Mit hoz az internetjövő Magyarországnak?

Dombi Gábor, 2011. május 19. 08:34

  Az e héten zajló Jövő Internet Hete  (Future Internet Week)  eseményt megelőzően magyar kutatók is létrehozták azt a szervezeti keretet, amely a hosszú távú, de a jövőt meghatározó stratégiai kutatásokat kapcsolja össze. A "Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform"  létrejöttét a Nemzeti Innovációs Hivatal kezdeményezte, felkérve a HUNGARNET Egyesületet e Platform megszervezésére és működésének koordinálására. A cél az, hogy a hazai kutatók és fejlesztők dolgozzák ki a magyar jövő Internet K+F stratégiáját programját.

A Jövő Internet Hete - amely az Európai Unió, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, az MTA SZTAKI, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az European Future Internet Assembly közös szervezésében valósult meg - olyan kérdésekre kereste a választ, amely a hazai kutatókat is foglalkoztatja. Fókuszban az interneten alapuló új szolgáltatások, az intelligens városok, felhő alapú rendszerek, az új hálózatok kiépítési problémái, a szállítás, energiafelhasználás, a közművek, e-egészségügy, média jövőbeli megjelenése áll. Fontos kérdés az is, hogy miképpen változtatja meg a társadalmat az embereket körbevevő épített világ egymással kommunikáló tárgyai.Az informatikai kutatásokban folyamatosan növekszik az internet részaránya. A jelenlegi európai kutatási keretprogram (ami 2013-ban ér véget) 9,1 milliárd eurót biztosít az infokommunikációs kutatásokra. Ezen belül a Jövő Internet kutatásra ezen összeg közel egyharmada jut. Európában a kutatásokra fordított összeg érezhetően hasznosul, hiszen míg 2009-ben az internet technológiai és szolgáltatási szektor európai bevétele 122 milliárdra rúgott (ez az EU IKT piacának 23%-a), várhatóan 2014-ben ez az arány eléri a 31 százalékot is.Magyarországon több olyan kutatási program is fut, amely nemzetközi, európai keretrendszerbe csatornázza be a hazai fejlesztési eredményeket. Az európai uniós programok jellemzően a tudományos intézmények, állami szervezetek és magánvállalkozások kooperációjára épülnek, így biztosítva a kutatási eredmények mielőbbi felhasználását. Jelenleg a hazai szakemberek a Jövő Internet-kutatásokban a következő területeken értek el kimagasló eredményeket: nagy hálózatok modellezése, kutató hálózatok új generációjának kidolgozása, teszt rendszerek kiépítése és alkalmazása, informatikai biztonság, kritikus infrastruktúrák védelme, a jövő vezeték nélküli
hálózatának kutatása, energiatakarékos hálózatok kutatása.Magyarországon a Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform megalakulásában is részt vállalt az összes nagy hazai egyetem és kutatóintézet. Mellettük az SAP, az IBM, a Magyar Telekom, a Hewlett-Packard, a Cisco, illetve olyan civil és érdekképviseleti szervezetek, mint az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Információs Társadalmi Érdekegyeztető Fórum is. Az eddigi csatlakozók száma immár elérte az 50-et.A Platformnak fél év áll a rendelkezésére, hogy a Future Internet Week tanulságai alapján elvégezze az európai és a hazai helyzet elemzését, s kidolgozza a magyar Jövő Internet Programot, amely illeszkedve az EU irányvonalához 2015-ig fogalmazza meg az itthon elérendő célokat-

Kulcsszavak: internet kutatás jövő

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kínában már meg is jelent az Európába is érkező, hajlítható HONOR Magic V3

A HONOR egy pénteki nagyszabású rendezvényen jelentette be Sencsenben következő generációs hajlítható csúcskészülékeit, a HONOR Magic V3-at és a HONOR Magic Vs3-at.

2024. július 15. 19:44

Hasznos időtöltés a nyaralás alatt

Végre kitört a vakáció, itt a jól megérdemelt pihenés ideje tanároknak, diákoknak egyaránt. Az értékes szabadidőt érdemes hasznosan eltölteni, például nyelvtanulással. Fülledt tantermekben, intenzív nyári nyelvtanfolyamokon görnyedés helyett azonban választhatjuk erre a hűvös szobát, vagy akár a strandot is, mégpedig a KRÉTA felületen térítésmentesen elérhető, nyelvtanulást segítő applikáció segítségével. 

2024. július 15. 17:58

Innovatív akadályfelismerő rendszert tesztelnek a berlini S-Bahnon

Az automatizált üzemeltetés kulcsfontosságú funkció a vasúti kapacitás bővítése és a vasút teljesítményének növelése szempontjából. Az S-Bahn Berlinnel együttműködve a Siemens Mobility akadályfelismerő rendszert telepített és tesztel első alkalommal folyamatos üzemmenet mellett. A rendszer kulcsfontosságú technológiai komponens a teljesen automatizált vezetés lehetővé tételéhez. 

2024. július 15. 16:17

Az ABB és a Cleanwatts együttműködési megállapodást írt alá

Az ABB, a villamosítás és automatizálás globális technológiai vezető vállalata és a Cleanwatts Digital s.a. (Cleanwatts), az összekapcsolt, fenntartható energiaközösségekben alkalmazott MI-alapú energiamegosztás szoftvermegoldásainak szolgáltatója bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a közösségek és épületek energiahatékonysági és energiagazdálkodási technológiáinak fejlesztésére.

2024. július 15. 14:40

K&H: harc az alattomos támadások ellen

A digitális eszközök használata vitathatatlanul megkönnyíti az életünket, az online tájékozódást és ügyintézést. Az eszközökön tárolt érzékeny adatok védelme azonban fokozott óvintézkedéseket igényel minden tulajdonostól.

2024. július 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01