Az innováció évszázada: centenáriumát ünnepli az IBM

forrás Prim Online, 2011. szeptember 20. 21:05

Idén 100 éve alapították az IBM-et, a világ negyedik legértékesebb vállalatát. Felfedezései, termékei meghatározták az évszázad arculatát, megváltoztatták életünket, munkavégzésünk és szabadidőnk gyakorlatát. A vállalat centenáriumára nagyszabású interaktív kiállítást rendeznek a New York-i Lincoln Központban. A 75 éves magyar IBM is kiállítással ünnepelt: alkalmi tárlaton mutatták be az itthon fellelhető legérdekesebb IBM-relikviákat. A hazai vállalat felfrissítette menedzsmentjét, az ünnepi rendezvényen már az új vezetők is megfogalmazták céljaikat.

Záró szakaszához érkezett az IBM centenáriumi programja, amelynek során a vállalat látványosan áttekinti eredményeit, a történelem részéve lett újításait, a legendás ötleteket, eszközöket, megismételhetetlen pillanatokat. „THINK” címmel rendezett kiállításának a New York-i Lincoln Központ ad otthont. A visszatekintéshez a magyar IBM egy színes rendezvénnyel csatlakozott.
 
Technológia: úttörő szerep az információ tudományában
Az IBM legnagyobb hatású felfedezései, termékei és szolgáltatásai az információ feldolgozásához, tárolásához, elemzéséhez és közvetítéséhez kapcsolódnak. Az IBM-től származik a lyukkártya, a gömbfejes írógép, a ferritmagos memória, a pásztázó alagúthatásos elektronmikroszkóp, illetve a merevlemez, a hajlékony lemez, a személyi számítógép – az eredeti nevén is közhasználatban lévő vincseszter, flopi és pécé. Nem hagyható ki a felsorolásból a szén nanocső, a vonalkód, a bankártyák mágneses azonosítója, vagy az első számítógépes repülőjegyfoglalási rendszer, amely később utat nyitott az online bankolásnak. És érdemes megemlékezni a FORTRAN programozási nyelvről, a relációs adatbázis-kezelőről, a POWER processzorról.
Az IBM kutatói intenzív együttműködésben dolgoznak más fejlesztőkkel, kutatóintézetekkel, oktatási intézményekkel. Ilyen kollaborációk révén vettek részt az amerikai űrkutatási programban, térképezték fel az emberi genomot, és tették láthatóvá az atomi struktúrákat. A vállalat ma is bevételének nagyobb részét költi kutatási és fejlesztési tevékenységre, mint a legtöbb európai állam – évente mintegy 6 milliárd dollárt. Története során az IBM alkalmazásában álló öt kutató szerzett Nobel-díjat, hat tudóst pedig Turing-díjjal, az informatikai Nobel-díjnak is nevezett kitüntetéssel jutalmaztak.

Társadalom: egy jobban működő világ
Az IBM sikerének fontos pillére, hogy felfedezéseit, fejlesztéseit páratlan sebességgel teszi hasznosíthatóvá a gyakorlati életben is. A vállalat idén mutatta be Watsont, a korábban ismeretlen mértékű analitikai képességgel felruházott szuperszámítógépet. A benne rejlő lehetőségek kiaknázása már el is jutott az első konkrét termékekig. Watson először orvosokat segíthet a diagnosztikában és a megfelelő kezelési stratégiák kialakításában. Ahogy rövidesen call centereket is támogatni fog hatékonyságuk növelésében.
A vállalat működését az üzleti fejlesztéseken túl is áthatja a társadalmi odafigyelés, esélyt ad a csökkent munkaképességűeknek, tehetségkutató programokat támogat, önkéntes békehadtestet tart fenn. Jellemző gesztus, hogy centenáriumi akcióként minden idők egyik legnagyobb önkéntes megmozdulását szervezte meg, amelyhez több mint 120 ország 300 ezer IBM dolgozója csatlakozott. Családtagjaikkal és üzleti partnereikkel összesen több mint 2,5 millió órányi önkéntes munkát áldoztak a helyi közösségeket érintő fontos ügyekre.

