Kormányzati weboldalt fertőztek meg Grúziában?

Win32/Georbot – információlopó trójai és botnet

forrás Prim Online, 2012. március 22. 09:37

Az online támadások elleni proaktív védelem vezető vállataként ismert ESET szakemberei az elmúlt hetekben felfedeztek egy – egyelőre főként Grúziában terjedő, de már más országba is beszökött - “botnet”-et, amely nagyon érdekes kommunikációs képességekkel rendelkezik. Több tevékenysége mellett megpróbál dokumentumokat és tanusítványokat lopni, képes audió és videó felvételeket készíteni, valamint a helyi hálózatot is átböngészi, információkat keresve. A grúziai terjedés magyarázata, hogy – meglepő módon - egy grúziai kormányzati honlapot használ arra, hogy a parancsait frissítse, és az információkat ellenőrizze, ezért az ESET kutatói úgy gondolják, hogy a Win32/Georbot-nak elnevezett kártevő elsősorban grúziai felhasználókat céloz meg. Még egy különös ismertetője a rosszindulatú programnak, hogy “Remote Desktop Configuration Files”-ok után kutat és így lehetővé teszi a támadóknak, hogy fájlokat lophassanak, majd ezeket elküldhessék távoli számítógépekre, bármilyen beavatkozás nélkül. Ami még aggasztóbb az a vírus folyamatos fejlődése, az ESET – a március 20-áig tartó vizsgálódásai során - számos új variánst fedezett fel.

A Win32/Georbot korszerű frissítő mechanizmussal rendelkezik, melynek segítségével folyamatosan új változatokat tölt le saját magából, annak érdekében, hogy észrevétlen maradjon az antivírus programok előtt. Ezen felül egy védő mechanizmust is használ arra az esetre, ha nem érné el a C&C (Command-and-Control) szervert, hiszen ilyen esetben egy speciális weblaphoz csatlakozik, amely a grúz kormány egy szerverén található.
- Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a grúz kormány is benne van az ügyben. Elég gyakran megesik, hogy az emberek nincsenek azzal tisztában, hogy a rendszereiket kompromittálták. - nyilatkozta Pierre-Marc Bureau, az ESET Security Intelligence Program igazgatója.
- Tudni kell, hogy a grúz igazságügyi minisztérium adatforgalmi ügynöksége (Data Exchange Agency of the Ministry of Justice of Georgia) és a nemzeti CERT teljes mértékben tisztában van a helyzettel már 2011 óta, folyamatos megfigyelést végeznek, és ennek keretében kértek szakmai segítséget az ESET-től. - tette hozzá.
Az összes fertőzött gazdagépnek a 70%-át Grúziában lokalizáltak, de találtak 12%-ot az Egyesült Államokban, Németországban és Oroszországban.

Az ESET kutatói arra is képesek voltak, hogy a botnet irányító paneljéhez hozzáférjenek, és így tiszta adatokhoz jutottak az érintett gépek számával, elhelyezkedésével kapcsolatban, valamint a vírus lehetséges parancsait is elérték. A legérdekesebb információ, amelyet az irányító panelban találtak, egy lista volt az összes kulcsszóval, amelyre a botnet rákeresett a dokumentumokban a megfertőzött rendszereken. Egyebek mellett a következő szavak szerepeltek angolul a listában: “minisztérium, szolgálat, titok, ügynök, USA, Oroszország, FBI, CIA, fegyver, FSB, KGB, telefonszám”.

- A videórögzitő funkció pár alkalommal került csak használatba, webkamera segítségével, screenshotok készítésével és DDoS támadások által. - nyilatkozta Bureau. A tény, hogy egy grúz weboldalt használ a parancsok frissítésére és az információk ellenőrzésére, valamint hogy valószínűleg ugyanezt az oldalt használta a terjeszkedésre, azt sugallja, hogy az elsődleges célpont Grúzia lehet.

Az ESET IT-biztonsági termékeit Magyarországon forgalmazó Sicontact Kft. vírus-szakértője, Béres Péter szerint:
- A Win32/Georbot-ot nagy valószínűség szerint abból a célból hozta létre egy csapat kiberbűnöző, hogy érzékeny információkat szerezzenek, amelyeket más szervezeteknek adhatnak el.

- A kiberbűnözés egyre professzionálisabbá válik és egyre nagyobb szereplőket céloz meg. A Win32/Stuxnet és a Win32/Duqu a high-tech kiberbűnözés mesterpéldányai, amelyek egy adott célt szolgálnak, de a kevésbé szofisztikált Win32/Georbot-nak is vannak egyedi képességei és módszerei arra, hogy megszerezze azt, amire létrehozták. A Win32/Georbot-nak sok különleges információja van és hozzáférése rendszerekhez – ezért keres a Remote Desktop configuration files-ok után. - erre a következtetésre jutott az ESET vezető kutatója, Righard Zwienenberg.

Képeinken az ESET szakértői: Pierre-Marc Bureau és Righard Zwienenberg.
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak a középiskolások a CEU digitális oktatási platformján. Ürge-Vorsatz Diana, Barabási Albert-László, Spiró György, Pléh Csaba, Falus András, Csaba László, Bányai Éva. Csak néhány név azok közül, akik előadásait a középiskolai pedagógusok segítségül hívhatják a tanítás során a tananyag kiegészítéséhez.

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

A Continental technológiai vállalat a 2024-es Consumer Electronics Show-n mutatta be új kijelzőjét, az úgynevezett Crystal Center Display-t. A prémium kategóriás járművekbe gyártott terméket egy elegáns, keret nélküli, félig átlátszó kristályba ágyazták, mely megjelenésével teljesen új lehetőségeket nyújt a minimalista luxus integrálására. 

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

A csevegőprogramok térhódításának folyamatát vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása. A hagyományos telekommunikációs eszközök folyamatos visszaszorulása évről évre megfigyelhető, és mára eljutottunk oda, hogy a „– Holnap hívlak. – Melyiken?” –párbeszéd már nem a vezetékes vagy mobiltelefonra vonatkozik, hanem valamelyik csevegőfelületre vagy alkalmazásra.

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

A közösségi média önértékelésre gyakorolt hatásával és a petfluencer jelenséggel foglalkozó témák nyerték az IAB Legjobb szakdolgozat versenyét.

2024. március 25. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59