Cisco: Catalyst 6500 újdonságok

forrás Prim Online, 2011. július 27. 08:24

A Cisco Catalyst 6500 család legújabb fejlesztései 2Tbit/s kapcsolási teljesítményt, hardver-gyorsított IPv4, IPv6 és NetFlow szolgáltatásokat valamint háromszoros teljesítményt és skálázhatóságot nyújtanak.

A Cisco számos újítást jelentett be a zászlóshajójának számító és egyben a világon legnagyobb számban értékesített, 6500-as sorozatú Cisco Catalyst kapcsolóhoz. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy e készülékek megfeleljenek azoknak a növekvő elvárásoknak, amelyek a következő évtizedben jelennek meg a hálózatokon a videoforgalom és a hálózatba kapcsolt eszközök számának növekedésével illetve a cloud computingra épülő üzleti modellek és a mobil munkavégzés terjedésével.  A fejlesztés legnagyobb előnye, hogy mindehhez nem kell lecserélni a teljes rendszert.

A több mint 500 szabadalmat magába foglaló Catalyst 6500 mára gyakorlatilag iparági szabványnak számít a kapcsolóplatformok között – e készülékre a világ épületek közötti, adatközponti, WAN és Metro Ethernet-hálózatainak egész sora épül. 1999-es bevezetése óta világszerte több mint 25 ezer ügyfélnél közel 700 ezer rendszert telepítettek mintegy 42 milliárd USD értékben. E készülékek összesen 110 millió portot szolgálnak ki. 2010 novemberében ez volt az első moduláris kapcsoló, amely már a 40 gigabites Ethernetes technológiát használta.

A Catalyst 6500 most tovább folytatja ezt a piacvezető, újító hagyományt, így például  hardverplatformról zökkenőmentesen támogatja az IPv4 és az IPv6 protokollt, új hálózatvirtualizációs funkciókat tesz elérhetővé, emellett az L4-7 integrált szolgáltatási modulok átfogó készletét és az alkalmazások teljesítményének és láthatóságának új figyelését biztosítja a teljesen átdolgozott NetFlow megvalósításával.

Újdonság a már régóta várt Catalyst 6500 sorozatú Supervisor Engine 2T, egy 2 terabites vezérlőkártya, amely bővítőkártyánként 80 Gbit/s sebességet kínál. Új, funkciókban gazdag 10 gigabites Ethernet vonali kártyák valamint a szolgáltatások új generációja biztosítja a legfejlettebb mobilitási, biztonsági, hálózatelemzési és terheléskiegyenlítési lehetőségeket.

Az eszköz lelkét jelentő új Supervisor Engine átviteli sebessége a korábbi 720 Gbit/s-ről 2 Tbit/s-ra nőtt, ami háromszoros növekedésnek felel meg. A teljesen új vonali kártyák és a 2 Tbit/s összkapacitású új Supervisor Engine minden Cisco E-sorozatú házzal kompatibilis, így csak minimális módosításra van szükség a meglévő Catalyst 6500 E-sorozatú infrastruktúrában. Ez a kompatibilitás szükségtelenné teszi a rendszer teljes lecserélését, ami nemcsak veszélyeztetné a hálózat folyamatos működését, hanem további munkaerőt, költségeket és időt igényelne.

További főbb előnyök és „világpremierek”


