Debreceniek nyerték az Infomaratont

forrás Prim Online, 2012. május 2. 14:39

Debreceniek érték el a legnagyobb sikereket az informatikai középiskoláknak szóló, idén harmadik alkalommal megrendezett, 24 órás Infomaraton kupán.

Az Infomaraton célja, hogy az informatikusnak tanuló középiskolásokat olyan életszerű helyzetek elé állítsa, melyekkel a szakmájukban gyakran fognak találkozni. Éppen ezért a versenyzőknek egy kerettörténetre felfűzött feladatsor megoldásával kellett bizonyítaniuk tudásukat, mely szerint egy légitársaság új irodaházba költözik, és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra-tervezési és -építési feladatok elvégzésére keres megoldásszállítót. A verseny fővédnöke Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium informatikáért felelős helyettes államtitkára volt.

Az ország minden részéből érkező, háromfős csapatok számára 24 óra állt rendelkezésre ahhoz, hogy infrastruktúra-tervet, topológiaábrát, árajánlatot és projekttervet készítsenek, majd Windows és Linux rendszereket, valamint hálózatot konfiguráljanak és weboldalt építsenek a megrendelő számára. 

„Nagyon fontos megmérettetés ez a középiskolásoknak, akik így életszerű helyzetekben gyakorolhatják a szakmát. Ebbe pedig az is beletartozik, hogy nem csupán szakmai ismereteiket kell bizonyítaniuk, hanem tárgyalási, meggyőzési képességeiket is, és el kell adniuk a terveiket a zsűri számára" – emelte ki Szloboda Mihály, a verseny főszervezője.

A nyertes csapat a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolából került ki. Az intézmény tanulói több nemzetközi és hazai megmérettetésen bizonyították már felkészültségüket. Idén az Euroskills válogatóversenyén Enterprise ICT Team kategóriában elhozták az első három helyezést, és elnyerték az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny aranyérmét is. Az Infomaraton versenyen az első négy helyezés közül hármat az iskola tanulói szereztek meg, csak a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakközépiskola és Kollégium csapata tudott beférkőzni a második helyre.

A teljes Infomaraton 2012. verseny megszervezésébe és lebonyolításába több mint 550 munkaórát fektettek a szervezők, a döntőre összesen 1200 méter UTP kábelt, valamint 620 méter erősáramú kábelt használtak fel, a verseny során pedig 607 kWh áramot fogyasztottak.

„A legnehezebb feladat a projekt megtervezése volt. A legapróbb részletekig meg kellett tervezni a hatalmas épületek hálózati rendszerét, árajánlatokat keresni, megvalósítási projekttervet készíteni. Folyamatosan ittuk a kávét, a reggel öt és nyolc óra közötti időszak volt a legkritikusabb. A holtponton túllendülve visszatértünk az életbe, és újult erővel  tudtunk nekiállni a Drupal, illetve Packet Tracer feladatoknak” – emelte ki Kovács Tibor, a nyertes L00pback tagja, aki szerint a csapat sokat köszönhet felkészítő tanáruknak és osztályfőnöküknek, akiktől a Windows Server ismereteket, illetve a projektmenedzsmentet tanulták.

A nyertesek:

I. helyezett csapat (L00pback, Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, Debrecen):
Mátrai János, Kovács Tibor, Mecsei Dániel

II. helyzett csapat (DarkBit, Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakközépiskola és Kollégium, Győr):
Bokor Bence, Hajdu Csaba, Vizmeg Viktor

III. helyezett csapat (Power Users, Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, Debrecen):
Kreszán Kristóf Dárius, Zeke Sándor, Csőke János

A verseny honlapja: http://infomaraton.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Harmadszor is világcsúcs: a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata nyerte Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyét

A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István Egyetem elektromos járművet fejlesztő hallgatói csapata, a SZEnergy Team Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén önvezető és elektromos meghajtású városi kisautó kategóriában. Utóbbiban saját világcsúcsát másodszor megdöntve szerezte meg az első helyet.

2024. május 25. 16:17

10 éves a Craft Conference: Budapestre érkezik a Google, a Spotify és az OpenAI is

Ami a technológiai innovációnak a CES, az a szoftverfejlesztésnek a Craft – idén ünnepli tizedik születésnapját Közép-Európa legnagyobb IT szakmai konferenciája, amely évről évre többezer szakembert szólít Budapestre. A kétnapos Craft Conference igazi sztárparádéval várja az érdeklődőket május végén a Vasúttörténeti Park látványos díszletei között: érkeznek a Google, a Tesla, a Spotify, a Microsoft, az OpenAI és az Ebay szakértői, de a keynote előadók között szerepel majd a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét író Orosz Gergely is. A szakmai fesztiválon kiderül, hogyan lehet MI-eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

2024. május 25. 12:30

Szintet léphet a mikrohálózatok fejlesztése, megérkezett BESS

Költséghatékony energiabeszerzés és -tárolás egyetlen megoldásban – ezt kínálja BESS, a Schneider Electric legújabb fejlesztése. A különleges berendezés újabb lökést adhat a mikrohálózatok kialakításának és támogatja az energiabiztonság megteremtését. 

2024. május 25. 10:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17