75 éve Magyarországon, nyártól újraszervezett menedzsmenttel
Az IBM magyar leányvállalata is születésnapját ünnepli, 75 éve alapították. Az ünnepségen Veres Zsolt vezérigazgató elmondta: „a magyar IBM mai stratégiájában is igyekszik visszanyúlni az alapító Watson eredeti jelmondatához (THINK). Bármilyen sürgető, metrikák által irányított világban is élünk, a döntő különbséget hosszú távon az jelenti, hogyan sikerül emberi erőforrásainkat gondolkodásra, alkotásra fordítani. Ebben szeretnénk ügyfeleinknek segíteni, s erre törekszünk magunk is”.
Az IBM szoftver csoportjának irányítását július elsejétől Dalányi László vette át, aki a Microsoft hazai és nemzetközi vezetői pozícióiban szerzett tapasztalatokkal érkezett az IBM-hez. A csoport egyik fő stratégiáját a hatékonyságnövelő, s így költségoptimalizáló üzleti és IT megoldásláncok bemutatásában, elterjesztésében látja. A másik fontos stratégiai irány az ügyfelek környezettudatos tevékenységeit követő, elősegítő IBM szoftvermegoldások megismertetése. A vállalatok többségénél a digitális dokumentumkezelés már beépült a mindennapokba, a jövő a számítási felhő (cloud computing) által nyújtott, konszolidált adatközpontoké, az otthoni munkát, a megosztott IT-erőforrásokat támogató környezetkímélő megoldásoké.
A szolgáltatási üzletág (Global Technology Services, GTS) új vezetője Pongrácz Ferenc lett, aki egyben az ISC Magyarország ügyvezető igazgatói tisztségét is betölti. Az üzletág az új vezetővel is az IBM innovatív szoftvertermékeihez kínálja megfelelő szolgáltatási csomagjait, illetve a többi üzletággal együttműködve elsősorban három területhez kíván megoldásokat nyújtani: a közösségi közlekedéshez, az önkormányzati fejlesztésekhez, és az adatközpontok kialakításához, üzemeltetéséhez. Smart Cities programjuk keretében a kisebb magyar városok részére is kidolgoztak olyan okos megoldásokat, melyek moduláris felépítésűek, így gyorsan, rugalmasan alkalmazhatók.


Az IBM centenáriumi honlapja: http://www.ibm.com/ibm100
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges kedvezményekkel indítja a nyarat a Samsung

A nyár beköszöntével több sportesemény is elrajtol, itt az ideje a közös szurkolásnak. Ezzel párhuzamosan, 2024. június 3-án 10 órakor indul a Samsung fesztivál, a vállalat háromhetes promóciója, amely során a felhasználók 2024. június 24-én 9 óráig kedvezményekkel válogathatnak a Samsung legújabb zászlóshajó mobilkészülékei, tévéi és csatlakoztatható háztartási gépei közül*, hogy az új eszközökkel még magával ragadóbb szurkolói élményt élhessenek át a nyári meccsnézések alkalmával.

2024. május 27. 20:27

Már Magyarországon is elérhető az eMAG Genius hűségprogram

Az eMAG elindította Magyarországon a Genius nevű előfizetéses hűségprogramját, amelyen keresztül többek között ingyenes szállítást és heti dedikált kedvezménykampányokat kínál. Az eMAG Genius előfizetői több mint hatmillió – Genius jelvénnyel ellátott – termékre vonatkozóan vehetik igénybe az előfizetést, amelyek az eMAG, és a Marketplace platformon működő partnerkereskedők kínálatában érhetők el.

2024. május 27. 19:05

Magyarországon lép az európai piacra a díjnyertes amerikai felhőszolgáltató

Magyarországon és Romániában terjeszkedik az Intuitive.Cloud, amely a térség diverz és tapasztalt tehetségbázisát veszi célba, hogy továbbra is csúcsminőségű szolgáltatásokat nyújthasson ügyfeleinek. A felhőszolgáltató a következő egy évben több, mint 10 pozíciót tervez nyitni és 200 IT-szakembert venne fel a toborzással foglalkozó Hays segítségével, ezzel pedig életjeleket mutathat az utóbbi időszakban visszaeső IT-piac. 

2024. május 27. 15:56

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.

2024. május 27. 14:28

Sebészeti robot segíti a Széchenyi-egyetem kutatásait és a győri kórház gyógyító munkáját

Az egészségügyi kutatás-fejlesztéseket és közvetlenül a betegeket szolgálja a győri Széchenyi István Egyetem által a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal stratégiai együttműködésben vásárolt, hivatalosan május 25-én bemutatott sebészeti robot. A modern eszközzel már csaknem száz műtétet végeztek a kórház orvosai, s az eddigi tapasztalatok szerint csökkent a páciensek beavatkozások utáni fájdalma, felépülésük pedig gyorsabbá vált.

2024. május 27. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52