A Cisco IOS szoftver több mint 200 újabb funkcióval bővült, hogy megfeleljen az egyre magasabb szintű biztonsági, mobilitási, alkalmazási, hang- és videoátviteli, valamint virtualizációs igényeknek. Ilyenek például az Advanced Security Services biztonsági szolgáltatások a Cisco TrustSec teljes körű implementációjával, beleértve a vezetékes szintű titkosságot és védelmet biztosító, hardveres alapú MacSec megoldást. Ide tartozik a hálózat egészére vonatkozó szerepkör-kiutalást és perzisztenciát biztosító Security Group Tagging (biztonsági csoport jelölése), valamint a szerepkörök érvényesítésére szolgáló Security Group Access Control Lists (Biztonsági csoportok hozzáférésvezérlésének listái). Az egyedi Catalyst 6500 Supervisor 2T Layer 3 Security Group Tagging a földrajzilag nagyon elszórtan elhelyezkedő hálózatok esetében is fokozottan biztonságos együttműködést és kapcsolatot tesz lehetővé. A VRF-Lite, az MPLS és a natív hardveralapú VPLS révén elérhető Scalable Network Virtualization Services (méretezhető hálózati virtualizációs szolgáltatások), valamint az MPLS over GRE az interfész teljes sebességével rendelkezésre állnak.
Új generációs szolgáltatási modulok. Az új L4-7 mobilitási, biztonsági, hálózatelemzési és terheléskiegyenlítési szolgáltatási modulok révén az ügyfelek csökkenthetik a hálózaton belül felügyelendő L4-7 eszközök számát, ezzel is növelve a vállalatuk energiahatékonyságát és csökkentve széndioxid-kibocsátását.
Az IPv6-ra való átállást megkönnyítő technológia.
Az új Supervisor 2T számos olyan technológiát tartalmaz, amely a rendszer összteljesítményének csökkentése nélkül könnyíti meg az IPv4-ről az IPv6 protokollra történő átállást. A Catalyst 6500 abban is az elsőként jelenik meg a platformok között, hogy úgynevezett IPv6 First Hop Security funkciókat kínál (így például eszközkövetést, Neighbor Discovery Protocol Inspectiont és IPv6 portonkénti címkorlátozásokat), így az ügyfelek az IPv6-ra történő átállás során tökéletes biztonságban tudhatják folyamatosan bővülő hálózatukat.
A szolgáltatók és az ügyfelek számára a LAN/WAN határok egyszerűsítését lehetővé tévő technológiák első natív támogatása.
A Virtual Private LAN (virtuális magánhálózati) és a Bridged Domain Technology (áthidalt tartományi technológia) szolgáltatások lehetővé teszik a szolgáltatások gyors és rugalmas kiosztását, mivel a szolgáltatás sávszélessége nem kapcsolódik a fizikai interfészhez. A natív támogatással számottevően csökkenthetők a költségek, ugyanakkor óriási mértékben fokozható ennek az amúgy is jól bevált és szabványosított technológiának a teljesítménye.
Az első teljes rendszerre kiterjedő és többprotokollos NetFlowt biztosító platform. A platform támogatja a Flexible és Sampled NetFlow funkciót, amivel fejlettebben és részletesebben követhető nyomon az IPv4, az IPv6, a multicast és az MPLS-forgalom. Mindez négyszeresére, 1 millióra növeli a karbantartható NetFlow bejegyzések számát.
Magasabb szintű videoélményt biztosító fejlesztések: Míg az IP-infrastruktúrán a one-to-many kommunikációban a multicast technológia egyre nagyobb szerepet kap a piaci adatfolyamok és a videoközvetítések terén, a multicast útválasztásának méretezhetősége folyamatos problémát jelent. Ezt enyhítendő a Cisco Supervisor Engine 2T akár 16-szorosára képes növelni a multicast útválasztási méretezhetőségét. Emellett sokkal hatékonyabb a működése is, mivel a Catalyst 6500 szelektíven, csupán az őt „megszólító” kapcsolatok felé továbbítja a multicast forgalmat. Ezek az IGMPv3 és MLDv2 Snooping néven ismert újdonságok segítenek elkerülni, hogy a multicasting a gazdakészülékben felesleges terhelést generáljon, és különösen hasznosnak bizonyulnak az IPTV-hez hasonló, a sávszélességet intenzíven használó multicast alkalmazások esetében.

Kulcsszavak: Cisco hálózat

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

Megvette a Netflix a Marsra magyar! első évadát

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című sorozat első évada május 15-én került fel a Netflixre, ahol már másnap bekerült a Top10 legnézettebb TV Show közé Magyarországon. A döntés, hogy egy márkával közösen létrehozott magyar sorozat megjelenik hazai és nemzetközi streaming platformokon is, rendkívüli siker a hazai médiaiparban. 

2024. május 24. 17:44

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Profi tippek a tudományos anyagok hatékony olvasásához BOOX tabletekkel

A tudósoknak, kutatóknak és diákoknak a kutatási cikkek olvasása olyan, mintha egy tudástornyot építenének. Minden tégla egy-egy információt képvisel, amit alaposan megvizsgáltak, hogy biztosítsák a zökkenőmentes integrációt a teljes szerkezetbe. Tekintettel az információsűrűségre, a tudományos művek olvasása mindig tanulságos, ugyanakkor megterhelő. A produktivitás javításához megfelelő módszerekre és eszközökre van szükségünk.

2024. május 24. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17