Százezer új tétel az Akadémiai Könyvtár online katalógusban

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 10. 17:55

Százezer új tétel érhető el a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK) honlapján keresztül az Athenaeum az Interneten című projektnek köszönhetően - hangzott el az MTAK sajtótájékoztatóján.

    Mint Náray-Szabó Gábor akadémikus, a MTAK főigazgatója elmondta, az Akadémiai Könyvtár, valamint a Kémiai Kutatóközpont, az Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet, a Pszichológiai Kutatóintézet, a Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet, valamint a Világgazdasági Kutatóintézet által létrehozott konzorcium tavaly nyert el 70 millió forintos támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében. Az elnyert támogatás egyebek közt lehetővé tette, hogy immár a MTAK és az öt akadémiai kutatóintézet könyvtári gyűjteményeinek jelentős része kereshető az interneten. Minden intézmény legalább két nyelven (magyarul és angolul) szólítja meg látogatóit.
    "Százezer könyvvel, dokumentummal több érhető el az országos keresőrendszeren keresztül, ezáltal jelentősen növekedett a könyvtár elektronizációja. Ugyanakkor bekapcsoltuk az öt érintett intézet könyvtári állományának jelentős részét a vérkeringésbe, tehát nincsenek elrejtve, hanem mindenki számára elérhetőek. Tehát virtuálisan nyitottá tesszük ezeket az intézményeket annak ellenére, hogy több nem nyilvános könyvtár is található a konzorciumi tagok között" - hangsúlyozta az akadémikus, hozzátéve: a dokumentumok többsége idegen nyelvű, ráadásul az országban csak a konzorciumban résztvevő intézetekben található.
    A projekt különösen egy-egy határterület szakirodalmát kutatók számára hasznos. "A botanika, a kémia, a közgazdaságtan, a pszichológia, a talajtan érdekes módon szinte lefedik a tudományt" - fogalmazott a MTAK főigazgatója.

    Náray-Szabó Gábor magyarázata szerint az érdeklődők egyszerre kereshetik például az agrártudomány, az ökológia, a botanika, vagy akár a kémia szakirodalmát. A könyvállományt feltáró katalógusban a keresés eredményként azt is látják, hogy az adott mű melyik gyűjteményben található, továbbá azt is, hogy éppen kölcsönözhető-e.
    Kürti Melinda Tímea projektmenedzser a sajtótájékoztatón azt ismertette, hogy az öt kutatóintézeti könyvtár a HUNTÉKA-rendszer segítségével jeleníti meg könyvállománya adatait a webes felületen, az MTA Könyvtára Aleph könyvtári rendszerén keresztül teszi hozzáférhetővé a dokumentumokról szóló információkat és adatokat. A pályázat egyik legfontosabb eredménye, hogy a hat gyűjteményrész együttesen is kereshető a Metalib gyorskereső segítségével az Akadémiai Könyvtár honlapján keresztül (www.mtak.hu).
    Mint Kürti Melinda Tímea kiemelte, távoli eléréssel a hét minden napján 24 órán át elérhető az adatbázis, ugyanakkor az Akadémiai Könyvtárban digitális dolgozószobát alakítottak ki, amelyben az egyik munkaállomás speciális szoftvereknek köszönhetően a speciális igényű olvasókat szolgálja. A digitális dolgozószobában a modern könyvtár adta lehetőségek értő alkalmazása érdekében felkészítő kurzusokat is tartanak például a publikáció vagy a szakdolgozatírás fortélyairól.
    A sajtótájékoztatón ismertették a MINERVA könyvtári kisokost: az online program azokat az információkat igyekszik egybegyűjteni, amelyekre a könyvtári kutatómunka során bárkinek szüksége lehet, továbbá bejelentették, hogy az Akadémiai Könyvtár honlapja immár négy nyelven nyújt információt az érdeklődőknek. A magyar és angol oldalakon kívül német és spanyol nyelven is elérhető mindaz az információ, amelyet beiratkozás nélkül is bárki használhat.

Kulcsszavak: könyvtár tudomány MTA

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szigorodhat a piac: Két nyomtatóóriás fogott össze a cégekért és a környezetvédelemért

A legtöbb vállalkozás még ma is a papír alapú iratkezelést preferálja, ami egyrészt hatalmas terhet ró a környezetre, másrészt pedig olyan fejlesztést igényel a közeljövőben, ami fenntarthatóvá és hatékonnyá is teszi egyben az irodai működést. Ennek érdekében fogott össze két nyomtatóóriás, hogy a vállalkozások átállását megkönnyítsék.

2024. július 18. 11:36

Kékszalag: nyomkövető rendszert fejlesztett a Széchenyi-egyetem a vitorlásszövetséggel és a Telekommal partnerségben

Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj vitorlásversenyen idén először minden hajót nyomkövető eszközzel látnak el, amelyet a hozzá tartozó online alkalmazással együtt a győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja a Magyar Telekommal közösen, a Magyar Vitorlásszövetséggel együttműködésben fejlesztett. Az újítás segítségével folyamatosan figyelhető a versenyzők haladása, emellett a rendszer háttértámogatást nyújt a szervezőknek.

2024. július 18. 09:57

Élvezze a Kékszalag vitorlásversenyt a Telekom innovatív megoldásaival!

Digitálisan is szintet lép az 56. Kékszalag vitorlásverseny, kihasználva a Magyar Telekom kiváló balatoni 5G lefedettségét, privát campus hálózatát és az idei évre kialakított innovatív együttműködéseit. A július 18-20-án megrendezett versenyt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti majd, a hajók követését pedig a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Magyar Telekom által kifejlesztett nyomkövető rendszer biztosítja.

2024. július 17. 19:26

A HONOR 200 Pro és a HONOR 200 DXOMARK ezüst címkét értek el csúcsminőségű kamerateljesítményükkel

A HONOR büszkén jelenti be, hogy a HONOR 200 és a HONOR 200 Pro készülékek elnyerték a tekintélyes DXOMARK ezüst (“Silver”) címkét kiemelkedő kamerateljesítményükért. Ez az elismerés kihangsúlyozza a HONOR azon törekvését, hogy csúcsminőségű fotózási élményt nyújtson mindenki számára.

2024. július 17. 17:53

Tedd biztonságossá az online kommunikációd idén nyáron

A Rakuten Viber szeretné emlékeztetni a felhasználókat arra, hogy a nyári kommunikáció nyüzsgésében hogyan maradjanak védettek és biztonságosak online. A Rakuten Viber mindig is arra összpontosított és figyel a jövőben is, hogy biztonságos és megbízható kommunikációs platformot nyújtson felhasználóinak, függetlenül azok tartózkodási helyétől. 

2024. július 17. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59