és raktáraikban, ami radikális javulást eredményez a hatékonyságban és az eredményességben.

2024. július 14. 15:50

Kihirdették az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét

Kihirdették az EU mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét („MI-Rendelet”), amely a világon az első igazán átfogó, mesterséges intelligenciával („MI”) kapcsolatos, szektorsemleges jogszabály.

2024. július 14. 13:49

Új generációs kamerakészlet tartalomgyártóknak

Debütált a ZV-E10 II, a Sony legnépszerűbb tükör nélküli ZV-E10 kamerájának második generációs verziója. Az eredeti ZV-E10 a Sony videós tartalomgyártóknak szánt ZV kamerasorozata alappilléreként könnyű, kompakt, sokoldalú eszközt kínált kezdő és haladó tartalomgyártóknak egyaránt. Az új ZV-E10 II rendelkezik az eredeti kamera tartalomgyártók által kedvelt összes funkciójával – mint például a „Creative Looks” beállítással, a „Product Showcase Setting” móddal, a „Background Defocus” funkcióval és az oldalra nyitható, változtatható szögű képernyővel –, ugyanakkor még kifinomultabb és felhasználóbarátabb lett.

2024. július 14. 12:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01